För fyra år sedan tog han farväl av branschen men kom tillbaka efter två år. Jerry Williams! Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SEFör fyra år sedan tog han farväl av branschen men kom tillbaka efter två år. Jerry Williams! Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SE
För fyra år sedan tog han farväl av branschen men kom tillbaka efter två år. Jerry Williams!  Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SE
Jerry Williams rockade Malmö – får tre getingar av Kvällspostens recensent. Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SEJerry Williams rockade Malmö – får tre getingar av Kvällspostens recensent. Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SE
Jerry Williams rockade Malmö – får tre getingar av Kvällspostens recensent. Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SE

Jerry, 75, fortfarande kungen i svensk rock

Publicerad

För fyra år sedan tog han farväl av branschen men kom tillbaka efter två år.

Jerry Williams, 75, jobbar inte på övertid. Detta är hans liv, även om han hotat med att sluta efter den här turnén.

Men det är på scenen han trivs bäst.

På Malmöfestivalen, efter kräftkalas och ett torg som doftar dagen-efter, visar Jerry vem som var Rikets första rockn ´roll-stjärna och vem som fortfarande regerar i denna gren.

Öppningen är suverän, vi kastas tillbaka till slutet av 50-talet, det blir som ett möte mellan Copacabana och Las Vegas med fullt Memphisblås. Jerka är kanske något stelare, men å andra sidan, vilken 75-åring kan hålla igång på en scen för att plötsligt, nästan, gå ner i spagat.

Kärlek till musik

Detta är kärlek till den musik som för 60 år sedan fick den då 15-årige Erik Fernstöm att debutera som rockn´roll-sångare på Lorry i Sundbyberg.

Fem år senare spelade han på Star Club i Hamburg där även Beatles var en av attraktionerna.

– Men redan 1961 trodde jag ändå inte att det skulle kunna vara så länge, kanske fram till lumpen, säger han.

1962 slog Jerry igenom och 55 år senare är han det starka kortet när Malmöfestivalen drar igång.

En nostalgishow

Detta är en nostaligishow där rötterna är tydliga i 50-talets rockn ´roll och 60-talets Memphis soul.

I dag är Jerry faktiskt intressantare som soulsångare, i synnerhet med detta eminenta band, totalt tio på scenen inklusive den så viktiga tjejtrion som ger bra stöd åt Jerrys lite egensinniga röst som är en fri tolkning av den amerikanska Söderns mästare.

Bandet leds av Malmöpågen Svante Persson som pumpar ut tunga orgelkaskader eller rullar lika lätt och elegant på pianot som en ung Jerry Lee Lewis.

Nashvill-country emellanåt

Ibland tangerar man countrybandet Mavericks där latinopop möter Nashville-country

Liksom en gång Elvis tar Jerry ut svängarna och flörtar med italiensk 50-talsschlager. "Who´s gonna follow you home" med Svante på dragspel får på så vis ett helt nytt liv.

När Jerry, 10 år efter svensk pensionsålder, lät sig övertalas att komma tillbaka var svaret "Man måste lira", vilket också är namnet på den aktuella turnén.

Var rockfarfar vid 24

Det är precis vad det handlar om, oavsett om det är Stones, Willie Nelson eller Jerka från Solna.

Popkulturen har ingen övre gräns. Allt är möjligt.

Men 1966, när Jerry skulle rycka in i lumpen kallades han Rock-farfar i svenska tidningar.

Då var han 24.

På Malmöfestivalen var publiken från 12-13 år till 75 - om än snittet låg runt 50.

Gissar att vi får en uppdaterad version av "Man måste lira" innan mästaren fyller 80.

Jerry ger sig inte, han tänker nog som Chuck Berry som var klar med sitt comebackalbum vid 90 års ålder men dessvärre dog fem månader innan sin planerade comeback på scenen...

 

Jerry Williams

Var: Stora scenen, Malmöfestivalen

Betyg: Tre getingar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag