Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här spelas "Bron" in mitt i centrala Malmö

Gillar det mörka. Det ser dystert ut för Sofia Helins karaktär Saga Norén i nya säsongen av "Bron". Då trivs skådespelaren. "Det är underbart som skådis", säger Sofia Helin. Foto: Ronny Johannesson
Laddad scen. I en smutsig källare hålls Saga Noréns chef Hans Pettersson (Dag Malmberg) som gisslan. Hur det går avslöjas i nya säsongen av "Bron". Foto: Ronny Johannesson
Handgriplig. Regissören Henrik Georgsson instruerar Dag Malmberg när kidnappningsdramat spelas in. Foto: Ronny Johannesson
Sofia Helin får klara sig utan Kim Bodnia i nya säsongen. Foto: SVT/Carolina Romare
Paus. Manusförfattaren Hans Rosenfeldt med huvudrollsinnehavaren Sofia Helin på inspelningsplatsen i Malmö. Foto: Ronny Johannesson
Tystnad, tagning. "Bron" spelas just nu in runtom i Malmö. Kidnappningsscenen spelas in i ett gammalt hus som tidigare tillhörde Apoteksbolaget. Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ. Säsong tre av succéserien "Bron" blir mörk och tillvaron för polisen Saga Norén närmast nattsvart - precis som Sofia Helin vill ha det.

Men det gör det också svårt att lämna karaktären.

- Att få utforska karaktärernas inre är det som driver mig och inte att få smyga upp med en pistol, säger skådespelerskan Sofia Helin under ett exklusivt inspelningsbesök.

Bor i gamla stan

Namn: Sofia Helin.

Ålder: 42 år.

Familj: Sambon Daniel Götschenhjelm, 45, barnen Ossian, 11, och Nike, 5.

Bor: Gamla stan, Stockholm.

Filmografi i urval: "Anna Holt", "Beck", "Masjävlar", "Fyra nyanser av brunt", Nina Frisk", "Arn", "Åsa Nisse - wälkom to Knohult".

Serien har sålts till 157 länder

"Bron" är en dansk-svensk tv-thriller som utspelar sig på båda sidor om Sundet med danska och svenska skådespelare i rollerna.

"Bron" blev en succé. Sista avsnittet i andra säsongen sågs av 1 430 000 personer. Den har sålts till 157 länder. När säsong två hade premiär i England blev det den högst rankade dramaserien i BBC4:s historia. Serien har fått många priser, bland annat Årets tv-drama och Årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion (Sofia Helin) på Kristallen 2014.

Två remakes har gjorts av "Bron": "The Tunnel" som utspelar sig i tunneln mellan Storbritannien och Frankrike och "The Bridge" som utspelar sig mellan USA och Mexiko.

I den tredje säsongen återvänder Sofia Helin i huvudrollen som Saga Norén, men Noréns danska kollega Martin Rohde (Kim Bodnia) medverkar inte. Istället får Norén nya kollegor.

Hans Rosenfeldt är huvudförfattare och Henrik Georgsson är huvudregissör.

Inspelningarna av serien "Bron" pågår just nu runtom i Malmö. Serien har i sin tur fans runtom i hela världen. Expressen besöker inspelningen tillsammans med journalister från Belgien, Holland och Tyskland. De har precis guidats runt på en speciell "Bron"-tur i buss. En av stans mer populära turistattraktioner.

Sofia Helin sitter i fönsterkarmen till ett rum som förmodligen är med i serien. Korridoren utanför, den är helt säkert med.

I källaren till ett hus som tidigare ägdes av Apoteksbolaget spelar man in ett kidnappningsdrama. Det ska föreställa ett hus i Malmös utkanter som ägs av en ex-fånge. Saga Noréns chef sitter fastbunden i en stol.

- Det här får du för det du gjorde mot våra flickor. Vi kanske kan få två miljoner för dig, säger kidnapparen samtidigt som han river av tejpen på munnen på chefen Hans Pettersson, som spelas av Dag Malmberg.

Han grimaserar. Förmodligen för att det gör ont på riktigt.

Sofia Helin funderar på summan. Tror inte det är något som hennes karaktär kan hosta upp så där utan vidare.

