Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du avgör vem som ska vinna Edvardpriset 2018

Jill Johnson, pristagare 2016.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Henrik Dorsin – senaste pristagaren. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Då var det dags – Edvardpriset 2018 ska delas ut! 

Och det är du, Kvällspostenläsaren, som bestämmer vem det bli. 

Vem var egentligen förra årets bästa svenska underhållare? 

En artist? En revymakare? En skådespelare eller tv-profil? Kanske en konstnär? 

När Edvardpriset 2018 ska delas ut är det du som bestämmer. Kvällspostens prestigefulla pris delas alltid ut under våren till en person som allmänheten har röstat fram. 

Tidningen brukar nominera ett antal personer som förslag – men det är allmänheten som sedan röstar. Och din favorit kan vara vem som helst! 

Förra årets vinnare, Henrik Dorsin, fick ta emot priset inför en fullsatt Oscarsteater i Stockholm. Året innan var det Jill Johnson som ärades på hemorten Ängelholm, inför en fullsatt ishockeyarena.  

 

Kandidater, 2018:

MIA SKÄRINGER LÁZÁR
42-åringen har i över ett decennium varit ett folkkärt ansikte i tv-serier som Solsidan, Ack Värmland och Mia och Klara. En skådespelare och komiker som med bibehållen pricksäkerhet tar sig an allvarliga ämnen och frågor. 2018 var Mia Skäringer aktuell med egna tv-serien ”Kroppshets” och showen ”Avig Maria – no more fucks to give” som blivit en publikssuccé med flera utsålda Globen-shower. Turnén rullar vidare under 2019. Skäringer är också profilerad i sin egen podcast och som opinionsbildare i sina sociala medier-kanaler. 

 

KENT NILSSON / ARLÖVSREVYN

Arlövsrevyn är Sveriges populäraste revy – som i år firade 25 år. Revyn spelas årligen omkring 80 gånger och lockar runt 300 000 besökare. Genom åren har den haft gäster som Lotta Engberg, Siw Malmqvist, Hasse Andersson och nu senast, Sven Melander. Den som håller i allt är, precis nu som då, revykungen Kent Nilsson. Skåningen vars revy blivit en skånsk kulturgärning och som fortfarande är pigg och fräsch.

 

KATTIS AHLSTRÖM

Förra årets julvärd, journalisten Kattis Ahlström, 52, är en folkkär tv-personlighet som gjort allt från att leda Melodifestivalen och Eurovision song contest inför miljontals tittare, till Uppdrag granskning och jobb som chefredaktör för Icakuriren. 

Kattis Ahlströms pondus och trovärdighet går genom rutan i vilken genre som helst. Var hon än syns eller verkar flockas tittarna och åhörarna och kanske var det en av anledningarna till de fina betygen efter julen 2018.

 

FILIP HAMMAR OCH FREDRIK WIKINGSSON

Filip Hammar, 43, och Fredrik Wikingsson, 45, har roat, oroat, underhållit och berört svenskarna  sedan början av 2000-talet, och räds inte att ta sig an nya utryckssätt. Böcker, tv-program, podcasts, scenshower, dokumentärer och film – bland annat. Med säreget uttryck och en unik förmåga att blanda smal och bred populärkultur har de blivit en egen genre i det svenska kulturlandskapet. Senaste projektet, filmen ”Tårtgeneralen” blev en biosuccé som belönades med publikens pris på Guldbaggegalan. Senast den 17 februari tilldelades duon Expressens kulturpris.

 

MARIANNE MÖRCK

Marianne Mörck, 69, har redan fått ett Kvällsposten-pris – nämligen Thaliapriset 1988. Trots sina många år inom underhållningsbranschen har Mörck fått ett uppsving – och blivit folkkär – som sin karaktär i  den ytterst populära tv-serien ”Bonusfamiljen” på SVT. Hon var en av deltagarna i Stjärnorna på slottet 2017 och har de senaste åren invigt en större utställning om sitt eget liv på Teatermuséet i Stockholm – samt fått en egen film om sig själv, som hade premiär i början av 2019. 

 

 

...eller bubblarna: Marika Carlsson, Per Gessle, Petra Mede, David Hellenius, Kikki Danielsson.

 

Mia Skäringer Lázár. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marianne Mörck. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLIN
Kattis Ahlström. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Nilsson, Arlövsrevyn.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Ett prestigepris

Edvardpriset är ett prestigepris som kommer med äran. Ett folkets bevis på en tacksamhet för gärningen i underhållningens tjänst – och vinnaren belönas med en vacker bronsstaty, skapad av den kände Malmöskulptören Thure Thörn, som dog 2004.

Genom åren har priset delats ut till bland andra Lasse Åberg, Hasse Alfredsson, Robert Gustafsson, Lill Lindfors, Suzanne Reuter, Charlotte Perrelli, Jan Malmsjö och Lena Philipsson. 

Årets pristagare presenteras i mars – och det är du själv som bestämmer vem det blir. Läsarnas röster väger mycket tungt när juryn, bestående av Kvällspostens nyhetsledning, tar ett beslut.

Fram till den 3 mars kan man rösta via ett sms till 71717 – inled då ditt sms med ”Årets Edvard”. I tidningen finns det också talonger.

Det går också bra att mejla till redaktionen@kvp.se, med ”Årets Edvard” i ämnesraden. 

 

 

Edvardpriset

Bland de läsare, som valt samma pristagare som Edvardjuryn, drar vi fem vinnare, som kommer att få ett fint pris. 

Kvällspostens Edvardpris har delats ut varje år sedan 1979 och är uppkallat efter den store skånske skådespelaren, komikern och sångaren  Edvard Persson. 

Han avled den 19 september 1957 på Helsingborgs lasarett och blev 69 år gammal. 

 

Tidigare pristagare

1979: Nils Poppe  

1980: Lasse Åberg

1981: Gösta Ekman 

1982: Bosse Parnevik

1983: Hans Alfredson 

1984: Tommy Körberg

1985: Jan Malmsjö

1986: Lill Lindfors 

1987: ”Helt Apropå”

1988: Eva Rydberg  

1989: Lasse Brandeby 

1990: Galenskaparna/ After Shave 

1991: Åke Cato och Sven Melander 

1992: Povel Romel 

1993: Tomas von Brömssen 

1994: Robert Gustafsson  

1995: Björn Ulvaeus och Benny Andersson 

1996: Stellan Sundahl 

1997: Peter Harryson 

1998: Thomas Petersson 

1999: Fredrik Lindström 

2000: Lasse Berghagen 

2001: Tina Nordström 

2002: Suzanne Reuter 

2003: Anders Jansson och Johan Wester 

2004: Lena Philipsson 

2005: Robert Wells 

2006: Ingvar Oldsberg 

2007: Babben Larsson 

2008: Ola Salo 

2009: Claes Malmberg

2010: Björn Skifs

2011: Måns Zelmerlöw

2012: Charlotte Perrelli

2013: Jerry Williams

2014: Sanna Nielsen

2015: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

2016: Jill Johnson

2017: Henrik Dorsin

 

Vinnaren av Edvardpriset får en bronsstatyett skapad av framlidne Malmöskulptören Thure Thörn.

 

Priset delas ut senare i vår.