Årets Skåning 2016 - Richard Söderberg. Foto: Tomas LeprinceÅrets Skåning 2016 - Richard Söderberg. Foto: Tomas Leprince
Årets Skåning 2016 - Richard Söderberg. Foto: Tomas Leprince
Den färgstarke operasångaren och debattören blev smått chockad över att ens bli nominerad. Foto: Tomas LeprinceDen färgstarke operasångaren och debattören blev smått chockad över att ens bli nominerad. Foto: Tomas Leprince
Den färgstarke operasångaren och debattören blev smått chockad över att ens bli nominerad. Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

"Är chockad att jag ens blev nominerad"

Publicerad

Nu har Kvällspostens läsare sagt sitt – Årets Skåning 2016 är ingen mindre än den färgstarka debattören och operasångaren Rickard Söderberg.

– Jag är chockad ens att jag blev nominerad och sen att jag gick och vann ... Som inflyttad skåning känns det fantastiskt, säger han.

Halmstadsonen Rickard Söderberg flyttade till Malmö som 25-åring och föll pladask för staden. Efter 16 verksamma år i Skåne både som operasångare och högljudd debattör belönas han nu med det prestigefulla priset Årets Skåning.

– Åh, nu är jag skåning på riktigt, säger Rickard Söderberg när han får den glada nyheten.

När Kvällsposten fotograferar Rickard Söderberg vid fontänen utanför Malmö Opera saktar en förbipasserande bil in och två män tutar och tjoar glatt åt operasångaren. Rickard Söderberg är ett känt ansikte för många, inte minst efter att han deltagit i stora tv-produktioner som "Körslaget", "Melodifestivalen" och "Let's dance".

Sångaren förklarar att han ändå är chockad över att Kvällspostenläsarna röstade fram honom till vinnare.

– Det är så många som jag beundrar som har fått det här priset tidigare, som Birgit Nilsson, hon är ju störst av alla, och Marianne Mörck, Sanna Nielsen, Sven Melander ... Det är helt otroligt att få vara med i det här gänget, säger Rickard Söderberg.

Vägrar flytta

Rickard Söderberg har uppträtt på operahus över hela världen. 2013 debuterade han som regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina. Vi har också sett honom i musikaler som Evita tillsammans med Charlotte Perrelli och Dr Zjivago tillsammans med Sanna Nielsen på Malmö Opera, där han har arbetat i många år. Men den berömda operasångaren pendlar även till Stockholm flera gånger i veckan. Ändå vägrar han lämna sitt älskade Värnhem i Malmö.

– Det är hemma för mig. Det var jag hamnade när jag flyttade hit för 16 år sen och sen dess har jag stannat där, säger han.

Där bor han ihop med sin Anders, som han har varit gift med i elva år.

Det var när Rickard Söderberg skulle börja plugga på Operaakademiet i Köpenhamn som han flyttade till Malmö för att båtpendla till grannlandet.

Redan då kombinerade han sin skönsång med ett starkt engagemang för en bättre värld. Det är inte en slump att Rickard och maken Anders träffades just under en demonstration i Malmö.

Människorättskämpe

Utöver sitt yrke som operasångare är Rickard Söderberg en färgstark människorättskämpe som strider för miljö- och hbtq-frågor.

2014 lyfte han frågan om hbtq-personers situation i Ryssland, genom att starta ett upprop på Facebook där han uppmanade till att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan. Samma år nominerades han till årets Homo av tidningen QX.

Engagemanget har Rickard haft sen ungdomsåren. Redan som 14-åring var han engagerad i Amnesty och Greenpeace och blev vegetarian.

– Jag kom från ett öppet hem och behövde aldrig revoltera. Och jag upplevde att eftersom jag hade allt jag behövde ville hjälpa andra som inte hade det det.

Tuffa ungdomsår

Men ungdomsåren var inte bara en dans på rosor. Under skoltiden i Halmstad blev Rickard Söderberg trakasserad av andra elever som tyckte att han var alltför feminin.

– Om man såg ut som jag gjorde med rosa hår och smink och piercing, och spelade teater och sjöng och dansade, så är det klart att man råkar illa ut. Många hade svårt att förstå var grejen var. De kallade mig för tjejtjusaren, men det var ju helt fel, haha.

Foto: Tomas Leprince

Det var teatern som blev Rickard Söderbergs räddning under de tuffaste ungdomsåren.

– Jag tog ett djupt andetag på morgonen och gick till skolan, höll näsan ovanför vattenytan, gick längs väggarna och försökte att inte synas så att jag inte blev slagen. Det var en teater i Halmstad som blev mitt andningshål där jag kunde få vara mig själv, och hitta mitt uttryck.

Ett uttryck som har tagit honom över hela världen, nu senast spelade Rickard Söderberg in en julskiva i Prag och dessförinnan spelade han in en skiva med Barbra Streisand-tolkningar tillsammans med den berömda sångerskans musiker i Los Angeles.

– Det var obeskrivligt coolt. Hon är en av dem jag har tatuerad på kroppen. Det är en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, säger han.

Kvällsposten träffade Rickard Söderberg vid fontänen utanför Malmö Opera.Foto: Tomas Leprince

"Älskar Bromölla"

Nu närmast ska han turnera med föreställningen Kick off runtom i Skåne, något han uppskattar eftersom han får chans att se flera delar av Skåne.

– När jag kom till Bromölla bibliotek så hade de dukat upp en jättestor kakbuffé, så numera är det min älsklingsstad i Skåne, haha.

Hen berättar att han möter mycket glädje bland sina skånska fans.

– Det är jättemånga skåningar man träffar som är otroligt fina. De säger att de tycker jag sjunger fint och att jag gör dem glada. Mer än så kan man väl inte begära av livet - att få syssla med kultur och göra människor glada.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag