Brost kommer hem – gör screwballkomedi

Horace Hardwick (Lennart Jähkel) konspirerar med sin förklädde betjänt Bates (Johannes Brost).
Foto: Tomas Leprince
ÖVERVAKADE. Linda Olssons Dale Tremont och väninnan Madge Hardwick blir övervakade i Venedig av betjänten Bates, spelad av Johannes Brost.
Foto: Tomas Leprince

Maffig steppdans, glättiga miljöer och starka kvinnor. Med Top Hat kommer screwballkomedin till operan och Johannes Brost kommer hem.

- Det blir som att en flykting korsar sitt spår, säger Brost om höstens roll.

Malmö Opera har inte sparat på krutet i Top Hat. Det är stor orkester, smattrande steppdans och fyllig sång i påkostade miljöer. En rimlig satsning med tanke på att musikalen bygger på en välkänd klassiker ur filmhistorien. Alla kanske inte har sett originalet med Fred Astaire och Ginger Rogers men det är allmänt känt att de dansade på en helt egen nivå.

Och norrmannen Sindre Postholm i rollen som Jerry Travers har precis den där tvålfagra looken som legendarerna i Hollywood hade när Astaire steppade som bäst.

Enligt den ena regissören, Sissela Kyhle, var hans audition för rollen också något utöver det vanliga.

- Det var en sådan audition man hade kunnat göra en dokumentär om, säger regissören som dragit ihop en ensemble med både nya stjärnskott som Postholm och hans motspelare Linda Olsson och garvade veteraner som Pia Johansson och Lennart Jähkel.

Jähkel själv svävar lite på målet på frågan om han kommer att dansa eller inte men det verkar handla om falsk blygsamhet.

- Lennart är en av de största talangerna jag sett, säger Sindre Postholm.

Välbekant hus för Brost

Top Hat innebär också att Johannes Brost, 68 återvänder till ett välbekant hus. Han kan huset sedan barnsben då han hängde i kulisserna. Då var det hans mamma Gudrun Brost som stod på scen och sonen Johannes fanns bakom med en barnvakt som höll honom i schack.

Johannes gick som bekant i sin mors fotspår och ingick i Malmö stadsteaters fasta ensemble på 70-talet.

- Det sista jag gjorde här var 1978. Då gjorde vi en fotbollspjäs som hette IK Kamraterna där MFF faktiskt var involverade. Vår regissör, Lennart Olsson, tyckte inte att vi såg riktigt trovärdiga ut så han skickade oss till stadion för att träna med Bob Houghton och laget. Bob visste knappt vad han skulle göra med oss men Lennart sa åt honom att behandla oss som spelarna och jävlar vad vi fick springa. Vi var helt färdiga innan vi gick tillbaka till repetitionerna,

- Men det var en stor stund att få träna med Bob Houghton, säger Brost som sedermera blev hedersmedlem i klubben.

I Top Hat gör Johannes Brost Bates som är betjänt till kompisen Lennart Jähkels Horace Hardwick. Och i den rollen är det inte utan att man får lite vibbar av den roll som Brost gjorde i folkkära långköraren Rederiet. En hjälpsam sidekick med glimten i ögat och en räv bakom örat som kommer in lite från sidan och lockar till skratt.

Mindre roll passade bra

Och för Johannes Brost, som precis avslutat en hektisk sommar med en huvudroll på Fredriksdal, passade det fint med en mindre roll.

- Sedan tyckte jag att det var kul att få komma tillbaka till Malmö. De har ju byggt om hela stan men det finns ju delar jag känner igen. Jag bor vid "Triangelen" och jag minns ju hur vi brukade gå förbi Mazettihuset en gång i veckan och bara sniffa i luften. Det luktade ju så jävla gott av kakaon där inne, säger Johannes Brost som annars har sin södra boplats i ett hus på Skottorps slott.

Förutom Top Hat spelar han även i Strindbergs Dödsdansen på Lunds stadsteater i höst. Karriären har fått ny skjuts efter filmrollerna i Ulf Malmros Bröllopsfotografen och, kanske framför allt, Axel Peterséns Avalon.

Dessutom har Johannes Brost hunnit släppa sina rubrikvänliga memoarer "Dö inte nyfiken".

Schemat är fullt

Det har funnits färska filmanbud också men Brost har förklarat att schemat är fullt för tillfället och att de får vänta på besked.

- Jag sa att vi fick ta det efter premiären.

- Det är så mycket nu så jag kollar inte min almanacka förrän löven faller.

Som en av "rävarna" i ensemblen kan han inte annat än att hylla de unga förmågor som kanske får sitt genombrott i Top Hat.

- Det är otroligt maffigt när orkestern dundrar loss och de sätter i gång och dansar. Det riktigt smattrar i väggarna. Jag hoppas framför allt att den yngre publiken hittar hit.

TOP HAT

Regi: Sissela Kyhle, Roine Söderlundh.

Medverkande: Sindre Postholm, Linda Olsson, Lennart Jähkel, Pia Johansson, Johannes Brost, Christopher Wollter.

Dirigent: Julian Bigg.

Top Hat definieras som en "stepmusikal i två akter" och bygger på filmen från 1935. Musiken är skriven av Irving Berlin som skrivet ett oräkneligt antal evergreens. Från Top Hat kommer bland annat Puttin´on the Ritz och Cheek to cheek.

Premiär: 5 september.