Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fullt ös och hög klass i "Billy Elliot" – musikal

"Billy Elliot" är underhållning som berör, lockar fram tårar och skratt. "Det Ny Teater i Köpenhamn har än en gång visat att man är i klass med Londons West End", skriver Kvällspostens Olle Berggren.
Foto: Miklos Szabo

Det finns en scen i den danska uppsättningen av "Billy Elliot" där publiken skriker så upphetsat att jag förstår att vi talar om en framtida klassiker på den danska musikalscenen.

De två, knappt tonåriga pojkarna Billy och hans gay-kompis Michael, gör ett känsloladdat, komiskt nummer som unga "drag queens" klädda i volangkjolar, ceriserosa boa och klackade steppskor.

Fullt ös i pojkrummet, en scen i Broadway-klass och långt utanför vad vi är vana vid i den här delen av musicalvärlden.

FAKTA

Billy Elliot - The Musical

Det Ny Teater, Köpenhamn

Betyg: Fyra getingar

En gång i tiden brukade framgångsrika musicaler förvandlas till film.

I fallet "Billy Elliot" är det tvärtom.

Den prisbelönta långfilmen blev med hjälp av poplegenden Elton John till musikal. Kanske inga hits vi minns men här finns en musikalisk bredd som sträcker sig från hårdrock över pop till folkballader till storslagna kampsånger.

Tio år efter West End-premiären i London har den prisbelönta musikalen om Billy Elliot, nu även nått Skandinavien och Köpenhamn.

Norrmännen är också på gång och det är bara en tidsfråga innan Malmö opera, eller någon teater i Stockholm sätter upp musikalen.

"Glad, rörd och imponerad"

Den danska versionen är definitivt årets "feelgood musical".

Precis som bioaktuella "Pride" som utspelas under samma epok.

Man blir glad, rörd och imponerad.

Framför allt är det Billy (13-åriga Carl-Emil Lohmann) och hans kompis Michael (12-åriga Magnus Sterling Borchert). som får oss att bli glada, men också lätt tårögda.

Det är nästan overkligt att de unga pojkarna behärskar scenkonstens hela register - agera, sjunga, dansa och steppa. Ibland samtidigt.

Vet knappast någon fullvuxen artist som fixar det. Skulle i så fall vara Gunhild Carling...

Gått i Billy-skolan

Lohmann som Billy är just nu Danmarsks största musicalstjärna.

De sju pojkar som alternerar mellan rollerna som Billy och Michael har under drygt ett år gått i den så kallade "Billy -skolan" i Köpenhamn där drillats för att nå högsta nivå.

Detta är Hollywood-klass, om än på Vesterbro..

"Men så är "Billy Elliot" en unik föreställning, en socialrealistisk musical som utspelas i norra England under Thatcher-epoken och den stora gruvstrejken i mitten av 80-talet.

Storyn kretsar runt Billy som tränar boxning men som egentligen vill dansa.

Kampen att följa sitt hjärta och sin talang.

Det Ny Teater har än en gång visat att man är i klass med Londons West End.

Billy är underhållning som berör, lockar fram tårar och skratt.

Men det blir aldrig sockersött.