Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeyklubban kan vara oäkta: "Virrvarr"

Nils "Dubbel-Nisse" Nilssons målklubba från 1962 - kanske inte är äkta vara.Foto: PERNILLA WÄSTBERG

Hockeyklubban värderades till 10 000 kronor av Antikrundan - men den kan vara oäkta.

Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson spelade nämligen med ett annat fabrikat.

Nu kommer den hemliga förklaringen.

- Antagligen hade jag slagit sönder min egen klubba och fått en ny från båset, säger Nilsson.

Några av rösterna som ifrågasatte klubbans äkthet på

Agne Björkqvist:

" Såg på antikrundan inslaget om hockeyklubban som dubbelnisse skulle ha gjort 5-3 målet med, på filmen ser man att när han gör målet så sitter det isoleringsband på bladet men inte på a-rundan, plus att man inte såg ett enda svart "puckmärke" på bladet, det såg snarare nytt ut. Att klubban kommer från den matchen stämmer nog, men den är nog en reservklubba.

Lars Nylin:

" Nisse Nilsson var produktutvecklare hos Jofa vid den tiden. Det var han redan som Forshagaspelare, d v s innan VM 1962. Låter osannolikt att han i det läget skulle ha spelat med Sandströmsklubba i Colorado, jag kan inte tänka mig att Tre Kronor hade något slags unikt avtal med dessa.

Lennart Hylands kommentar "Den gliiiider in i mål" har blivit en klassiker i den svenska idrottshistorien.

Sverige blev världsmästare efter att Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson gjort 5-3 mot Kanada i Colorado Springs 1962. Lagets läkare Björn Sjöström agerade, fick tag på klubban som gjort det avgörande målet och såg till att få den signerad av hela truppen.

Förra veckan dök den upp i Antikrundan som varit på besök i Arvika.

Där värderades den till 10 000 kronor av experten Erik Ingare, men en debatt blossade snart upp i sociala medier och kommentarsfält.

Frågan väcktes på Facebook där klubbans äkthet ifrågasattes.

Var det verkligen den som "Dubbel-Nisse" använde för 52 år sedan?

- Jag förstår att det blivit diskussioner. Märket på den här klubban är ju Sandström och eftersom jag var anställd av Jofa på den tiden så använde jag en Jofa-klubba som hette "Dubbel-Nisse VM", säger Nils Nilsson.

Men Nilsson har en förklaring:

- Nu är jag inte helt säker på det här, allt är ett virrvarr i mitt huvud, men de flesta killarna i laget spelade med Sandström-klubbor och det är inte helt otänkbart att jag strax innan målet slagit sönder min egen klubba och fått en ny, med fel märke, från båset.

Är inte hundra procent

Den värdefulla trästickan togs med hem till Sverige efter världsmästerskapet och enligt Nils Nilsson gav Björn Sjöström den till en god vän i Uppsala.

- Och den vännen ska alltså vara pappa till mannen som tog med sig klubban till Antikrundan. Det här är min teori, men om den stämmer vet jag inte. Det är många år sen och det var mycket som hände de veckorna.

- Någon hundraprocentig bekräftelse på att det är rätt klubba kommer vi nog aldrig att få, säger Nilsson.