Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hasse "Kvinnaböske": "Jag vill dra mig tillbaka"

Hasse Andersson gör sig redo att lämna showbiz och börja ett nytt liv.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
– Nu har det gått i 190 ett tag, dags att växla ner, säger Hasse när han tar emot i sin lilla "herrgård", Music Hill, på Bjärehalvön.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Hasse drabbades själv av diabetes typ 2 för drygt 25 år sedan men har klarat av att hålla högt tempo trots sjukdomen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Tanken var att det skulle bli en "miniatyrherrgård". Hasses eget Graceland.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Han har ett hus i Florida – men flygeln står hemma i Skåne.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Här, i Hasses vackra hem, vill han dra sig tillbaka.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Välkommen, hälsar Hasse och Monica.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
1 / 8

Hasse Andersson gör sig redo att lämna showbiz och börja ett nytt liv.

Men det hindrar honom inte från att julshowa och nästa år sätta upp en fars med titeln "Skuld och Gröna Skogar" tillsammans med hustrun Monica Forsberg och Peter Flack.

– Nu har det gått i 190 ett tag, dags att växla ner, säger Hasse när han tar emot i sin lilla "herrgård", Music Hill, på Bjärehalvön.

Hasse Andersson fick att ett andra lyft i livet med Melodifestivalen 2015 och folkhemshiten "Guld och Gröna Skogar". Sen har det rullat på, anbuden har duggat tätt och Hasse, snäll som han är, har haft svårt att säga nej.

Tidigare i år var han en av programledarna för Mello och gjorde därefter en sommarturné med Kvinnaböske Band och under en period även med vännen och kollegan Nisse Hellberg.

Men nu får det vara nog menar Hasse som vi träffar i familjens vackra suterränghus med utsikt över Skälderviken och Kullaberg.

– Nu vill jag verkligen dra mig tillbaka, skriva låtar och inte göra så många spelningar. Jag har i stället siktat in mig på välgörenhet, använda mitt kändisskap för att bland annat dra in pengar till diabetesforskningen.

Hasse drabbades själv av diabetes typ 2 för drygt 25 år sedan men har klarat av att hålla högt tempo trots sjukdomen.

Hasse med båten.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

"Skuld och gröna skogar"

Nu är han och hustrun Monica Forsberg ambassadörer för insamlingen "Forget Diabtes" som stödjer ny forskning och utveckling av ett läkemedel som förhindrar att pre-diabetes utvecklas till typ 2 diabetes.

Trots att Hasse valt att gå ner i varv och ägna sig åt att skriva ny musik kan hans kosta på sig att agera i en lättsam fars, "Skuld och gröna skogar", som av titeln att döma tar Mello-hiten in i ett helt nytt sammanhang.

Just som vi pratar om föreställningen, som sätts upp nästa sommar, kommer hustrun Monica in i vardagsrummet och bjuder på kaffe och hembakade kanelbullar. Så goda att jag även knycker Hasses ranson...

– Monica spelar min mor, grevinnan, i pjäsen säger Hasse och småmyser.

– Jag är den gamla grevinnan, en riktig gammal hagga som börjar känna sig krasslig och kallar hem sin äldste son, som är Hasse..., säger Monica.

Hasse Anderssons i sin pampiga villa.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

I farsen gör Hasse tre olika roller och i en av dem blir han mördad på slutet. Mer vill han inte avslöja just nu.

Är det svårt att stå emot alla anbud som ramlar in efter de senaste årens framgångar?

– Jag fyller 70 i januari, kan ju inte hålla samma tempo nu, men ja, det är svårt, jag vill ju inte verka stöddig när jag får frågan.

– Men samtidigt är jag nu i en situation där jag kan plocka russinen ur kakan. Jag har under min karriär stöttat så många jag kan, nu är det dags att stötta mig själv ett tag, säger han eftertänksamt.

Var det lika tufft att vara programledare som att vara artist i Mello?

– Ja, verkligen, det var mycket tuffare att vara programledare, sex veckor från tidig morgon till sen kväll. När jag sjöng "Guld och gröna skogar" gick jag in och gjorde mina tre minuter.

