Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Årets countrylåt" till Malmöpågen Simon

Större i staterna än på hemmaplan. Den svenska Södern reser sig och börjar nu även göra sig hörd på den amerikanska countryscenen tack vare skånske Simon.
Foto: Ludvig Thunman

MALMÖ. Just nu är han större i USA än hemma i Sverige.

Sent på måndagskvällen kom Simon Andersson hem till Malmö efter helgens framgångar i USA där hans låt "Mia" valts till "Årets countrylåt".

- Det är helt osannolikt, det jag påbörjade 2009 i Malmö har lett fram till allt det här, säger Simon till Kvällsposten när han sent i går kväll kom till Malmö central.

Simon Anderssons resa till ett erkännande i countrymusikens hemland började för tre år sedan när han kämpade med ett heltidsjobb som gitarrlärare på Rytmus samtidigt som han arbetade med sitt debutalbum på kvällar och nätter.

Det gick så långt att han gick in i väggen och hamnade på sjukhus.

- Då sa jag upp mig från lärarjobbet och bestämde mig för att satsa allt på min egen musik. Det har kostat på, jag har fått göra stora uppoffringar, har hyrt ut min lägenhet i andra hand och fått leva enklare liv.

Förste svensk

Det är en målinriktad musiker som just fått en form av erkännande i USA där hans debutsingel "Mia" just utsetts till "Årets countrylåt" i samband med den prestigefyllda galan "Hollywood music in media awards".

Det är också första gången som en svensk artist vinner detta pris vilket fått den amerikanska musikbranschen att reagera.

I januari släpps singeln officiellt i USA med tillhörande radioturné och därefter kommer Simons debutalbum, "A brand new day", även ut i USA.

- Vinsten i Hollywood har betytt enormt mycket för mig, säger Simon och kramar om flickvännen Michelle.

- Nu har jag fått ett amerikanskt management, Brenda Brown entertainment i Las Vegas, och samma radiopromotor som en gång lanserade superstjärnor som Garth Brooks och LeAnn Rimes.

Simon Andersson är också något så ovanligt som sångare, låtskrivare och gitarrist. Han är en flyhänt rock- och countrygitarrist med förebilder som Brad Paisley och Brent Mason.

- Jag fick enorm exponering på galan, min video spelades upp och jag var den enda av de nominerade countryartisterna som spelade live.

"Ett hundratal låtar..."

Vad händer framöver?

- Nu ska jag planera för nästa år i USA, men också se till att komma ut här hemma och i Norge. Sen hoppas jag att "Mia" testas för Svensktoppen.

- Jag vill också börja jobba med nästa album, jag har ett hundratal låtar som ligger, de vill jag ha ut i eget namn eller via andra artister.

Redan nu pratas det också om att Simon ska vara med på den stora CMA-galan i Nashville som sänds över hela världen.

Flyttar du till USA nu?

- Jag och min flickvän har pratat om att bo där en period nästa år, men är inte så säker på att flytta dit.

- Men jag har mitt band i Malmö och de är fantastiskt bra, jag behöver inte förlita mig till musiker i Nashville även om jag gärna skulle spela in där i framtiden.

Någon artist du drömmer om att göra en duett med?

- Jag har en duettlåt som inte kom med på plattan, drömmen vore att göra den med Jill Johnson.

Lyssnar gärna på Keith Urban

Namn: Simon Andersson

Ålder: 30

Familj: Flickvännen Michelle Christiansen

Bor: Malmö

Bakgrund: Lärare, har undervisat i gitarr på Rytmus gymnasieskola i Malmö

Sysslar med: Sångare, låtskrivare och gitarrist

Lyssnar på: Keith Urban, Brad Pailsey, Tim McGraw, Alan Jackson, Rascal Flatts, Band Perry

Aktuell: Med sitt debutalbum “A brand new day", Simons låt “Mia" utsågs till “Årets countrylåt" i samband med “Hollywood music in media awards" i helgen

Framtidsplaner: Ska åka på PR-turné till USA I början av nästa år