- Det är inte "jag" som kan avgöra. Saga har inte sådana befogenheter.

Går helt in i rollen

Sofia säger "jag" när hon talar om Saga. Ett misstag. Men kanske ingen tillfällighet. Hon går in i rollen som Saga med liv och lust.

- Hon är väldigt närvarande i mig. Jag känner ömhet för henne. Och omtanke. Men jag tror inte att jag skulle orka hänga med henne på fritiden. Hon är så intensiv.

Hur är det att spela den här polisen som förmodligen lider av Aspergers?

- Krävande skulle jag säga. Jag måste vara helt koncentrerad. Jag tänker på ett annat sätt när jag spelar henne än när jag är mig själv. Nu när jag känner henne så väl är det lättare. Jag vet ju hur det är att vara som hon är.

Tar det tid att kliva in i rollen från att ha varit Sofia Helin mellan säsongerna?

- Inför den här långa inspelningen har jag behövt ett par månader med full koncentration på rollen. Hela tankeverksamheten. Sista veckorna innan inspelningen var jag lättirriterad, ville ha bort allt som inte hade med rollen att göra. Ville börja spela in.

Inga fler lik på bron

Den här gången startar serien inte med ett spektakulärt mord ute på Öresundsbron. I första säsongen låg ett lik mitt på bron och fallet engagerade såväl dansk som svensk polis. I säsong två hittade man lik på en båt som passerade under bron.

- Men det hade varit lite väl förutsägbart att upprepa det så den här gången handlar det om ett antal mord på det svenska fastlandet.

Och det blir Sagas tur att lösa det. Vid sin sida har hon inte längre den danske kollegan Martin Rohde som gestaltades av Kim Bodnia.

- Kim var inte nöjd med sin roll, säger manusförfattaren Hans Rosenfeldt men håller dörren öppen för att hans karaktär ska återvända.

Saknar sin motspelare

Sofia Helin tycker att det är tråkigt att Kim slutade.

- Ja det gjorde ont att skiljas. Vi hade ett så bra samarbete.

Samtidigt var hon själv med när han valde att hoppa av.

- Det var en lång process innan han slutade så det kom inte som någon chock direkt. Det var en dörr som behövde stängas - för tillfället - men som kan öppnas igen. Han själv är intresserad av ett samarbete längre fram. Med facit i hand var det bra att det blev så här. Vi fick lämna vår comfort zone och tvingades stå på tå. Dessutom är det aldrig bra att upprepa sig.

Dessutom ger det här Sofias karaktär Saga mer utrymme.

- Det blir bättre när hon får mer plats. När hon utsätts för svåra komplexa situationer.

Producenten Anders Landström avslöjar att man inte plockat in en ersättare för dansken. Utan nu får Sofia Hellin ensam bära huvudrollsansvaret.

- Så är det, säger Landström.

Anmälde sin enda vän

I det sista avsnittet av säsong två tvingades Saga Norén att ange Martin Rohde för mordet på Jens. Saga är nu oerhört ensam.

- Det är ingen situation hon önskar sig. Att hon var tvungen att anmäla honom var inte roligt. Han var ju den enda vän hon haft. Men det har gått ett tag och hon har lärt sig leva med det, berättar Sofia Helin.

Dessutom har pojkvännen dragit.

- Ja hon är mest ensam i hela världen. Hon vill ha kärlek men vet inte hur det ska gå till. Hon känner inte ens till det själv att det är kärlek som hon saknar, säger Sofia Helin.

Och det blir ännu värre.

- Tuffaste säsongen av alla. Hon blir utsatt för svåra situationer. Från ett redan skört läge. Jobbet är hennes liv.

Dessutom ska man att fördjupa sig i systerns självmord.

- Det är underbart som skådis att få göra det. Det är det som driver mig, karaktärers inre liv, historia, psykologi. Inte smyga upp med en pistol, det är inte en drivkraft.

Pendlar till Stockholm

Sofia Helin har pendlat mellan arbetsplatsen i Malmö och familjen i Stockholm sedan början av oktober.

- Det var inte svårt att bestämma mig för att jag skulle vara med. Bara man ser till att få förutsättningarna så att det funkar med familj.