Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är en jättebra serie, I love it"

Nordic noirälskaren Jennifer de Koff från Utrecht fick Sofia Helins autograf på väskan.Foto: Henrik Högström

Kronprinsen, Percys hotell och den berömda sunktunneln vid Dalaplan. Bron fortsätter gå på kriminell sight seeing i Malmö i den tredje säsongen.

– Jag skulle gärna se det där skruvade huset som Saga bor vid men jag tror inte jag hinner, säger Jennifer de Koff, nordisk noirälskare från Utrecht efter galavisningen.

Bron på Museum

Saga Noréns Porsche och outfit finns till beskådande på Malmö museer i en egen utställning om serien. I utställningen ingår bland annat en bunker med sprickor. Genom sprickorna kan åskådarna se scener ur just Bron, skriver Sydsvenskan.

Utställningen innehåller även en karta med "locations" från inspelningarna i Malmö.

Ska man skryta om Malmö så ska man givetvis göra det från den flådigaste tribunen. Därför är det helt rimligt att Bron III premiärvisas i konsertsalen Malmö live. Det blir, för tillfället, inte fetare än så.

Samtidigt stärker det bilden av en serie som stärker Malmö som "destination" (det heter så i turistbyrå- och kongresstermer).

I stolsraden bakom mig sitter fem kvinnor som vunnit en biljett till visningen genom en sajt ägnad åt Scandinavian Crime and fiction. Jane Wallace och Elisabeth Leonard är från Nottingham och Jennifer de Koff är från Utrecht i Nederländerna.

Jennifer har aldrig varit i Malmö förr men har sett miljöerna i både första och andra säsongen.

Så Bron har antagligen betytt mer för hennes känsla för Sverige och Danmark är både Zlatan och MFF.

– Jag fick prata med Saga innan. Vi pratade bara kort men hus var hon vänlig som helst och skrev sin autograf på min väska, berättar Jennifer de Koff.

Greater Malmö närmare till hands

I marknadsföringen av Öresundsregionen har mycket debattkrut lagts på alternativet att kalla samarbetet för Greater Copenhagen.

Av Bron III att döma ligger Greater Malmö närmare till hands. Köpenhamn är mest fångat från helikopterperspektiv medan de mer närgående Malmöskildringarna står som spön i backen i säsongsöppningen. Ledmotivet har knappt tystnat innan kameran är uppe i Percys hotell på Hyllie. Gångtunneln under Dalaplan, den som tidigare var dystrast i världen, blir skådeplats för ett psykbryt och Kronprinsen finns i fonden när den nymuckade Aleks röker en uppgiven cigg. Jag kan vara hemmablind men det känns min själ som att filmteamet stalkat min löprunda och kalkerat in den i handlingen. I ena stunden gräver en av skurkarna efter ett rånbyte på Lernacken. I nästa sekund är han utanför en nästan smaklöst flådig villa där det bor en före detta kumpan med kotlettfrisyr och en perfekt Malmödialekt.

"En jättebra serie"

Jag brukar alltid undra vilka som bor i den villan.

Igenkänningen hänger inte bara på miljöer. Det handlar också om uppfattningen att svenskar är pk medan danskar är härliga, livsbejakande och "vågar ta debatten". Produktionen kan ju inte ha vetat om det på förhand men de har fått in en hätsk bloggerska i handlingen som om de visste att signaturen Julia Caesar skulle segla in på agendan.

Jennifer de Koff med den signerade väskan tänker inte på sådant när hon summerar öppningen. För hennes del är det viktigare att Bron innehåller ett mysterium, flera mordfall och att tittaren inte får veta vem som är mördaren.

– Det är en jättebra serie, I love it, säger Jennifer de Koff.

Men tycker du inte det är märkligt att Saga alltid hittar en parkeringsplats framför entrén oavsett om hon är på jobbet eller hemma?

– Det är ju ändå en TV-serie.