Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grönvall: "Jag tror jag kan leva utan scenen"

Nanne Grönvall börjar tröttna på turnélivet och är öppen för ett kontorsjobb. Foto: Ludvig Thunman

Nanne Grönvall återvänder till Malmö opera där hon slog igenom 1998 i Melodifestivalen med "Avundsjuk".

Den här gången ska Nanne sjunga musikal och det sammanfaller med att den allra första delfinalen i Melodifestivalen 2014 avgörs i Malmö.

- Så fort jag närmar mig huset känner jag det fasansfulla pirret i magen och tänker på den oerhörda lättnaden efteråt när det hela var över och att det hade funkat, säger Nanne - som även berättar om planerna att dra sig tillbaka.

NANNE GRÖNWALL OM...

...BARNDOMEN:

Jag var enda barnet. Jag sjöng alltid, lyssnade på Svensktoppen och imiterade Kisa Magnusson. Det var Elvis också och filmstjärnor som Clark Gable.

---

...DEBUTEN:

Det var inte givet att jag skulle bli artist. Det fanns ett rockband, MTW, som tjatade på mig att jag skulle bli deras sångerska. Jag gick till slut dit och kollade. Ja, på den vägen är det...

---

...OM LÅTEN "JAG SAKNAR DIG":

Den handlar om mamma Berit som dog för tre år sedan. Hon var så stolt men jag kanske inte ringde varje dag och det ångrar jag nu. Pappa, de separerade men förblev bästa vänner, har jag kvar.

---

...OM LÅTEN "C'MON":

Den är väldigt självbiografisk. Det var 70-tal och jag skulle stå längst fram på alla konserter. Alla pengar jag tjänade på att jobba extra gick till det. Sweet, Nina Hagen, Kiss. En betydelsefull period.

TIO GÅNGER I MELLO

Namn: Nanne Grönvall

Ålder: 51

Bor: Täby, Stockholm

Familj: Maken Peter Grönvall, 50, och de gemensamma sönerna Charlie (född 1990) och Felix (1992). Robin (född 1986) fick Nanne tillsammans med sin förra sambo, Robert. Peter är son till Abba-medlemmen Benny Andersson, 67.

Melodifestivalen: Har varit med tio gånger som artist och/eller låtskrivare. 1996 vann One more time, där Nanne ingick, med "Den vilda". Låten kom trea i Eurovision song contest i Oslo.

Musikaler med mera: Har medverkat i "Hur man lyckas i business utan att bli utbränd" och "Sweet charity". Teaterdebuterade 2011 i Riksteaterns regi. Aktuell: I musikalen "Rebecca" på Malmö opera.

Vi ses i foajén till teatern. Nanne Grönvall repeterar "Rebecca", en musikal som bygger på Hitchcocks film med samma namn. Nanne får en kaffe.

- Och du ska ha den med sojamjölk inte sant, frågar teaterns barista vänligt.

Nanne ler och säger att magen protesterar om det är något annat än just sojamjölk i kaffet.

Hon känner att hon är välkommen i det stora teaterhuset där en gång självaste Ingemar Bergman arbetade. Men det är med blandade känslor hon tänker tillbaka.

- Glädjen blandas med oro och rädsla.

Nanne led av scenskräck och varje scenframträdande var förenat med ångest.

"Jag vill testa saker"

Man kan fråga sig vad som gör att hon utsätter sig för denna plåga.

- Jag vill testa saker. När jag slog igenom med "Avundsjuk" kämpade jag med mitt dåliga självförtroende, men jag kämpade på. Och nu det här.

Hur är det i dag?

- Det börjar söka sig mot nerverna...

Men det här är fortfarande en drömroll för Nanne.

- Svårast har varit att komma in i rollfiguren. Hon är svår, har inte den minsta tillstymmelse till humor. På den punkten är vi så långt ifrån varandra man överhuvudtaget kan komma.

"Är ju ingen skådespelare"

Nanne är mest känd för sin sång men har flera musikalroller bakom sig.

- Jag är ju ingen dramatisk skådespelare och på kvällarna går jag runt i lägenheten och övar repliker. Jag vill inte svika någon i ensemble. När jag gjorde "Hur man lyckas" med Ulf Brunnberg tog jag teaterlektioner och jag önskar att jag tagit fler.

Vad är den stora skillnaden mellan teatern och artistvärlden?

- Jag kommer ju från rock'n' roll-världen där man inte tänker på klockan. Men här är det 20 minuters rast på utsatt tid. Oavsett om vi befinner oss mitt uppe i en scen. Fast jag älskar att det är så välorganiserat. Kanske för att jag själv är en riktig slarver. En virrpanna.

Nästa år firar du 30 år som artist?

- Efter firandet - som inte är klart ännu, jag planerar nu - ska jag dra mig tillbaka. Satsa på att jobba med andra artister, sitta på ett kontor.

Varför?

- Jag har rest så mycket och nu vill jag vara hemma. Jag älskar att stå på scen men jag känner ett sug efter att testa något nytt. Jag tror att jag kan leva utan scenen. Nu är det 70-100 gig om året och jag är borta 3-4 dagar i veckan. Jag tycker fortfarande att det är kul att resa och bo på hotell, konstigt nog. Men Peter och jag pratar om det här nu, jag ser fram emot det.

Haft svårt att tänka framåt

Varför nu?

- Den där jävla bröstcancern och den skiten. Den har gjort att jag inte har kunnat tänka längre än några månader fram i tiden. Så det här är nytt för mig att tänka framåt. Går det i stöpet med min nya karriär får man väl ta det då...

Vad gör du just nu?

- Jag bränner på av bara helvete. Nu skivan "Drama queen" och Malmö opera. Efter "Rebecca" blir det "Diggiloo" i sommar. Jag kör X2000 i två år nu!

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!