Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne Lundberg om
tårarna i Antikrundan

Anne Lundberg berättar om hur livet bakom det populära programmet Antikrundan ser ut. "Vi reser ihop och vem som helst får komma och besöka oss", säger hon. Foto: Lasse Svensson

Antika tårar och fårade skratt...

Den 2 januari startar 25:e säsongen av Antikrundan och i går visades jubileumsprogrammet med SVT:s mesta långkörare.

- Vi rörs till tårar och lockas till skratt i detta fantastiska program, säger Anne Lundberg.

Anne Lundberg tar emot i entrén till Malmös nya tv-hus på det gamla Kockumsområdet. Alla besökare förses, av säkerhetsskäl, med personliga besökslappar innan de släpps in i huset. Vi morsar på producenten Pernilla Månsson Colt och Anne bjuder på vatten. Vi pressar in oss i ett minimalt sammanträdesrum för att prata antikrundajubileum.

- Det är ju helt fantastiskt att vi kört i 25 år. Varje år. "På spåret" hade 25-årsjubileum men det programmet har inte visats varje år, säger hon stolt.

"Blir känslomässigt berörd"

Anne har tittat tillbaka på gamla program och minns alla roliga program och inte minst glädjetårarna.

- Visst, det var det där astr- ologiska instrumentet som värderades till flera miljoner, och som är något slags rekord, men det tillhörde ju en officersmäss. Nej det jag minns bäst är det där gångerna då det handlat om genuina känslor.

Hur menar du?

- Jag går i gång på historierna, förhoppningarna, förväntningarna... Jag blir känslomässigt berörd då. Jag blir ju lika chockad som alla andra när något oväntat inträffar.

"Jag ser så ung ut"

Vad tänker du på när du ser gamla bilder på dig själv?

- Jag ser så ung ut. Det händer ju mycket på de fjorton år som jag har varit programledare. Men jag är mig ganska lik, tycker jag. Kanske lite tryggare i dag. Det här var ju mitt första programledarjobb efter att jag varit reporter på "Reportrarna" (som sen blev "Uppdrag granskning").

Magnus Broni, från "Musikbyrån", följde med Anne och kompani när den 25:e säsongen spelades in tidigare i år och försökte fånga ögonblicken.

- Det som s ätter sig djupast är alla fantastiska historier om folk som fått ren tipsvinsten. Människor som kanske inte har så mycket och som plötsligt står där med en smärre förmögenhet.

Gillar loppisar

Anne själv har många minnen bevarade under åren som programledare.

- Jag var ju ny som program- ledare och visste heller inte så mycket om antikviteter. Men jag har alltid sprungit på loppis och letat gamla grejer som jag har kunnat återanvända. Känslan av att föremålen lever vidare hemma hos mig är speciell.

Vad hittar ni på under inspelningsturnéerna? Kastar ut tv-apparater från hotellfönstren?

- Allt är så trevligt och vi har det fruktansvärt roligt ihop. Har det bara kul tillsammans. Det är lite som ett cirkussällskap eller en rockturné. Vi reser ihop och vem som helst får komma och besöka oss.

"De är nördar"

Är Knut Knutson alltid så där entusiastisk?

- Han är helt underbar. Att han brinner för nåt så. Han är inte så där bara framför kameran.

De andra experterna då?

- De är nördar. Och lika på många sätt. De är enormt passionerade och engagerade. Sen är de förstås olika på andra sätt. Men alla är lika härliga.

Vilka hänger du med efter inspelningarna?

- Vi umgås tillsammans i olika konstellationer. Ibland är jag med teamet med experter. Ibland är det bara Pernilla och jag. Fast vi är sällan färre än 20 vid matbordet. Ibland är det svårt att få plats alla och käka på samma restaurang.

Vad gör ni lediga kvällar?

- De där kvällarna är inte så många. Vi spelar in varannan dag och då håller vi på till kanske halvåtta. Och under res- dagen så ska jag göra reportage på orten vi kommit till och vi är sällan klara före sju. Efteråt hinner man äta. Det finns inte tid för att gå på disko om man säger så. Men experterna "hänger" lite på resdagen. De besöker såväl kyrkor som golf- banor...

Långa arbetsdagar

Är det ett tufft jobb?

- Det är långa arbetsdagar, mycket resor, mycket folk. Jag är trött efter en dag. Jag äter, tar kanske ett glas vin. Sen måste jag sova. Det är två veckor som är väldigt intensiva. En period med mycket jobb och det gillar jag.

Vad är jobbigt?

- Jag längtar hem till mina barn.

Blir det en 26:e omgång med dig som programledare?

- Ja!


Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!