Hasse Andersson: Då blir det avskedsturné

Nu kommer Hasse Andersson att lägga av – nästa år blir det avskedsturné.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Hasse Andersson hemma på Bjärrehalvön med sin båt.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Hasse Andersson, 70, har bestämt sig – nästa år gör han en stor avskedsturné genom Sverige. 

Men det betyder inte att ”Kvinnaböskes” stolthet lämnar musiken.

– Så länge jag tycker det är roligt, känner mig frisk och har orken kvar, kommer jag att hålla på med musik, säger han.

Hasse Anderson är en legendar i svensk showbiz. När han tidigare i år fyllde 70 kunde han samtidigt fira 50 år som artist.

Hasse har alltid varit aktiv. När han inte är hemma i Ängelsbäck på Bjärehalvön, eller huset i Florida, och skriver låtar, så har han spelat in nytt material, turnerat, varit med i Melodifestivalen, jobbat som programledare och julshowat.

Trots sin diabetes som han haft i drygt 25 år.

– Så länge man mår bra gäller det att hålla i gång. När jag inte jobbar med musiken spelar jag golf, fiskar och seglar. 

– Men det fanns en period då allt omkring mig var hetsigt, då mådde jag inte så bra. Idag kan jag välja själv, plocka russinen ur kakan, göra det jag tycker är roligt. 

Intensiv upptakt

Sommaren 2018 är ändå en intensiv upptakt inför avskedsturnén 2019. Hasse har mycket inbokat men han gör det i sin egen takt.

– Just nu håller jag på att färdigställa ett nytt album som vi börjat spela in i min studio här hemma, förhoppningsvis släpps det till hösten och räknar med att få ut en singel redan i juni.

Den aktuella singeln heter "Köp en glass i Torekov" och är enligt Hasse en glad sommarlåt med drag av hans amerikanska favoritband The Mavericks och deras latin-influerade country.

– Sen jobbar jag aktivt med Forget Diabetes som stöder ny forskning och utveckling av ett läkemedel som förhindrar att pre-diabetes utvecklas till typ 2 diabetes. I sommar ska jag även ut och hålla föredrag i detta ämne.

Om nu inte detta vore nog så är det snart premiär för en helt ny musikfars, "Skuld och Gröna Skogar", som Hasse skrivit tillsammans med sin hustru Monica Forsberg och som innehåller flera av Hasses hit-låtar, i ett helt nytt sammanhang.

– "Skuld och Gröna Skogar" är världens första allsångsdeckare. En deckargåta där jag gör fyra roller, samtliga fru Granfjälls fyra söner som dör en efter en. Den första sonen bor på Hawaii och är gift med en kvinna där som heter Hibiskus, han är den första att bli mördad när han kommer hem till Sverige. 

Spelar i Skåne

Mer vill han inte avslöja nu, men förställningen kommer till Skåne i augusti.

– Det är väldigt skruvat. Detta blir en första testrunda. slår det väl ut kommer vi att fortsätta på längre fram

Har ditt låtskrivande förändrats när du blivit äldre?

– Mycket handlar om att man summerar livet, vad ska det bli nu. Man har ju sina funderingar...

– Monica är då på mig och säger, "men Hasse, bli nu inte FÖR dramatisk".

Även om det ska bli tack och farvälturné nästa år så har Hasse även inlett ett nytt samarbete som kan bli spännande.

– På Midsommardagen spelar och sjunger jag tillsammans med Olle Jönsson (Lasse Stefanz) och Danne Stråhed. Än så länge ett första test, men det kan ge mersmak.


Hans Olle Lennart "Kvinnaböske" Andersson

Ålder: 70 

Familj: Hustrun Monica Forsberg, 65, barnen Lisa, Jenny, styvdottern Maria, fostersonen Jim, fem barnbarn.

Bor: Ängelsbäck på Bjärehalvön.

Yrke: Sångare och låtskrivare.

Fritidsintressen: Segla, spela golf, fiska och resa.

Kuriosa: Spelat barnteater bland annat rollen som den stora busiga isbjörnen Isak i musikalen Svingelskogen. 1987 släppte Hasse singeln "Heja Rögle" som i dag är en av de officiella laglåtarna. Fick smeknamnet "Kvinnaböske" eftersom han bodde i byn Kvinnaböske utanför Båstad, och startade Kvinnaböske Band med några vänner.

Aktuell: Spelar just nu in ny musik till ett kommande album, repeterar inför premiären av musik-farsen "Skuld och gröna skogar" med hustrun Monica Forsberg och Peter Flack. Kommer till Grevie den 18 augusti och Valje (Sölvesborg) den 19 augusti. På Midsommardagen sjunger Hasse tillsammans med Olle Jönsson och Danne Stråhed, Öveds Eke (vid Vombsjön, norr om Sjöbo).