Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tog sig upp på scenen i "Eurovision"

33-årige Meelis Kaldalu från Estland tog sig upp på Eurovisionscenen.
Foto: Aas, Erlend

Innan pressfotograferna ens hunnit ta segerbilden på ESC-vinnaren Conchita Wurst lyckades en ensam man överlista hela säkerhetsapparaten och ta sig upp på scen och ge den lyckliga vinnaren en blomsterkvast.

Mannen som gäckade världen är nu identifierad som 33-årige Meelis Kaldalu från Estland.

Enligt Ekstrabladet har han tidigare gjort sig känd för liknande upptåg.

Sättet han genomförde sin kupp på var busenkelt. Genom att beblanda sig med den samlade fotokåren lyckades en okänd man ta sig hela vägen upp på scen när Conchita Wurst skulle fotas efter segern i lördags.

Väl framme föll han på knä och överräckte en blomsterkvast till skönsångerskan från Österrike.

Free Anakata

Samtidigt som han drogs bort från scenen av de överrumplade vakterna höll han upp ett papper med texten "Free Anakata".

Länge var det oklart vem mannen var men nu är han alltså identifierad som Meelis Kaldalu, 33, från Estland. Enigt tidningen har Meelis Kaldalu tidigare figurerat i liknande upptåg. Bland annat då han 2013 under ett öppet hus-event i det estländska parlamentet lyckades stjäla med sig en dator.

Stölden var, hävdar han, ett försök att sätta fokus på den dåliga IT-säkerheten vad gäller möjligheterna att rösta digitalt i folkomröstningar, skriver Ekstrabladet.

Fängslades men försökte igen

Meelis Kaldalu fängslades i en månad för stölden men så fort han kom ut försökte han återigen ta sig in i parlamentet, för att lämna tillbaka datorn, men greps och anhölls direkt.

Den fräcke 33-åringen har även varit medlem i det estniska Piratpartiet, i somras slängdes han dock ut ur partiet.

Skylten som Meelis Kaldalus höll upp har även en koppling till det svenska Piratpartiet. Anakata är Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholms Wargs alias. Gottfrid Svartholm Warg har suttit häktad i Danmark sedan 28 november i fjol, misstänkt för inblandning i en massiv hackerattack.

Ekstrabladet uppger att de har försökt kontakta Meelis Kaldalu via hans e-mail och Facebook. Resultaten har dock varit fruktlösa.