Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bästa nöjestipsen för sydsvenska sommaren

Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL

Vilken är Malmös bästa sommarkrog eller bästa sommarstrand? 

Var finns den roligaste kulturutflykten? 

Kvällspostens Olle Berggren listar här sina favoriter för en händelserik sommar 2018. 

Tareq Taylor finns på Kockeriet. Foto: BBC LIFESTYLE

Sommarkrog i Malmö

Kockeriet, Norra Vallgatan 28

I det forna spannmålsmagasinet i centrala Malmö finns tv-kocken Tareq Taylor och hans skötebarn Kockeriet där endast de bästa av säsongens råvaror är välkomna. Sen är det bara för gästen att välja, ett glas vin i baren, en öl på innergården eller en tre-, fem-alternativt sjurättersmeny som tillagas inför öppen ridå. Under sommaren är det dessutom livemusik på gården.

 

Knäbäckshusen – en varmt rekommenderad strand på Österlen. Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Strand

Knäbäckshusen

Skåne har många vackra, inbjudande stränder: Falsterbo, Vejbystrand, Mälarhusens strandbad och givetvis Ribban i Malmö, ett strandbad med kallbadhus, mitt i stan. Men favoriten är ändå Knäbäckhusen på Österlen, mellan Kivik och Simrishamn. Exotisk, vacker strand som ger känslan av att vi kanske ändå befinner oss på Hawaii.

 

Louisiana museum i Danmark – ett måste för den som vill på kulturutflykt, enligt Olle Berggren. Foto: ZACK SECKLER / AP

Kulturutflykt

Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek och Arken konstmuseum, Ishøj (strax sydväst om Köpenhamn). 

Louisiana är det perfekta utflyktsmålet under sommaren. Förutom konsten, så är det fantastiskt att gå runt i parken med picknickkorgen, sitta och blicka ut över Öresund. Eller varför inte lunch, eller fika, inne i restaurangen (ett fantastiskt bra kök). I år har det varit mycket Picasso (slut den 27 maj) men det finns en rad nya, spännande utställningar, som Gabriele Münter och serien Louisiana On Paper som nu presenterar den ikoniska, amerikanska konstnären Ed Ruscha, känd för sina coola tolkningar av amerikanska bensinstationer. Kolla även in Arken vid Ishøj (sydväst om Köpenhamn). I sommar är det bland annat Ugo Rondinones drömlandskap med slumrande clowner och från den 1 september är det dags för Van Gogh.

 

Mandelmanns trädgårdar mellan Kivik och Simrishamn erbjuder ekologisk odling. Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

Ekologisk utflykt 

Mandelmanns trädgårdar, Djupadal, Rörum (mellan Kivik och Simrishamn) 

I snart 20 år har familjen Mandelmann odlat och vårdat sina ekologiska grönsaker. Ströva runt bland odlingarna, titta på djuren, fika eller testa gårdens egen lunch. I gårdsbutiken finns egenodlade grönsaker, kryddor och hemgjord sylt att köpa

 

Köpingsbergs vingård erbjuder skånskt mousserande vin. Foto: TOMAS LEPRINCE

Skånska vingården 

Köpingsbergs Vingård, Kivik 

Skånsk champagne, javisst! Och detta bubbel kommer från Carl-Otto Ottergren och Köpingsbergs vingård. 6 000 vinstockar planterade på en södersluttning med mikroklimat och vacker utsikt över havet, Hammars backar och det vackra landskapet. Här har man lyckats med det omöjliga, att producera svensk champagne. Enligt många vinexperter är Österlen ett vindistrikt att räkna med om drygt tio år.

 

Ola Magnell, Nisse Hellberg och Mats Ronander – det lär bli drag på Solhällan i Löderup, tror Olle Berggren. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Musiken på Österlen

Solhällan, Löderup

I sommar får den tidigare dansrotundan Solhällan besök av artister som Ola Magnell, Nisse Hellberg, blues med Thorbjörn Risager, Mats Ronander, Dan Hylander, Roffe Wikström, jazz med Anna-Mia Barwes Orkester och country med Doug Seeger.

25-26 augusti är det dessutom Americana-Fest med Dylan LeBlanc, Zephaniah Ohora, Nicole Atkins, Kristina Murray, Nisse Hellberg och Malmös stolthet, Alabama Moonshine.

