Jill Johnson om livet efter skilsmässan

Med nya husköpet i Ängelholm kan Jill få en ny bas.
Foto: JAN WIRIDEN
Jill Johnson på Grammisgalan 2017.
Foto: /IBL

Det är nu drygt ett år sedan Jill Johnson och Håkan Werner separerade efter 17 års äktenskap.

Nu inleder Jill ett nytt kapitel i livet och kommer att tillbringa alltmer tid i det hus hon köpt i sin gamla hemstad Ängelholm.

– Jag ser Ängelholm som mitt andra hem i dag men bor kvar i Borås eftersom mina barn och deras pappa finns där, säger Jill Johnson.

Jill Johnson, 43, gör ett nytt avstamp i karriären. Förra året släppte hon sitt självutlämnande skilsmässoalbum "For You I´ll Wait", 11 nya låtar som tog henne mot en mer själfull och avskalad form av country.

Till sommaren ger hon sig ut på jubileumsturné och den 4 augusti når Jill sin gamla hembygd med konsert på Båstads Tennisstadion.

Efter höstens turné bestämde sig Jill för att ta time-out från artistlivet. 2016 hade varit hennes mest intensiva och omvälvande år med inspelning av Så mycket bättre, skilsmässan som blev offentlig efter TV4-serien, och inspelning av "For You I´ll Wait" som hon skrev i Nashville under fyra dagar.

– Så nu är det dags för en rejäl paus, en kreativ time out, tid för vila och reflektion. Tid som jag vill tillbringa med min familj och vänner, fylla på batterierna inför allt det roliga som ska hända senare i år, säger Jill Johnson.

Lite av en nystart i livet efter en turbulent period.

– Ja detta är början på en ny fas i livet, vilket också speglas tydligt i mitt senaste album som är betydligt skörare än vad jag tidigare gjort.

– Jag har köpt ett gammalt hus i Ängelholm, som kommer att vara min bas i sommar när jag är på turné. Men så länge barnen, 7 och 12 år, går i skolan bor jag kvar i Borås, men på sikt planerar jag flytta tillbaka till Ängelholm.

Jill Johnson var med i Så mycket bättre i TV4.
Foto: OLLE SPORRONG

"Jag måste ha blås på låtarna"

Nu blev det ändå inte så mycket med Jills ledighet.

Innan sommarens jubileumsturné släpper hon en EP med låtar som hon "glömt bort", eller som hamnade utanför hennes senaste album som är inspelat i Amir Alys studio i Malmö.

Kvällen innan vi pratas vid har Jill och hennes band varit och kollat det amerikanska sydstatsbandet Tedeschi Trucks Band i Berlin, southern soul av bästa märke enligt Jill som var djupt imponerad av bandet.

– Direkt efter konserten ringde jag min producent Amir och sa: jag måste ha blås på åtminstone en av låtarna på EP:n.

Det märks att Jill kommit närmre den amerikanska Söderns rockkultur och ser möjligheten att blanda country och soul. När jag säger att hon har soul i rösten, skiner hon upp och tackar.

Men varför en jubileumsturné?

– För tio år sedan behövde jag en musikalisk förändring och bad då min kapellmästare sätta ihop ett band. När vi turnerade hösten 2016 insåg vi plötsligt, vi har ju snart jobbat tillsammans i 10 år, det ska vi väl fira, säger Jill om sommarens turné.

Doug Seegers och Jill Johnson – som kanske sammanstrålar i nya projekt i framtiden.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Slog igenom 1998

Trots sin ålder har Jill Johnson ändå varit artist i snart 30 år. Hon började som 14-årig sångerska i countrybandet Tomboola och slog igenom på allvar via Melodifestivalen 1998 då hon vann den svenska finalen med "Kärleken är".

Men sen 15 år tillbaka har hon ägnat sig åt sin första stora passion i livet, country, för att med sitt senaste album nå fram till ett mer själfullt uttryck som ligger närmre dagens singer/songwriters i East Nashville, än den bredfiliga popcountry där hon inledde sin karriär.

Hon har ännu inte försökt sig på en karriär i USA men har lyft fram Nashville-baserade artister som Doug Seegers och nu senast Gabriel Kelly som också var den direkta anledningen till att det blev ett nytt album, och ett nytt sound.

Gabriel Kelley, som i likhet med Doug Seegers var med i Jills Veranda, presenterade den låt som kom att bli albumets titel, Jill tände direkt vilket ledde till att paret gjorde "For you I´ll wait" som duett.

Årets Edvardpristagare – Jill Johnson tog emot priset i hemstaden Ängelholm.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Släpper inte taget om country

Jill har tidigare sagt att hon är nöjd med att jobba i Sverige och har aldrig tänkt på att kunna slå i USA. "Men med en låt från ditt senaste album skulle det ändå vara möjligt", säger jag och Jill nickar instämmande. Vi är båda överens om att nu, när hon ligger på skivbolaget Universal, skulle man mycket väl kunna testa en radiosingel i USA och se vad som händer.

Ändå gör Jill Johnson något helt annat än country i höst - storbandsjazz med showen "That´s Life" på The Theater, Gothia Towers, i Göteborg. En gammal dröm sen hon spelade in sitt Sinatra-inspirerade album "Songs for daddy" till sin jazzälskande pappa.

Men du släpper inte taget om countrymusiken...?

– Nej, det är där mitt låtskrivande hamnar, Min dröm är att kunna ta med mig mitt band till Nashville och spela in där. Får vi bara ihop logistiken så ska det nog gå att genomföra.

– Jag hoppas också kunna göra ett duettalbum med Gabriel Kelley, vi funkar väldigt bra ihop så det kommer att blir mer, var så säker.

Och Doug Seegers, något nytt på gång med honom?

– Inget planerat just nu men min famn är alltid öppen för Doug.


Jill Johnson

Ålder: 43

Gör: Countrysångerska, låtskrivare.

Familj: Barnen Havanna, 12, Bonnie, 7 med exmaken Håkan Werner.

Kvinnliga favoriter: Bonnie Raitt, Lee Ann Womack, Alison Krauss, Dolly Parton, Kim Richey, Tedeschi Trucks Band.

Bor: Lägenhet i Borås och hus Ängelholm.

Bakgrund: Blev redan som 14-åring vokalist i en countrygrupp som turnerade i Norge och Danmark. Släppte solodebuten Sugartree 1995. Vann den svenska Melodifestivalen med Kärleken är 1998. Tävlade igen 2003 med Crazy in love och kom fyra.

Aktuell: Firar 10 år med sitt band med en specialdesignad turné som når Jills gamla hembygd, Båstad Tennisstadion den 4 augusti. Till hösten sätter Jill upp en pampig Vegas-show med storbandsjazz, "That´s Life", på The Theater i Göteborg. Premiär 8 november. Jill är just nu även aktuell med singlen "Could you stay the night".