Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eva Rydberg om att bli äldre: Måste ha action

Jobbar på. Eva Rydberg fyllde 70 år förra sommaren. Men trots att pensionsåldern är uppnådd sedan flera år tillbaka har den folkkära skådespelerskan inga planer på att dra sig tillbaka. Nästa månad står hon på Malmö nöjesteaters scen i "I sista minuten". Foto: Christer Wahlgren
Rydbergare. Tre generationer Rydberg backstage i somras. Birgitta Rydberg med dottern Astrid i famnen och mamma Eva till höger. Foto: Lasse Svensson
På Oscars 1966 i Stockholm gjorde Eva Rydberg "Hello Dolly" med Anna Sundqvist och Åke Fridell.

Eva Rydberg, 70, högaktuell i SVT med både en dokumentär om hennes liv och pjäsen "Allo allo emliga armén" från Fredriksdalsteatern förra året, har inga tankar på att lämna scenen. Formen är fin och lusten till arbetet brinner stark.

- Sluta jobba. Nej fy vad tradigt, då hade jag dött. Jag måste ha action.

Det här är Eva Rydberg

FÖDD: i Malmö den 20 juni 1943.

KARRIÄR: Startade i baletten på Malmö stadsteater 1958.

I 16 år medverkade hon i Hasse & Tages första Knäppupprevy, "Dr Kotte slår till".

Det stora genombrottet kom på teaterscenen och i rollen som pojkflickan Anybody i Oskarsuppsättningen av "West side story" 1965.

Under 1970 och 1980-talen medverkade hon i många revyer, inte minst hos Hagge Geigert i Göteborg.

Hon har imiterat artistkollegor som Lill Lindfors, Siw Malmkvist och Ernst-Hugo Järegård.

Tillsammans med Östen Warnerbring gjorde hon på 80-talet succé som det komiska dansparet Curt & Majken.

Hon medverkade i succén "Sweet charity" i Norrköping 1989.

Hon har varit clown både hos Cirkus Scott och Cirkus Benneweis under flera säsonger.

1994 övertog hon Fredriksdalsteatern efter Nils Poppe och sedan dess har man noterat nya publikrekord varje sommar.

FAMILJEFÖRETAGET: Maken Tony jobbar med Fredriksdalsteatern bakom kulisserna. Dottern Birgitta, sonen Kalle och svärsonen Robert står på scen.

AKTUELL: Eva Rydberg var dubbelt aktuell på trettondagen i tv. Dels sändes "Eva Rydberg - ett porträtt" och dels visades "Allo allo emliga armén" från Fredriksdalsteatern förra året. I slutet av februari spelar Eva Rydberg i "I sista minuten" på Malmö nöjesteater.

Eva Rydberg tillbringade delar av julhelgen i Stockholm. Barnbarnet Astrid är mormors ögonsten och hon tar varje tillfälle som finns att träffa henne. Den här gången kunde mormor Eva dessutom avlasta Astrids föräldrar, dotter Birgitta och svärsonen Robert, som spelar i "Trollkarlen från Oz" på Maximteatern. Det är win-win helt enkelt.

- Det är helt ljuvligt med en så liten en, säger Eva Rydberg.

Jobbar med familjen

Rydbergs familjeband är starka. När Fredriksdal sätter upp sina sommarföreställningar brukar hela klanen vara med. Maken Tony sköter det administrativa och barnen står på scen. Så såg det ut när "Alló alló" sattes upp i somras och så kommer det att se ut även i år när "Pang i Bygget" briserar.

- Det är Birgitta och Kalle som har de största rollerna, sedan är min svärson (Robert Rydberg) kocken, säger Eva Rydberg.

- Det är underbart att få jobba med sina ungdomar. Jag vill ju ha dem med så mycket som möjligt. Vi är väldigt tajta.

- Jag hade dem alltid med mig bakom scenen när jag jobbade för jag tänkte att det skulle avskräcka dem men det gjorde det inte.

Barnbarnet Astrid är också van vid backstagemiljön och att resten av familjen dyker upp i peruk och lösmustasch mellan scenerna.

I sommar kommer hon att få se mormor som Sybil. Den koleriske hotelldirektören Basil Fawltys hustru. Precis som i fallet med emliga armén är det en roll som bygger på en mycket älskad brittisk tv-förlaga. En bestämd kvinna och en riktningslös man. I det här fallet i Adde Malmbergs tappning.

"Väldigt sarkastisk"

Sybil har bett i repliken och kan hålla maken kort. Bettet i repliken har hon gemensamt med en annan av Rydbergs aktuella karaktärer. Den som Marianne i Carin Mannheimers "I sista minuten".

En bitchig kvinna med oneliners för varje situation i en pjäs om kvinnor, åldrande, ensamhet. Roligt och sorgligt på en gång.

