Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iron Maiden kan landa jätteplanet i Blekinge

Iron Maidens flygplan "Ed Force One" – en en 70 meter lång Boeing 747.Foto: IRON MAIDEN
Flygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO
Bruce Dickinson och Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Foto: PEO MÖLLER

Superbandet Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Och nu kan de landa med stil. 

Försvaret har gett bandet tillstånd att landa och parkera på F17:s flygplats i Blekinge med jätteplanet "Ed Force One" – en 70 meter lång Boeing 747-400.  

– Vi har mätt banbredden, banlängden på landningsbanan och kontrollerat med F17, säger flygstationschefen Mona Glans, till Blekinge Läns Tidning

Iron Maiden är ett av världens största rockband. De har många år använt sig av ett av världens största flygplan, en Boeing 747-400 som kallas "Ed Force One", för att ta sig runt under sina turnéer. 

Nu har "Ed Force One" fått tillstånd av försvaret att landa och parkera på F17:s flyplats i Kallinge utanför Ronneby i sommar. 

Planet kan därmed bli ett av de största som någonsin landat på flygplatsen.

Sångaren Bruce Dickinson styr spakarna i jätteplanet. Foto: POLFOTO

Måste lämna in förfrågan

Men det är inte säkert att Iron Maiden landar på Kallinge, eller att de överhuvudtaget tar planet till Blekinge. 

Dock är allt förberett efter en förfrågan från Sweden Rock Festival. Nu återstår bara en liten detalj. 

– Tillståndet gäller under förutsättning att flygbefälhavaren ombord beslutar sig för att lämna in en förfrågan om att landa här i Kallinge, säger Jerry Lindbergh, kommunikationschef på Blekinge Flygflottilj.

Flygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet. 

Ett skepp kommer lastat – med ett av världens största rockband. Foto: IRON MAIDEN

Sweden Rock Festival i juni

Det brittiska hårdrocksbandet ska spela på Sweden Rock som äger rum i blekingska Norje den 6-9 juni. Den 7 juni står Iron Maiden på scen. 

Spelningen på Sweden Rock Festival är bandets första på festivalen någonsin. I ett pressmeddelande skriver festivalledningen att bandet ofta är efterfrågat av publiken.

”De är för stora och dyra för att spela på Sweden Rock Festival, har vi ofta svarat då, skrev SRF i ett pressmeddelande i samband med bokningen.

Iron Maiden hyr "Ed Force One"

Flygplanet, en Boeing 747-400, ägs av leasingbolaget Aercap och opereras av flygbolaget Air Atlanta Atlantic. Iron Maiden hyr flygplanet under den tid de befinner sig på turné.

Sweden Rock: "Största bokningen någonsin"

Bokningen uppgavs då vara möjlig tack vare ett samarbete mellan Sweden Rock och Live Nation.

"Vi har tillsammans hittat ett upplägg som gjort det omöjliga möjligt. Vi är oerhört stolta och glada över att i dag kunna presentera den största bokningen i festivalens historia: Iron Maiden, skriver Sweden Rock Festival.

Iron Maidens stopp på festivalen är en del av deras världsturné, "Legacy of the Beast".

7 juni står Iron Maiden på Sweden Rock Festivals scen.Foto: ANDERS YLANDER

Iron Maiden spelar även i Köpenhamn

Utöver spelningen på Sweden Rock gör de även ett stopp i Danmark, på Royal Arena i Köpenhamn den 5 juni samt en konsert på Tele 2 Arena i Stockholm 1 juni.

Enligt Iron Maidens manager, Rod Smallwood kommer bandet att rikta fokus på sitt äldre material under turnén.

– Jag vill inte avslöja för mycket redan nu, men vi jobbar på ett antal olika scenbyggen i klassisk Maiden-tradition och vi hoppas kunna ge våra fans en fantastisk upplevelse när de får se den här väldigt speciella showen, sa han i samband med att bokningen presenterades.