Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är chockad att jag ens blev nominerad"

Årets Skåning 2016 - Richard Söderberg. Foto: Tomas Leprince
Den färgstarke operasångaren och debattören blev smått chockad över att ens bli nominerad. Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

Nu har Kvällspostens läsare sagt sitt – Årets Skåning 2016 är ingen mindre än den färgstarka debattören och operasångaren Rickard Söderberg.

– Jag är chockad ens att jag blev nominerad och sen att jag gick och vann ... Som inflyttad skåning känns det fantastiskt, säger han.

Årets nominerade

I år firar Årets Skåning-utmärkelsen 49-årsjubileum. Titeln tilldelas en person i Skåne som sticker ut med sitt arbete och verkar som en ambassadör för regionen. Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten.

Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet. Årets nominerade förutom Rickard Söderberg var:

Titti Qvarnström, kock,

Frans Jeppsson-Wall, artist,

Klara Svensson, boxare

Daniel Berlin, kock.

Alla vinnare sedan 1967

1967 Gunnar Rosendal, kyrkoherde

1968 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1969 Ernst-Hugo Järegård, skådespelare

1970 Ricky Bruch, friidrottare

1971 Nils Ahlroth komiker, revyartist

1972 Siw Malmkvist, sångerska

1973 Lasse Holmqvist, författare, programledare

1974 Nils Poppe, skådespelare

1975 Eva Rydberg, skådespelerska, revyartist

1976 Lennart Kjellgren, författare, vissångare

1977 Gabriel Jönsson, författare

1978 Ronnie Hellström och Bosse Larsson, fotbollsspelare

1979 Jan Möller, fotbollsspelare

1980 Sten Broman, musikvetare, komponist

1981 Hans Alfredson, författare, skådespelare

1982 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1983 Hasse Andersson, sångare, musiker

1984 Birgit Nilsson, operasångerska

1985 Gustaf Håkansson, sångare

1986 Jan Malmsjö sångare, skådespelare

1987 Utnämningen inställd

1988 Nils Poppe, teater- och filmskådespelare

1989 Ingvar Andersson, revyskådepelare

1990 Jan "Tollarparn" Eriksson, pianist

1991 Sven Melander, underhållare

1992 Hasse Andersson, sångare, musiker

1993 Christer Lundh, vissångare, forskare

1994 Tommy Juth, operasångare

1995 Sixten Nordström musikdirektör, programledare

1996 Charlotte Weibull, dockmakare med mera

1997 Stellan Sundahl, komiker

1998 Dan Stråhed sångare, musiker

1999 Jesper Aspegren, programledare

2000 Mikael Wiehe, sångare, musiker

2001 Marianne Mörck, sångerska, skådespelerska

2002 Tina Nordström, tv-kock

2003 Sanna Nielsen, sångerska

2004 Anders Jansson och Johan Wester, komiker

2005 Peps Persson, sångare, musiker

2006 Henrik Larsson, fotbollsspelare

2007 Johan Wissman, kortdistanslöpare

2008 Percy Nilsson, byggmästare

2009 Anne Lundberg, programledare

2010 Olle Jönsson sångare, musiker

2011 Måns Zelmerlöw, sångare, programledare

2012 Johan Glans, komiker

2013 Tareq Taylor, tv-kock

2014 Gunhild Carling, artist, låtskrivare

2015 Markus Rosenberg, fotbollsspelare

Rickard Söderberg

Ålder: 41.

Bor: Malmö.

Familj: Maken Anders.

Gör: Operasångare, debattör. Utbildad vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Har uppträtt på operahus över hela världen. 2013 debuterade han regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina. Hösten 2013 ledde han Team Rickard från Halmstad i "Körslaget" i TV4 och slutade på bronsplats. 2015 debuterade han i Melodifestivalen tillsammans med Elize Ryd. Han tävlade också i "Let's dance" 2016.

Aktuell: Turnerar med föreställningen Kick off med Malmö opera i höst och släpper en Barbra Streisand-skiva. Som programledare för "Operahuset" i Sveriges Radio P2.

Favoritplatser i Skåne

Ales stenar

– Jag älskar den platsen. Där finns mystik och vacker natur och vatten åt alla håll. Det är ett av mina älsklingsställen i Skåne. Och jag tycker om Stenshuvud, jag älskar stillheten där.

 

Ystad

– Jag brukar arbeta och bo där på somrarna och jag har verkligen kommit att gilla den staden. Jag har en stark relation till den stan, jag älskar att det finns ett sånt myllrande kulturliv där.

 

Klostret i Rögle

– Hit kan man åka på retreat och bara följa nunnornas tider. Man går upp tidigt och mediterar på morgonen och är med på deras bön och man säger inte ett ord. Och så kan man hjälpa till och kratta, hugga ved och plocka bär. Det är en pärla!