- Hon är väldigt sarkastisk och väldigt tuff, säger Eva Rydberg som är väldigt förtjust i rollen där hon får spela en kvinna i sin egen ålder.

Den rollen höll egentligen på att glida henne ur händerna.

- När jag fick manus först så blev jag rädd och tackade nej. Jag trodde inte att jag skulle klara av den. Men sedan sa Fredrik Dolk och Ewa Roos till mig att du är galen om du tackar nej. En sådan här roll får du bara en gång i livet. De hade rätt. I dag är jag tacksam för att jag blev övertalad.

Har du dragits med dåligt självförtroende?

- Ja, men det har blivit bättre med åren. När jag var ung tyckte jag aldrig någonting blev riktigt, riktigt bra. Jag var inte riktigt nöjd. Men jag har blivit mycket snällare mot mig själv. Men när jag blev erbjuden rollen "I sista minuten" så kom rädslan. Det är ju komedi men det är också stora saker som rädslan för att bli gammal och ensam, att bli beroende av andra.

Kan du relatera till det?

- Nej, men det gav en tankeställare att det är min själ inte så lätt att bli gammal. Det är förfärligt egentligen att det ska vara så att kroppen ska få krämpor och att glömskan slår till, säger Eva Rydberg som har egna metoder för att behålla skärpan.

- Jag tar en rågad tesked kokosolja varje dag med gurkmeja. Min mor löste korsord. Det gjorde hon ända in i det sista. Jag löser inga korsord för jag har inte tid men jag läser manus och det är lika bra det. Bra hjärngympa.

Kvällsposten var med när familjen uppvaktade Eva Rydberg inför hennes 70-årsdag i somras. Och känslan då finns kvar i dag.

- Det var ingen skillnad mot att fylla 50 eller 60. Men jag kanske har lugnat mig något, säger Eva Rydberg.

Det där med att lugna ner sig är en sanning med modifikation. Eva Rydberg spelar Marianne på Malmö Nöjesteater från februari och sedan är det som sagt dags för Fredriksdal. Formen sköter hon med daglig meditation och motion. Lite powerwalk, lite pilates, zumba om det hinns med och de fem tibetanerna. Det sistnämnda är en yogaform som Rydberg hyllar.

- Jag har kört det i ett år och blivit enormt mycket piggare. Det känns som när jag var ung.

Förutom teatern och barnbarnen så har hon även ryckt in och hjälpt till med regi och koreografi till Hillesgårdens nyårsrevy som precis haft premiär.

Spelade med Hagge Geigert

Rydbergs egna revymeriter ligger långt tillbaka i tiden. Ända tillbaka till 70-talet då hon var med i Hagge Geigerts uppsättningar i Göteborg. Hon har även spelat med danske nationalikonen "Dirch Passer" på Tivoli.

- Han var grym, publiken älskade honom. Som vi skrattade varje kväll. Jag har kära minnen av honom, säger Eva Rydberg som ändå kom fram till att just revy kanske inte var något för henne.

- Jag tyckte det blev jobbigt att byta karaktär hela tiden. Jag vill spela egna roller.

När hon räknar efter kommer Eva Rydberg fram till att hon varit arbetslös en sommar i karriären.

- Och det var innan jag blev så kallat etablerad dansös. Det var en sommar och sedan började jag som elev på Stadsteatern. Men man har hela tiden varit orolig. Man måste alltid vara på g.

Det finns ju hur många exempel som helst på artister som kör på oavsett om de passerat pensionsåldern eller ej. Har det med något bekräftelsebehov att göra?

- Nej, det är ju glädjen och kärleken till yrket. Och sedan chansen att få lära ut det till ungdomar också.

Många andra artister med liknande cv släpper självbiografier. Kan det vara något för dig också?

- Nej, det vill jag inte. Jag har fått erbjudande om att vara sommarpratare i radion också men tackat nej. Jag tycker inte att jag är så intressant. Det är mycket mer intressant att lyssna på någon som gör något på riktigt.

Exempel?

- Oh, Moder Teresa kanske.

Jobbar extra

Det där med vad Rydberg anser med att göra något på riktigt får hon ändå visst utrymme för när hon knäcker extra på Hillesgården utanför Klippan. Bland annat med att servera våfflor.

- Jag gör det ideellt för att få göra någonting helt annat än teater. Ibland säger de "gud vad du är lik Eva Rydberg" då säger jag "nä, hon är mycket äldre".

- Jag älskar att få vara "låsse-servitris", jag har alltid beundrat det yrket. Jag kan sitta och titta på Nobelfesten bara för att se det hur de travar tallrikar längs hela armarna. Jag klarar bara tre-fyra stycken.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!