Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evas mässingsägg en dyrgrip i Antikrundan

Eva Lindén var så omtumlad att hon knappt minns inspelningar i Uppsala i somras.
Foto: Carl-Johan Söder/Svt

Mässingsägget packades med i korgen i sista sekunden och fick hänga med till Antikrundan.

Ett slumpartat val som ledde till en värdering kring en halv miljon kronor.

– Ja, plötsligt händer det, säger Eva Lindén som kramades om av Anne Lundberg efter glädjechocken.

När Antikrundan gästade Uppsala i somras var mässingsägget det sista sjuksköterskan Eva Lindén, 63 la ner i korgen. Ägget, som hennes mor vunnit i ett konstlotteri, på 70-talet har aldrig stått speciellt högt i kurs. Varken hos mamman eller dottern.

– Det var inte alls mina föräldrars stil, säger Eva Lindén.

– Det jag egentligen var intresserad att veta mer om var en kaffekanna i silver, så det var en slump att ägget kom med

Värderad till 500 000 kronor

Experten Magnus Bexhed blev däremot eld och lågor redan när han fick syn på Eva i kön med ägget i famnen.

– Jag såg direkt att det var en Lucio Fontana. Jag behövde inte ens se signaturen.

Experten fick dock lägga band på sin förtjusning för att inte spräcka överraskningen i förtid. Och beskedet om att det svårmöblerade ägget värderades till omkring 500 000 kronor blev mycket riktigt en rejäl överraskning. Eva Lindén var omtumlad efteråt och berättar att när hon skulle kolla upp konstnären efteråt hade hon glömt bort vad han hette.

– Jag kommer inte ihåg själva inspelningen. Men jag kommer ihåg att när jag kom hem så låste jag dörren. Det brukar jag inte göra, säger Eva Lindé.

"Det är en sensation"

Magnus Bexhed kallade i programmet det oväntade fyndet för "en världssensation".

– Det är en sensation att ett sådant här föremål dyker upp i Antikrundan och Lucio Fontana är verkligen ett världsnamn. Så kan man säga.

Äggets vidare öde är obekant för Magnus Bexhed som till vardags är vd på Uppsala auktionsverk där även Knut Knutson och Charlotte Widenfelt jobbar. Experterna får, enligt kontraktet, inte medverka i försäljning av föremål de själva värderat i programmet.

– Vi är där som experter för SVT. Det är det som är fokus.

SVT: anställningen innebär också att experterna inte får använda kändisskapet från Antikrundan för att marknadsföra den ordinarie verksamheten.

Men det måste väl ändå ge något att vara "känd från TV"?

– Jag har inte upplevt någon större skillnad om man jämför med hur det var innan jag kom med i programmet. Det skulle väl vara att folk kommer fram till en i mataffären och tackar för ett bra program.

Expertreglerna

Experterna i konstrundan må vara folkkära men de får alltså inte slå mynt av den kopplingen i reklamsammanhang. Den här delen av kontraktet uppmärksammades när mångårige experten Peter Pluntky inte fick förnyat förtroende 2012. Pluntky hade varit med i en reklamkampanj för en elektronikjätte och SVT menade att det stod i strid med hans åtagande som expert. Peter Pluntky, å sin sida, menade att han ändå inte varit intresserad av att fortsätta eftersom programmet tagit fel riktning.

– Jag är inte riktigt nöjd med hur "Antikrundan" har utvecklats. Det har blivit sämre, banaliserats och avvikit alltför mycket från BBC:s koncept, sa han till Expressen sommaren 2012.