Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkkäre artisten Peps Persson död

Somnade in i sitt hem i skånska Vittsjö
Peps Persson.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Peps Persson.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Peps Person.
Foto: MATTIAS HOLGERSSON

Artisten Per ”Peps” Persson har avlidit, bekräftar vännen och skivbolagskollegan Dag Häggqvist.

Han blev 74 år gammal och sörjs nu av kolleger, vänner och familj. 

– Han går inte att jämföra med andra svenska artister, säger Dag Häggqvist. 

Efter att ha mått dåligt under en period blev Per Åke ”Peps” Persson tillstånd akut under söndagsmorgonen – och han avled samma dag, säger förläggaren Dag Häggqvist.

– Jag har blivit ombedd av hans sambo att berätta att han avled i dag på morgonen, säger han till SVT.

Han dog i sitt hem i skånska Vittsjö.

Dag Häggqvist berättar att dödsfallet i någon mån var väntat. 

– Han har varit ganska bräcklig ett tag, så det kom tyvärr inte som någon total överraskning. Det var inte helt oväntat. Jag får försöka se det positiva i att ha känt honom så länge som jag gjort. 

Hjärtproblem stoppade turnélivet

Enligt musikjournalisten Göran Holmquist, som skrivit en bok om Peps som kom ut i december, fick Peps sin dom av läkarna i september. ”Han visste att klockan tickade”, säger Göran Holmquist.

Göran Holmquist berättade att Peps bekymrad om sin hälsa. Han var därför angelägen att boken ”Spela för livet” om honom skulle bli färdig och han var glad när den väl låg på bokhandelsdisken i december förra året. 

Peps Persson slutade turnera omkring 15 år sedan. Han hade då drabbats av förmaksflimmer i hjärtat.

– Det är omöjligt att planera in framträdanden eftersom jag kanske helt utan förvarning tvingas uppsöka sjukhus, sa han i en intervju i Nya Upplagan 2011. 

Ibland tvingades han åka till sjukhuset och få elchocker för att få hjärtat att slå i rätt takt igen. I intervjun berättade han att han börjat leva ett lugnt liv i hemmet. 

 - Jag går här hemma och tar det lugnt och trivs med livet. Jag spelar in lite ibland här i min egen lilla studio, men allt går i ett behagligt långsamt tempo, sa han till tidningen då.

Comebacken fick fem getingar

2014 bröt Peps Persson tystnaden efter turnéstoppet. Han höll då en konsert på sommarklubben Stickspåret i Vittsjö, där Peps bodde.

”Årets mest efterlängtade comeback var ett faktum. Man fick faktiskt nypa sig i armen för att inse att det här var verklighet.”, skrev Expressen/Kvällspostens reporter Per Hägred och gav blues- och reggaekungen högsta betyg: fem getingar.

Peps med musikjournalisten och författaren Göran Holmquist till höger.
Foto: Foto: RIKARD ARVIDSSON

Ett av de sista musikaliska avtrycken Peps gjorde var i januari 2019. Då lämnade han över en låt han skrivit till allsvenska Vittsjös damlag.

”Ingen ska påstå att jag är fotbollsfreak. Men jag tycker att Vittsjö GIK gör en fantastisk insats för bygden och jag är djupt imponerad av deras viljestyrka. Det här är inget beställningsverk. Det är en hyllning till 'Coola Kvinnors Klubb'”, skrev han på klubbens hemsida.

Här kan du lyssna på låten.  

2019 pratade Peps öppet om sin hälsa. Han var bekymrad och det fanns olika sjukdomar. Men då visste han inte hur allvarligt det skulle bli, berättar Göran Holmquist.

Hör artistens glädje när Peps Persson blev utsedd till Årets skåning