 

Höganäs saluhall har en smakfull och vacker miljö. Foto: PIA NORDSTRÖM

Saluhallen

Höganäs saluhall, Höganäs.

Fantastiskt smakfull och vacker miljö med krogar, kaféer, matbutiker där man kan köpa hemgjorda, ekologiska och närproducerade produkter - från korv och saft till grönsaker och bakverk. Och en trappa upp finns den White guide-rekommenderade restaurangen där man bör boka borde om det är helg.

 

Micke Rickfors spelar under bar himmel i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Musikkrog under bar himmel

Sankt Gertrud, Malmö

Bästa utomhusscenen i Malmö, ja kanske i Skåne! I sommar en rad tungviktare som Nisse Hellberg, Mats Ronander, Stacie Collins, Dan Baird, Mikael Rickfors, Pontus Snibb, Richard Lindgren och Torson som besöker Håkan Bladh och Sankt Gertruds innergård. Räkna med fullt hus på samtliga konserter och var ute i god tid med att boka biljetter - och kom i tid om du vill ha ett bord!

 

Form design center, Malmö. Foto: JENNY LEYMAN / KVP

Designbesöket i Malmö

Form Design Center

Form Design Center är en utställnings- och försäljningslokal på Hedmanska Gården vid Lilla torg som drivs av Svensk Forms regionalförening för Skåne. Här hittra man det bästa inom skandinavisk design och lokalt hantverk.

 

Loppis i Gladsax? Ja, varför inte. Foto: Expressen

Loppisen

Karossgården, Gladsax

Österlen är känt för sina loppisar och kvalitetsloppisen på Karossgården är en av de bästa.

Karossgården Antikt är en vacker, herrgårdsliknande gård där även de mest kräsna loppisbesökarna kan gå igång. Lampor, linne, porslin med mera. Samtidigt så vimlar hela Österlen av små konstgallerier och loppisarna duggar tätt och i Simrishamn är det loppis varje lördag. 

 

Bruce Springsteens högra hand, Little Steven, kommer till Kulturbolaget i Malmö. Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES

Sommarens bästa senior-konserter 

30 juni, Wilmer X, Tyringe

3 juli, Paul Simon, Royal Arena, Köpenhamn 

Paul Simon säger tack och farväl med den här turnén.

20 juli, Little Steven, KB, Malmö 

Bruce Springsteens högerhand gör det otroligt bra på egen hand.

21 juli, Mats Ronander, Sankt Gertrud, Malmö.

Ronander är ett säkert kort på Sankt Gertrud, nu hetare än någonsin med tanke på att Malla äntligen har ett nytt album på gång.

30 juli, Bonnie Raitt, Amager Bio, Köpenhamn

På Amager blir det åter fest för den vuxna roots-publiken med ett av USA:s bästa band.

 

Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. Ett måste för teatersugna, enligt Olle Berggren. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Utomhusscenen

"Fars lilla tös", Fredriksdalsteatern, Helsingborg 

 Sommarens givna fars med bland andra Eva Rydberg, dottern Birgitta Rydberg och Anders "Ankan" Johansson. För snart 20 år sedan gjorde teaterchefen Eva Rydberg själv rollen som "Fars lilla tös", nu tar dottern Birgitta över mammans tidigare roll. Och så är det premiär för populära Anders "Ankan" Johansson på denna scen när han gör rollen som den tankspridde professor Waldemar Palm.

 

Charlotte Perrelli är med i årets upplaga av Diggiloo. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Paketshowen

Diggiloo med Ola Salo, Charlotte Perrelli ,Tommy Nilsson, Mariette, Ida Redig, Mendez, Christer Björkmanoch David Lindgren.

Spännande sommarpaket med tidigare Ark-sångaren Ola Salo i en av nyckelrollerna bredvid Sveriges mesta popdiva, Charlotte Perrelli och Tommy Nilsson. Dessutom Mello-generalen Christer Björkman som gör comeback som sångare på turné. Björkman gjorde nyligen succé med sin egen show på Malmö Live hösten 2017.

Diggiloo, Turnéplan Sydsverige

Malmö, Malmö Arena 4/7 

Hok, Hooks Herrgård 6/7 

Borgholm, Slottsruinen 12/7

Bromölla, Strandängen 13/7 

Halmstad, Örjans vall 14/7 

Båstad, Tennisstadion 4/8

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!