Halmstadsonen Rickard Söderberg flyttade till Malmö som 25-åring och föll pladask för staden. Efter 16 verksamma år i Skåne både som operasångare och högljudd debattör belönas han nu med det prestigefulla priset Årets Skåning.

– Åh, nu är jag skåning på riktigt, säger Rickard Söderberg när han får den glada nyheten.

När Kvällsposten fotograferar Rickard Söderberg vid fontänen utanför Malmö Opera saktar en förbipasserande bil in och två män tutar och tjoar glatt åt operasångaren. Rickard Söderberg är ett känt ansikte för många, inte minst efter att han deltagit i stora tv-produktioner som "Körslaget", "Melodifestivalen" och "Let's dance".

Sångaren förklarar att han ändå är chockad över att Kvällspostenläsarna röstade fram honom till vinnare.

– Det är så många som jag beundrar som har fått det här priset tidigare, som Birgit Nilsson, hon är ju störst av alla, och Marianne Mörck, Sanna Nielsen, Sven Melander ... Det är helt otroligt att få vara med i det här gänget, säger Rickard Söderberg.

Vägrar flytta

Rickard Söderberg har uppträtt på operahus över hela världen. 2013 debuterade han som regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina. Vi har också sett honom i musikaler som Evita tillsammans med Charlotte Perrelli och Dr Zjivago tillsammans med Sanna Nielsen på Malmö Opera, där han har arbetat i många år. Men den berömda operasångaren pendlar även till Stockholm flera gånger i veckan. Ändå vägrar han lämna sitt älskade Värnhem i Malmö.

– Det är hemma för mig. Det var jag hamnade när jag flyttade hit för 16 år sen och sen dess har jag stannat där, säger han.

Där bor han ihop med sin Anders, som han har varit gift med i elva år.

Det var när Rickard Söderberg skulle börja plugga på Operaakademiet i Köpenhamn som han flyttade till Malmö för att båtpendla till grannlandet.

Redan då kombinerade han sin skönsång med ett starkt engagemang för en bättre värld. Det är inte en slump att Rickard och maken Anders träffades just under en demonstration i Malmö.

Människorättskämpe

Utöver sitt yrke som operasångare är Rickard Söderberg en färgstark människorättskämpe som strider för miljö- och hbtq-frågor.

2014 lyfte han frågan om hbtq-personers situation i Ryssland, genom att starta ett upprop på Facebook där han uppmanade till att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan. Samma år nominerades han till årets Homo av tidningen QX.

Engagemanget har Rickard haft sen ungdomsåren. Redan som 14-åring var han engagerad i Amnesty och Greenpeace och blev vegetarian.

– Jag kom från ett öppet hem och behövde aldrig revoltera. Och jag upplevde att eftersom jag hade allt jag behövde ville hjälpa andra som inte hade det det.

Tuffa ungdomsår

Men ungdomsåren var inte bara en dans på rosor. Under skoltiden i Halmstad blev Rickard Söderberg trakasserad av andra elever som tyckte att han var alltför feminin.

– Om man såg ut som jag gjorde med rosa hår och smink och piercing, och spelade teater och sjöng och dansade, så är det klart att man råkar illa ut. Många hade svårt att förstå var grejen var. De kallade mig för tjejtjusaren, men det var ju helt fel, haha.

Foto: Tomas Leprince

Det var teatern som blev Rickard Söderbergs räddning under de tuffaste ungdomsåren.

– Jag tog ett djupt andetag på morgonen och gick till skolan, höll näsan ovanför vattenytan, gick längs väggarna och försökte att inte synas så att jag inte blev slagen. Det var en teater i Halmstad som blev mitt andningshål där jag kunde få vara mig själv, och hitta mitt uttryck.

Ett uttryck som har tagit honom över hela världen, nu senast spelade Rickard Söderberg in en julskiva i Prag och dessförinnan spelade han in en skiva med Barbra Streisand-tolkningar tillsammans med den berömda sångerskans musiker i Los Angeles.

– Det var obeskrivligt coolt. Hon är en av dem jag har tatuerad på kroppen. Det är en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, säger han.

Kvällsposten träffade Rickard Söderberg vid fontänen utanför Malmö Opera. Foto: Tomas Leprince

"Älskar Bromölla"

Nu närmast ska han turnera med föreställningen Kick off runtom i Skåne, något han uppskattar eftersom han får chans att se flera delar av Skåne.

– När jag kom till Bromölla bibliotek så hade de dukat upp en jättestor kakbuffé, så numera är det min älsklingsstad i Skåne, haha.

Hen berättar att han möter mycket glädje bland sina skånska fans.

– Det är jättemånga skåningar man träffar som är otroligt fina. De säger att de tycker jag sjunger fint och att jag gör dem glada. Mer än så kan man väl inte begära av livet - att få syssla med kultur och göra människor glada.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!