Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bryan Adams om sina egna foton – på världsstjärnorna

Vännen Mick Jagger är med i utställningen. Foto: Bryan Adams
Nu ställer Bryan Adams ut i Halmstad. Foto: Bryan Adams
Amy Winehouse

 

Bryan Adams, 56, må vara mest känd för sina storslagna arenahits som "Summer of 69" och "(Everything I Do) I Do It For You".

Men vid sidan om rollen som en av världens mest framgångsrika rockartister – med runt 70 miljoner sålda album – har Bryan utvecklat sin talang för fotografering.

– Jag började med att plåta vänner, sen gjorde jag ett skivomslag till mig själv, därefter fick jag frågan om jag ville plåta för ett modemagasin, säger Bryan som nu ställer ut sin fotokonst i Halmstad.

På lördag är det vernissage av Bryan Adams utställning "Exposed" på The PhotoGallery i Halmstad, en utställning som pågår fram till den siste april.

Här få vi Bryans personliga porträtt av kolleger och vänner som Mick Jagger, Elton John, Amy Winehouse, Michael Jackson, Sting, Sean Penn med flera. Senare i vår, den 27 april, är Adams med sitt band på Arenan i Malmö.

Och med lite tur kommer det även ett nytt studioalbum med Bryan Adams senare i år. Han har verkligen lyckats hålla sina båda karriärer vid liv, parallellt.

Ibland lyckas han till och med pricka in vernissage av sin fotokonst i den stad där han spelar.

– Men jag tänker aldrig på foto som en karriär, jag gör det för att det är kul, precis som med musiken. Även där halkade jag in av en slump. Åtminstone vad gäller rollen som sångare.

Kate Moss är en av dem som fotograferats av Bryan Adams. Foto: Bryan Adams

"Repade i mammas källare"

Bryan Adams är känd för sin karaktäristiska, lätt rökfärgade, hesa röst. Men från början såg han sig bara som gitarrist i ett lokalt garageband hemma i sin mammas källare.

– Vi var ett gäng 14-åringar som repade i min mammas källare, men ingen av oss ville ta på sig rollen som sångare, då sa jag, OK, jag kan göra det, tills vi hittar någon.

– Jag blev själv förvånad när jag upptäckte att jag faktiskt kunde sjunga, trots att jag alltid drömt om att vara gitarrist.

Bryan säger att rollen som fotograf till stor del är densamma som att göra musik. Allt handlar om de/den man samarbetar med.

Adams säger att de flesta han plåtat genom åren, mest kändisar och modeller, och givetvis den engelska drottningen, vet hur de ska agera. De vet hur de vill presenteras på bild. De flesta är också öppna för förslag, även udda förslag.

Som när Bryan skulle fota Pink en varm sommardag och bad henne ta av sig sin överdel.

– Det skulle inte ens min man ha frågat mig, sa hon – sen slet av sig sin topp.

Sean Penn poserar för Bryan Adams. Foto: Bryan Adams

Plåtade kampanj

Första gången jag såg Bryan Adams i rollen som modefotograf var när han plåtade en kampanj till den danska designduon (som numera är splittrad) Munthe plus Simonsen, i Köpenhamn. Jag var mäkta förvånad av att en av mina favoritrockare nu var professionell modefotograf.

Sen dess har Bryan jobbat för stora magasin som Vogue, Vanity Fair, i-D, Interview med flera.

– Det var alldeles i början som jag plåtade Munthe plus Simonsens kollektion, det var en av de första kampanjer jag gjorde. Innan dess hade jag gjort en bok med porträtt av kanadensiska kvinnor för Flare Magazine.

Bryan växte upp i Kanada, olika platser i Europa och under en period även i Israel, men är sedan flera år tillbaka bosatt i London, granne med Sven-Bertil Taube, i Fulham.

Bryan valde London för att han då hade träffat kärleken. Förhållandet tog slut men Bryan stannade kvar, han trivs bäst i London och har nu en ny partner och är stolt tvåbarnspappa.

Vad fick dig att satsa på foto vid sidan om musiken?

– Jag har egentligen aldrig sett foto, inte musik heller för den delen, som en karriär. För att vara ärlig, jag är inte säker på att jag gillar idén med "karriär". Tor det bästa är att följa sitt hjärta, göra det som råkar hända på vägen.

Amy Winehouse, fotograferad av Bryan Adams. Ställs nu ut i Halmstad. Foto: Bryan Adams

Fotograferade drottningen

Det låter ödmjukt, men Bryan Adams är förmodligen rockvärldens vänligaste och mest ödmjuka person.

Och han är extremt restriktiv vad gäller sitt privatliv.

– Det är något jag behåller för mig själv, säger han.

Hur är det att jobba med kolleger, en del, som Sting, har du även gjort musik med?

– Jag älskade att jobba med dem, Jagger kom till vår fotosession med sin iPod laddad med gamla blueslåtar. Jag kände dem båda sen tidigare, båda är extremt vackra och lätta att jobba med.

 Några möten som varit extra känslomässiga?

– Ja, en hel del, i synnerhet när jag plåtade för min bok "Wounded - The Legacy of War". Så många soldater med så många olika historier och så drabbade, ändå så ödmjuka efter allt som hänt dem, tacksamma och villiga att hjälpa andra i samma situation.

Du har plåtat så många olika personer, från Englands drottning till 80-talets supermodeller, vad är du mest nöjd med?

– Jag är intresserad av människans inre, vad som driver oss till toppen, och vad som driver oss till botten. Oavsett om du nu är kunglig eller mannen på gatan, alla bär på en historia. Min ambition är att fånga en sekund av den känslan på bild.

Nyligen släppte Bryan hit-samlingen "Ultimate", få artister kan presentera en så stark hit-katalog.

Självporträtt på Bryan Adams. Foto: Bryan Adams

Någon favorit?

– Jag älskar "You belong to me", svarar han direkt.

På ditt senaste studioalbum, "Get Up!", lät det ibland lite som du backades av Traveling Wilburys (som var Jeff Lynne, Tom Petty, George Harrison Roy Orbison, Bob Dylan och Jim Keltner)?

– Ja, det var också Jeff Lynne som producerade en del låtar på den plattan. Det var helt magiskt att jobba med honom, en dröm som blev verklighet, Jeff lyckades verkligen plocka fram det bästa ur mig.

Något nytt album på gång?

– Absolut, det är nästan helt klart, kommer att mixas nästa vecka, om du gillade "Ultimate"-samlingen kommer du inte att bli besviken!

 

Bryan Adams: Exposed, The PhotoGallery.

Vernissage, Lördagen den 20 januari 11.00-15.00

Utställningen pågår fram till den siste april.

Adress: Slottsmöllans Företagscentrum, röd slinga, ingång E. Halmstad

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!