Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christopher Wollter om jobbet med Sanna

Christopher Wollter är precis på väg att kliva in i rollen som Dr Zjivago, som sätts upp på Malmö opera i höst. Till sin hjälp har han bland andra Camilla Thulin som svarar för kostymerna.
Foto: Micael Engstrom
Sanna Nielsen gör musikaldebut i rollen som Lara.
Foto: Ragnar Singsaas

Omöjlig kärlek i revolutionens Ryssland. Malmö opera täcker hela känsloregistret när de sätter upp Dr Zjivago som musikal med Sanna Nielsen i rollen som Lara.

- Hon kommer ner med väldigt mycket självförtroende. Det ska bli jättekul att få jobba med Sanna, säger Dr Zjivago själv, Christopher Wollter.

En av farorna med att göra drama som blivit film är att jämförelserna kommer som ett brev på posten.

Givna jämförelser

För Christopher Wollter innebär det givna jämförelser med filmen som David Lean regisserade 1965 baserad på Boris Pasternaks roman. Låten "Lara's theme" blev en evergreen och huvudrollsinnehavaren Omar Sharif fick en Golden Globe för bästa manliga huvudroll.

- Men jag ska ju inte göra Omar Sharif, jag ska göra Dr Zjivago, säger Christopher Wollter om de givna jämförelserna.

Han kommer dock, i likhet med Sharif, att bära en stilig mustasch.

Repetitionerna inleds i dag. Och miljön är välbekant för Christopher Wollter som spelat med i både Zorba (Nico) och Miss Saigon (Chris) på Malmö opera. Men nu är det alltså huvudrollen det gäller.

Förbjuden kärlek

Christopher Wollter beskriver den unge kirurgen/poeten som en idealist och humanist som brottas med kval i en turbulent tid. Handlingen spänner över både revolution och inbördeskrig i det tidiga 1900-talets Ryssland.

Dessutom handlar det, så klart, om förbjuden kärlek som tvingar den unga doktorn att välja mellan plikt och passion.

- Jag skulle vilja kalla det en närbildsroll. Man får agera med ganska små medel för att uttrycka det här som pågår i hans inre.

Är det lättare att spela skitstövel?

- Absolut. Då drivs spelet av starkare krafter som ilska och hämnd till exempel, säger Christopher Wollter som bland annat synts på bio i Anna Odells guldbaggebelönade film "Återträffen" och som varit programledare i SVT:s barnprogram "Piraterna" under flera säsonger.

- Men det är det som är kul med det här. Att man kan växla mellan film, musikal och talteater.

Musikalen har spelats i bland annat USA, Australien och Finland tidigare. Christopher Wollter har dock inte sett någon av de tidigare versionerna.

- Nej, och det är ganska skönt att inte ha skapat några bilder i förväg.

I Malmö regisseras Dr Zjivago av Ronny Danielsson och i rollen som Lara gör Sanna Nielsen musikaldebut. I de övriga rollerna finns namn som Philip Jalmelid, Johan Rabaeus och Marianne Mörck.

- Det är nu vi ska skapa den kemin som krävs, det ska bli jäkligt spännande.

här börjar förvandlingen.

Detta är dr zjivago

Musikal baserad på nobelpristagaren Boris Pasternaks roman med samma namn. En bok som tidigare blivit både film och tv-serie. Musiken är skriven av Lucy Simon och texten av Michael Weller. Den svenska uppsättningen , i regi av Ronny Danielsson, på Malmö opera har premiär 29 augusti och går året ut.

Omar Sharif och Julie Christie i filmen från 1965.