Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bröst står i fokus under Simpsons Danmarksresa

En familj i full fart... Foto: ANONYMOUS / AP FOX
Den lille havfrue, ett känt danskt konstverk. Foto: TOMAS LEPRINCE

Simpsons erövrar Danmark.

Så heter avsnittet när den världsberömda ironiserande tv-serien Simpsons drar till Köpenhamn.

Nakna bröst, välfärd och sjukvård står i fokus, skriver danska tidningen BT.

Farfar måste inhandla dyr medicin, därför reser den populära animationsfamiljen Simpson till Danmark. När familjen – under den världsberömda seriens 29:e säsong – beger sig till Köpenhamn står socialbidrag, hållbarhet och sjukvård i centrum.

Avsnittet har precis visats i amerikansk tv och flera medier har än så länge hyllat vad de sett.

Pågått längre än någon annan serie

Simpsons hade premiär 1989 då serien visades i Fox. Tittaren har sedan dess fått följa den animerade familjens liv, där pappa Homer och mamma Marge varit huvudrollsinnehavare ackompanjerade av sina barn Bart, Lisa och Maggie.

Tillsammans har de gjort narr av allt och alla – både amerikansk kultur och olika stereotyper. Serien är med sina 636 avsnitt den som visats längst i amerikansk tv.

De bor till vardags i den fiktiva byn Springfield i USA, men den här gången beger man sig alltså utomlands.

Nakna bröst i fokus

När man anländer till Danmark låter sig alla utom Homer imponeras. Lisa får allt vad hon önskar och översköljs av kultur och vindenergi. Marge faller pladask för hur rent det är i den danska huvudstaden och de hövliga danskarna. Och Bart, ja han blir helt till sig över att det finns nakna kvinnobröst på reklamskyltarna.

Den danska skådespelerskan Sidse Babett Knudsen har hjälpt till med röst till en danska som familjen kommer i kontakt med.

Lite kul också är att skylten "fart kontrol", alltså hastighetskontroll på svenska, förekommer i avsnittet. Något amerikaner med kiss- och bajshumor tycker är kul då fart som bekant betyder prutt på engelska.

Kritiserats för stereotyp

Den senaste tiden har The Simpsons varit en aning i blåsväder. Serien har kritiserats för hur man karakteriserat figuren Apu, som är butiksägare med indiskt ursprung.

Människor med sydasiatisk härkomst har enligt AP reagerat på den starka brytning som Apu har i serien och menar att detta kan föranleda mobbning.

På svensk tv är det kanal 6 som sänder The Simpsons.