Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma Knyckares festival till Malmö

Emma Knyckare är initiativtagare till Statement Festival. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den omtalade Statement Festival åker på klubbturné och kommer till Malmö i höst. 

– Det känns väldigt kul att få ta med Statement ut i landet, och speciellt till Malmö, säger komikern Emma Knyckare, som är initiativtagare till festivalen. 

Statement Festival beskrivs på sin hemsida som världens första festival fri från cis-män. 5 000 personer besökte festivalen när den för första gången gick av stapeln i augusti förra året, på Bananpiren i Göteborg. 

En cis-person är en person vars biologiska kön är samma som dess juridiska, sociala och upplevda kön. 

I höst åker Statement på klubbturné, och tar nu med konceptet till Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. 

- Det känns väldigt bra att få ta med Statement ut i landet. Vi var väldigt nöjda med festivalen i Göteborg, men nu vill vi att hela Sverige ska få ta den av det här, säger Emma Knyckare, som är initiativtagare till Statement. 

Det var på Twitter som Emma lyfte idén om en festival för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Foto: TWITTER

”Särskilt roligt att ta Statement till Malmö”

Emma Knyckare är ståupp-komiker och har under flera år arbetat på Sveriges Radio, i program som Tankesmedjan, Morgonpasset i P3 och självbetitlade Knyckare i P3. 

Idén till Statement Festival fick hon under sommaren 2017, då hon tittade på nyheterna som rapporterade om sexuella övergrepp på svenska festivaler. Ilskan över dessa fick henne att skriva ett inlägg på Twitter som löd: 

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills alla män har lärt sig hur en beter sig?”

Ett år senare, i augusti förra året, arrangerades Statement Festival för första gången. Inte ett enda brott anmäldes under festivalen. 

Att få ta med Statement just till Malmö tycker Emma Knyckare är särskilt roligt, då hon själv bott i staden tidigare. 

- Jag har bott i Malmö i fem år tidigare och tycker det ska bli skitroligt att ta med Statement dit. Många av de som besökte festivalen i somras kom från Skåne och vi hade många Malmö-akter som uppträdde. 

Emma Knyckare på Malmöfestivalen 2014. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Prick hos DO påverkar inte arbetet

I december prickades Statement Festival av diskrimineringsombudsmannen, som bedömde att det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet att inte släppa in cis-män på festivalen. Detta kommer dock inte att förändra någonting i arbetet med festivalen, säger Emma Knyckare. 

- Vi kommer att fortsätta arrangera Statement för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Vi har dock aldrig kallat festivalen för mansfri, eftersom att vi välkomnar alla transpersoner. Det är medierna som uttryckt det på det sättet, säger hon. 

Datum och lokaler för festivalen, som går under namnet Statement Tour, kommer att släppas under våren.