Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag kände mig aldrig hemma i USA – Sverige är mer frisinnat"

Eric Bibb spelar i Skåne från och med den 23:e november.
Foto: Pressfoto
Eric Bibb bor i Sverige sen 30 år tillbaka men växte upp i New York i en musikerfamilj där pappan var firad sångare och fredsaktivist.
Foto: Pressfoto
Nya turnén heter "Tales from a Blues Brother".
Foto: Pressfoto

Han bor i Sverige sen 30 år men växte upp i New York i en musikerfamilj där pappan var firad sångare och fredsaktivist.

I dag jobbar Eric Bibb över hela världen och hans nya hemland har äntligen upptäckt att här bor en av världens ledande bluestrubadurer.

– Jag växte upp med rasmotsättningarna i USA, det var därför jag kom till det mer frisinnade Sverige, men klimatet har hårdnat även här, säger Eric Bibb.

Eric Bibb, 66, ska ut på turné med föreställningen "Tales from a Blues Brother" – en spännande, rolig men också sorglig föreställning där han tolkar bluesens mest ikoniska sånger.

Showen har producerats av Erics son, skådespelaren, dansaren Rennie Mirro (vars syster heter Sarah Dawn Finer, de har samma mamma, men inte samma pappa).

– Jag är ett barn av fredsrörelsen, det är mina rötter, säger Eric som numera bor ute på landet i den sörmländska idyllen.

Senaste spelade han in i Kanada och nästa album kommer han att bland annat spela in med musikervänner från Västafrika.

Hans musikaliska signum är en själfull blandning av akustisk countryblues, gospel och folkmusik.

Spelar in i Kanada

Ibland ensam med akustisk gitarr, ibland som trio där även elektrisk gitarr finns med i sättningen.

Att Bibb numera även spelar in i Kanada har sin förklaring i att han turnerat en hel del där men också att hans pappa, folk/blues-sångaren Leon Bibb, firad stjärna i USA, senare flyttade till Vancouver på den kanadensiska Västkusten.

I dag är pappan död men Eric minns tydligt uppväxten i en ansedd musikerfamilj i Queens, New York.

Han fick sin första gitarr när han var sju och träffade Bob Dylan på en fest i hemmet när han var 11 och den unge protestsångaren just spelat in "Blowing in the wind" (som släpptes 1963).

– Jag hade redan gått och lagt mig, men det ryktades att Dylan skulle dyka upp på festen så jag höll mig vaken. När jag misstänkte att den nya folkhjälten var på plats tog jag på mig och gick ner och sa, "hej, jag heter Eric, jag spelar också gitarr och gillar din musik".

Som tack fick den unge Eric några god råd på vägen mot artistlivet.

"Kände mig välkommen i Sverige"

Att växa upp i ett intellektuellt konstnärshem med fredsaktivister kom att forma Erics liv. Pappa Leon var med under den kända fredsmarschen till Selma, Alabama, där Martin Luther King krävde lika rättigheter för svarta och vita. När situationen för svarta inte förbättrades flyttade Eric till Sverige även om han i perioder även bott i Paris och England.

– Jag kände mig aldrig riktigt hemma i USA, kände mig som en andra klassens medborgare, men kände mig välkommen när jag kom till Sverige.

35 album senare, nu senast "Migration blues" som kom tidigare i år, har Grammy-nominerade Bibb ändå börjat komma ut ordentligt med sin musik även i Sverige.

– När man sysslar med det jag gör får man se till att jobba med hela världen som bas, detta är ju inte musik där man blir stjärna över en natt, som i dagens popmusik, det är efter lång och trogen tjänst. Jag har hela tiden turnerat, till slut har det gett resultat, nu har jag byggt upp en trogen fan-skara även i Sverige där jag ju bott större delen av mitt liv.

Tittar man på Eric Bibbs skivproduktion är det imponerande att se att han jobbat med flera amerikanska storheter som Rory Block och Maria Muldaur ("Sisters & Brothers", 2004).

Showen handlar om våldet

Rory hade Eric träffat redan som barn då hennes pappa hade ett sadelmakeri mellan 12:e och 13:e gatan på Manhattan.

Vad har din nya föreställning för budskap?

– Det handlar om våldet i dag, med min musik vill jag föra ut budskapet att alla ska få leva i fred, mot rasism, vi behöver en mer öppen debatt, i synnerhet i USA, vi har ännu inte lärt oss av tidigare misstag.

– Migration är sökande efter en plats på jorden där man kan känna sig trygg, där man slipper våld och krig, där man kan ta hand om sin familj, så jag har mycket gemensamt med de som flyr från våld i dag.

Den 23 november kommer Eric med sina gitarrer till Victoriateatern i Malmö, den 7 december är det Lund och dagen efter Ystad Teater.


FAKTA

Namn: Eric Bibb

Född: 1951 i New York

Bor: Utanför Nyköping

Familj: Gift med Ulrika Bibb. Sexbarnsfar.

Inspireras av: Pete Seeger, Woody Guthrie, Odetta.

Karriär: Eric Bibb har gjort över 35 skivor och rest fram och tillbaka mellan Sverige och USA. Han har turnerat över hela världen och även blivit Grammynominerad. Genombrottet kom 1996 då han bjöds in till en bluesfestival i London och albumet ”Spirit & The Blues” släpptes i Sverige.

Aktuell: Med föreställningen "Tales of a blues brother" och nya cd:n "Migration Blues". Han spelar i Malmö den 23:e november, i Lund den 7 december och dagen efter i Ystad.