När Hasse såg området bestämde han sig för att bygga just där.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Har renoverat tre hus

Efter kaffe och bullar går vi husesyn i den herrgårdsliknande suterrängvillan på 250 kvadratmeter och en trädgård på 3 900 kvadratmeter, Det betyder att Hasses favoritleksak, en John Deere trädgårdstraktor som han köpte när huset blev klart, får vila till förmån för en robotgräsklippare som fixar hela gräsmattan på egen hand.

– Innan vi flyttade in här hade jag renoverat tre hus och är nöjd med alla tre. Men jag har alltid drömt om att bygga något eget från grunden. När jag fick se den här platsen för sex år sedan och erbjöds bygga här var jag helt säker, här ska mitt hus ligga, här ska jag dra mig tillbaka. Nu flyttar jag inte mer.

Tanken var att det skulle bli en "miniatyrherrgård". Hasses eget Graceland, fast det säger han inte. Dessutom är det betydligt mer blygsamt än Elvis palats i Memphis.

Hasse Andersson och Monica Forsberg hemma i köket på Bjärehalvön.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

"Tänker göra det jag brinner för"

Från köket tar vi trappan ner till första plan med egen altan som vetter mot havet. Det är här, och i huset i Florida, som Hasse skapar ny musik. 

Här finns studio, gitarrum, övernattningsrum för besökande musiker samt vinkällare.

– Nu tänker jag göra det jag brinner för, ny musik. Vi har fyra-fem låtar klara, bland annat en som Anderz Wrethov (en av låtskrivarna bakom "Guld och gröna skogar"), har skrivit.

Så trots den senkomna pensionen kan vi vänta oss ett nytt Hasse-album framöver?

– Jag har tänkt att mitt nya album ska bli mer akustiskt och avskalat, jag har lyssnat en hel del på Nashvillestjärnan Allison Krauss och är lite inne på den vägen, säger Hasse och trycker sedan in en videokassett om Krauss och hennes musik.

Han håller det också inom familjen, Hasses svärson som bor i Voxtorp (som kan kallas nästgårds på Bjäre), kommer att producera.

Och nu har du varit i huset i Florida ett tag och laddat inför julen...

– Där har jag också skrivit en hel del låtar, där får man vara ifred så det funkar bra att ta fram gitarren och skriva. Dessutom är Monica med, vi skriver ju mycket tillsammans.

Sugen på en ny hit?

– Jag har haft två monsterhits, "Änglahund" och "Guld och Gröna skogar", sistnämnda har nu passerat fyra gånger platina på Spotify – det räcker ett tag...

– Det är ju rätt tufft i dagens musikbransch, ett sånt brus av ny musik, det är den nya popmusiken som tar plats.

Det sa man även när Hassse stod där i Mello med "Guld och gröna skogar", ingen trodde på låten som snabbt blev en landsplåga.

Den egenskapen kan ingen ta ifrån Hasse Andersson.

Hos Hasse finns studio, gitarrum, övernattningsrum för besökande musiker samt vinkällare.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Hans Olle Lennart "Kvinnaböske" Andersson.

Ålder: 69.


Familj: Hustrun Monica Forsberg, 65, barnen Lisa, Jenny, styvdottern Maria, fostersonen Jim, fem barnbarn.


Bor: Ängelsbäck på Bjärehalvön.


Yrke: Sångare och låtskrivare.


Fritidsintressen: Segla, spela golf, fiska och resa.


Kuriosa: Spelat barnteater bland annat rollen som den stora busiga isbjörnen Isak i musikalen Svingelskogen. 1987 släppte Hasse singeln "Heja Rögle" som i dag är en av de officiella laglåtarna. Fick smeknamnet "Kvinnaböske" eftersom han bodde i byn Kvinnaböske utanför Båstad, och startade Kvinnaböske Band med några vänner.


Aktuell: Skriver ny musik till ett kommande album, julshow i Badhytten, Skanör, senare i höst och nästa år medverkar Hasse i farsen "Skuld och gröna skogar" med hustrun Monica och Peter Flack.