"Jag har aldrig varit rädd för utmaningar", säger Eva."Jag har aldrig varit rädd för utmaningar", säger Eva.
"Jag har aldrig varit rädd för utmaningar", säger Eva.
Till sommaren blir det "I hetaste laget" på Fredriksdalsteatern med bla Eva, Thomas Petersson, Birgitta Rydberg och Robert Rydberg. Foto: Mikael Lindell BohlinTill sommaren blir det "I hetaste laget" på Fredriksdalsteatern med bla Eva, Thomas Petersson, Birgitta Rydberg och Robert Rydberg. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Till sommaren blir det "I hetaste laget" på Fredriksdalsteatern med bla Eva, Thomas Petersson, Birgitta Rydberg och Robert Rydberg. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Eva i "Den stressade" som visades i somras, och kan ses i SVT den 6:e januari. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-BildEva i "Den stressade" som visades i somras, och kan ses i SVT den 6:e januari. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Eva i "Den stressade" som visades i somras, och kan ses i SVT den 6:e januari. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

Eva Rydberg gjorde upp med sig själv

Publicerad

För 25 år sedan gjorde Eva Rydberg upp med sig själv.

Hon var helt enkelt trött på att spela rollen som Eva Rydberg.

– Det var ett bra val, jag ville ut från krogshowerna och prova andra karaktärer.

Det var ett klokt beslut.

Karriären har gått stadigt uppåt för Eva Rydberg som, vid 72 års ålder, arbetar mer och bredare än någonsin.

Men aldrig mer en krogshow, eller rollen som ståuppare.

Just nu är hon i färd med att regissera en nyårsrevy och snart börjar förberedelserna inför sommarens lustspel på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

"Jag blev stark av det"

– Jag var trött på att vara showartisten Eva Rydberg, ensam på scenen med en mikrofon i handen. Jag får panik när jag tvingas hålla i en mikrofon i dag.

– Men samtidigt lärde jag mycket under åren på krogen, jag blev stark av det.

För andra året i rad har Eva tagit sig an rollen som regissör till Hillesgårdsrevyn som gör 14 föreställningar av sin nyårsrevy. Ett arbete som är lika delar konstnärligt som socialt engagemang.

Dessutom är Eva Rydberg, sedan 1994, teaterdirektör för Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Hon står fortfarande på scenen och i sommarens uppsättning, "Sugar - I hetaste laget" i regi av Anders Aldgård, har hon givetvis en roll.

Dessutom har hon en seriös roll på gång senare i år.

Men om den kan hon inte säga så mycket i dag.

Ännu en dröm har gått i uppfyllelse för den en gång så lovande ballerinan från Spångatan i Malmö som till slut valde teatern och komiken i stället för dansen.

– Just nu läser jag två manus, det är bra för hjärnan, säger hon.

Jobben hopar sig. Men Eva håller även i gång fysiskt för att hänga med.

– Jag känner mig ung och tänker aldrig på min ålder. Jag försöker gå långa promenader varje dag, tränar "5 Tibetan Yoga" (även kallad Ungdomens Källa) och dansar zumba, en sorts dansworkout som bygger på olika latinska rytmer.

"Slöseri med talang"

– Men utan min man Tony skulle jag inte kunna genomföra allt det här.

Från början vill du bli ballerina, vad hände?

– Min mamma såg tidigt att jag hade talang för dans så jag gick tidigt i balettskola på Malmö Stadsteater och sedan Köpenhamn. Men eftersom jag inte kunde låta bli att skämta blev min danslärare i Köpenhamn till slut så irriterad att hon sa till mig: "du passar nog bättre på cirkus Eva, som clown. Detta är ju rent slöseri med en sådan talang".

"Ska slå Poppes rekord"

I stället blev det humorscenen och redan som tonåring fick Eva Rydberg jobb hos Hasse & Tage i deras första Knäppupp-revy.

Eva gick sju år i folkskolan i Malmö och slutade så fort det var möjligt för att kunna satsa på en karriär på scenen.

Det har hon egentligen gjort sen hon var åtta år då hon var med i Malmö Folkets Parks barnteater.

Så om hon vill kan Eva Rydberg fira 65 år som artist under 2016.

Du började hos Nils Poppe på Fredriksdalsteatern 1993, nu har du drivit teatern sen 1994.

– Jag ska se till att hålla ut och slå Poppes rekord. Han var på teatern i 28 år.

Och i sommar blir det "Sugar" som bygger på filmklassikern "I Hetaste Laget" med Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis, din 24:e uppsättning på Fredriksdalsteatern.

Eva håller själv i taktpinnen som orkesterledaren Sweet Sue.

– Det är en fruktanstvärt rolig pjäs, ser verkligen fram emot att ha en, om än mindre, roll, säger Eva.

– Det är ju ingen traditionell musikal och inte heller någon vanlig komedi, snarare en farsartad musikalkomedi där man tillåts ta ut svängarna rejält, och jag lovar, det gör vi också.

Hur lyckas du att vid 72 års ålder vara så aktiv på, och utanför, scenen?

– Jag är inte rädd för utmaningar, det har med min nyfikenhet att göra.

– Jag var ju clown under en period, precis som min balettlärare sa till mig (!). Vad som drev mig var just nyfikenheten. Men clown var svårt, trivdes aldrig riktigt i den rollen.

Känner du dig som en stark kvinna inom svensk underhållning?

– Har inte tänkt på det, har alltid varit väldigt blyg, så, egentligen har jag ju hamnat i helt fel bransch, säger Eva och skrattar ljudligt.

Scenskräck?

– Nej ingen scenskräck, bara stressad och nervös när det är premiär, men väl uppe på scenen är det inga problem.

Har du några goda råd till unga människor som vill in i showbiz?

– Jobba, jobba och åter jobba! Skaffa en bred grund att stå på, teater, musik, sång, dans. Bra att kunna mycket när man ska ut och söka jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag