En familj i full fart... Foto: ANONYMOUS / AP FOXEn familj i full fart... Foto: ANONYMOUS / AP FOX
En familj i full fart... Foto: ANONYMOUS / AP FOX
Den lille havfrue, ett känt danskt konstverk. Foto: TOMAS LEPRINCEDen lille havfrue, ett känt danskt konstverk. Foto: TOMAS LEPRINCE
Den lille havfrue, ett känt danskt konstverk. Foto: TOMAS LEPRINCE

Bröst står i fokus under Simpsons Danmarksresa

Publicerad

Simpsons erövrar Danmark.

Så heter avsnittet när den världsberömda ironiserande tv-serien Simpsons drar till Köpenhamn.

Nakna bröst, välfärd och sjukvård står i fokus, skriver danska tidningen BT.

Farfar måste inhandla dyr medicin, därför reser den populära animationsfamiljen Simpson till Danmark. När familjen – under den världsberömda seriens 29:e säsong – beger sig till Köpenhamn står socialbidrag, hållbarhet och sjukvård i centrum.

Avsnittet har precis visats i amerikansk tv och flera medier har än så länge hyllat vad de sett.

Pågått längre än någon annan serie

Simpsons hade premiär 1989 då serien visades i Fox. Tittaren har sedan dess fått följa den animerade familjens liv, där pappa Homer och mamma Marge varit huvudrollsinnehavare ackompanjerade av sina barn Bart, Lisa och Maggie.

Tillsammans har de gjort narr av allt och alla – både amerikansk kultur och olika stereotyper. Serien är med sina 636 avsnitt den som visats längst i amerikansk tv.

De bor till vardags i den fiktiva byn Springfield i USA, men den här gången beger man sig alltså utomlands.

Nakna bröst i fokus

När man anländer till Danmark låter sig alla utom Homer imponeras. Lisa får allt vad hon önskar och översköljs av kultur och vindenergi. Marge faller pladask för hur rent det är i den danska huvudstaden och de hövliga danskarna. Och Bart, ja han blir helt till sig över att det finns nakna kvinnobröst på reklamskyltarna.

Den danska skådespelerskan Sidse Babett Knudsen har hjälpt till med röst till en danska som familjen kommer i kontakt med.

Lite kul också är att skylten "fart kontrol", alltså hastighetskontroll på svenska, förekommer i avsnittet. Något amerikaner med kiss- och bajshumor tycker är kul då fart som bekant betyder prutt på engelska.

Kritiserats för stereotyp

Den senaste tiden har The Simpsons varit en aning i blåsväder. Serien har kritiserats för hur man karakteriserat figuren Apu, som är butiksägare med indiskt ursprung.

Människor med sydasiatisk härkomst har enligt AP reagerat på den starka brytning som Apu har i serien och menar att detta kan föranleda mobbning.

På svensk tv är det kanal 6 som sänder The Simpsons.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag