Iron Maidens flygplan "Ed Force One" – en en 70 meter lång Boeing 747. Foto: IRON MAIDENIron Maidens flygplan "Ed Force One" – en en 70 meter lång Boeing 747. Foto: IRON MAIDEN
Iron Maidens flygplan "Ed Force One" – en en 70 meter lång Boeing 747. Foto: IRON MAIDEN
Flygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTOFlygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO
Flygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet.  Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO
Bruce Dickinson och Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Foto: PEO MÖLLERBruce Dickinson och Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Foto: PEO MÖLLER
Bruce Dickinson och Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar.  Foto: PEO MÖLLER

Iron Maiden kan landa jätteplanet i Blekinge

Publicerad

Superbandet Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Och nu kan de landa med stil. 

Försvaret har gett bandet tillstånd att landa och parkera på F17:s flygplats i Blekinge med jätteplanet "Ed Force One" – en 70 meter lång Boeing 747-400.  

– Vi har mätt banbredden, banlängden på landningsbanan och kontrollerat med F17, säger flygstationschefen Mona Glans, till Blekinge Läns Tidning

Iron Maiden är ett av världens största rockband. De har många år använt sig av ett av världens största flygplan, en Boeing 747-400 som kallas "Ed Force One", för att ta sig runt under sina turnéer. 

Nu har "Ed Force One" fått tillstånd av försvaret att landa och parkera på F17:s flyplats i Kallinge utanför Ronneby i sommar. 

Planet kan därmed bli ett av de största som någonsin landat på flygplatsen.

Sångaren Bruce Dickinson styr spakarna i jätteplanet. Foto: POLFOTO

Måste lämna in förfrågan

Men det är inte säkert att Iron Maiden landar på Kallinge, eller att de överhuvudtaget tar planet till Blekinge. 

Dock är allt förberett efter en förfrågan från Sweden Rock Festival. Nu återstår bara en liten detalj. 

– Tillståndet gäller under förutsättning att flygbefälhavaren ombord beslutar sig för att lämna in en förfrågan om att landa här i Kallinge, säger Jerry Lindbergh, kommunikationschef på Blekinge Flygflottilj.

Flygbefälhavaren ombord är bandets frontfigur Bruce Dickinson, som även sitter bakom spakarna i planet. 

Ett skepp kommer lastat – med ett av världens största rockband. Foto: IRON MAIDEN

Sweden Rock Festival i juni

Det brittiska hårdrocksbandet ska spela på Sweden Rock som äger rum i blekingska Norje den 6-9 juni. Den 7 juni står Iron Maiden på scen. 

Spelningen på Sweden Rock Festival är bandets första på festivalen någonsin. I ett pressmeddelande skriver festivalledningen att bandet ofta är efterfrågat av publiken.

”De är för stora och dyra för att spela på Sweden Rock Festival, har vi ofta svarat då, skrev SRF i ett pressmeddelande i samband med bokningen.

Iron Maiden hyr "Ed Force One"

Flygplanet, en Boeing 747-400, ägs av leasingbolaget Aercap och opereras av flygbolaget Air Atlanta Atlantic. Iron Maiden hyr flygplanet under den tid de befinner sig på turné.

Sweden Rock: "Största bokningen någonsin"

Bokningen uppgavs då vara möjlig tack vare ett samarbete mellan Sweden Rock och Live Nation.

"Vi har tillsammans hittat ett upplägg som gjort det omöjliga möjligt. Vi är oerhört stolta och glada över att i dag kunna presentera den största bokningen i festivalens historia: Iron Maiden, skriver Sweden Rock Festival.

Iron Maidens stopp på festivalen är en del av deras världsturné, "Legacy of the Beast".

7 juni står Iron Maiden på Sweden Rock Festivals scen.Foto: ANDERS YLANDER

Iron Maiden spelar även i Köpenhamn

Utöver spelningen på Sweden Rock gör de även ett stopp i Danmark, på Royal Arena i Köpenhamn den 5 juni samt en konsert på Tele 2 Arena i Stockholm 1 juni.

Enligt Iron Maidens manager, Rod Smallwood kommer bandet att rikta fokus på sitt äldre material under turnén.

– Jag vill inte avslöja för mycket redan nu, men vi jobbar på ett antal olika scenbyggen i klassisk Maiden-tradition och vi hoppas kunna ge våra fans en fantastisk upplevelse när de får se den här väldigt speciella showen, sa han i samband med att bokningen presenterades.

Relaterade ämnen
Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag