Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunhild Carling drömmer om Mello

Längtar efter Melodifestivalen. Artisten och musikern Gunhild Carling har i flera år skickat in bidrag till Melodifestivalen. "Men inget av mina bidrag har någonsin kommit med, jag tror att de som bestämmer tycker att min musik är för smal", säger hon.
Foto: Olle Sporrong

2014 var ett hektiskt år för artisten Gunhild Carling med medverkan i "Let's dance", massiv uppmärksamhet och långa turnéer.

Nu pustar hon ut och laddar för ett nytt succéår - och drömmer om att få vara med i Melodifestivalen.

- Jag har skickat in bidrag i flera år men aldrig fått vara med, säger hon.

Efter det intensiva 2014 rullar hjulen just nu i ett något lägre tempo för artisten Gunhild Carling. Nu vilar och njuter hon mest av lugnet och friden hemma i skånska Stockamöllan.

- Eller vilar och vilar. Jag har en sida som vilar mest hela tiden, och en annan sida som skriver låtar.

- Efter att ha varit ute på turné i över 20 veckor var det rätt skönt att komma hem och bara vila, trodde jag. Men det är rätt svårt att vila på beställning så efter att ha gått runt i cirklar ett tag hamnade jag vid pianot där jag satt och drömde och skrev låtar.

"Skönt i badet"

Bland det nyskrivna materialet finns en melodi hon skrivit till en swingfestival i Thailand i mars som hon ska spela på.

Men fram till dess handlar det till stor del om att vara med familjen. Sportlovet i Sydsverige har precis börjat och ledigheten från vardagens plikter är vikt åt eftertraktat umgänge med barnen Idun och Viggo.

- Som i dag när jag är med ungarna i Eslövs simhall. Det är skönt att bara var här i badet och inte känna någon stress. Tänk de som är med i Melodifestivalen, vilken enorm press de måste känna nu, det är skönt att slippa sånt, säger Gunhild Carling.

Själv har hon aldrig varit med i Melodifestivalen, men hon drömmer om att en dag få uppleva cirkusen inifrån.

- Jo, så är det, jag hade gärna varit med och tävlat. Grejen är att jag har skickat in bidrag varje gång sedan några år tillbaka men inget av mina bidrag har någonsin kommit med, säger Gunhild Carling.

Siktar framåtp

Utan att ha fått en tydlig förklaring har hon en teori om varför hennes bidrag ratas av festivalgeneralen Christer Björkman och hans stab på Sveriges Television.

- Jag tror att man tycker att min musik är för smal, det är ju vanlig tradjazz. Själv tycker jag inte att den är särskilt smal men de som bestämmer väl gör det.

Hemma har Gunhild maken Johan som stöttar henne "vad som än händer".

- Han har till och med sagt att det är bra att jag inte kom med i Melodifestivalen. "Går du inte till final så blir du bortglömd", sa han.

Men Gunhild Carling deppar inte över SVT:s svala intresse.

Tvärtom, säger hon, är hon laddad för att försöka få med ett bidrag något annat år.

Men hon vill inte framföra någon annans material, ska hon stå på scen framför miljoner tittare, ska det vara med en melodi hon själv skrivit.

- Det här är inget jag går omkring och stör mig på, kommer jag med så kommer jag med. Det är inte så att jag har en utstakad karriärplan, att sätta en grej och sedan sträva vidare. Så är det inte, men det hade varit roligt att få vara med i Melodifestivalen med ett material som jag har skrivit själv.

- Min plan är att skriva sjukt bra musik och att få ut den till så många som möjligt. Och kommer jag med till slut får Johan ändra sig!

Kvällsposten har sökt Christer Björkman för en kommentar utan att lyckas.