Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva Rydbergs känslosamma comeback: ”Rakt in i hjärtat”

Eva Rydberg syns i Bingolotto på söndag.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Eva Rydberg har repeterat i en veckas tid ute på Fredriksdal.
Foto: JOACHIM WALL

Hon har inte sjungit in en låt på 30 år.

När Eva Rydberg, 74, på söndagen gör comeback i Bingolotto blir det ett känslosamt möte med sången.

– Det är något som jag tror berör alla människor, säger hon.

 Eva Rydberg har repeterat i en veckas tid ute på Fredriksdal. Fars lilla tös har premiär den 15 juni. För Rydberg blir det den 25:e föreställningen på Fredriksdal utanför Helsingborg.

– Det är lite jubileum. Det är kul och känns väldigt bra, säger teaterikonen.

Eva Rydberg firar 25 år som chef på Fredriksdalsteatern. Men hennes arv sträcker sig långt längre tillbaka än så. Hon fyller 75 år i juni, 60 av de åren har hon tillbringat på den svenska konstscenen.

Det börjar bli ganska många år, men uttråkad har hon aldrig varit.

– Det är nya föreställningar och nytt folk hela tiden. Så länge jag känner den här glädjen som jag känner så vill jag fortsätta, säger Eva och berättar exalterat om sommarens föreställning.

Passande nog firar också Fredriksdalsteatern 100 år i år.

LÄS MER: Eva Rydbergs sista sms till Rikard Wolff 

Eva Rydberg firar 25 år som chef på Fredriksdalsteatern.
Foto: STEFAN NILSSON

Typiskt Nils Poppe

Fars lilla tös utspelar sig på 20-talet. Huvudperson är en dotter som blivit övergiven av sina föräldrar. När hon får reda på att mamman avlidit och att hon ska ärva bestämmer hon sig för att uppsöka pappan.

– Det hela har ett väldigt överraskande slut. Det är en rolig föreställning som är väldigt typisk för Nils Poppe, och väldigt typisk för Fredriksdalsteatern, säger Eva och tillägger:

– Man kan säga att det är en moderniserad 20-talspjäs, säger Eva och poängterar att detta minsann är en föreställning för hela familjen. Det är mycket humor.

"Låten gick rakt in i mitt hjärta"

Men det är varken Fredriksdalsteatern eller pjäsen Fars lilla tös som är den ursprunget till vårt samtal. Eva Rydberg ska sjunga igen – för första gången på 30 år sjunger hon in en låt.

1988 spelade Eva Rydberg in En skåning i Skåne.

Under söndagens Bingolotto gästar hon studion för att framföra Göran Sparrdals Himmelen.

– Jag fick höra låten, och den gick rakt in i hjärtat på mig.

Sparrdal kontaktade Eva Rydberg och ville att hon skulle sjunga in hans låt. Hon sa först blankt nej då hon inte tänkt släppa något nytt.

Men Göran vägrade att ge sig. En dag läste hon texten, som handlar om att avdramatisera döden och att det finns ett nytt liv efter döden. Då fanns det ingen återvändo.

– Det är en väldigt bra melodi, men framför allt så berör texten mig väldigt mycket.

Funderar över döden

Vad i den är det som berör dig?

– Alla går och är lite oroliga för det här med döden. Vi vet ju inte, det kanske inte är så farligt? Kanske är det så att det finns något efteråt. Kanske är det så att det inte finns något efteråt. Var och en får tolka det precis som den vill.

– Det är ju det här när man dör. Det är skilsmässan som är det värsta, att skiljas med sina närmsta. Det är något som jag tror berör alla människor.

Eva Rydberg var med i Bingolotto senast 2009. Hon har en något speciell relation till programmet. När hon minns tillbaka på besöket skrattar hon till.

– Jag tycker att det är väldigt folkligt och trevligt. Sedan är jag inte mycket för att spela själv. Jag måste ju medge att jag inte riktigt vet hur man spelar.