Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Louise Hanson: "Vi njuter av varje dag"

Delar intressen. Ann-Louise Hanson och maken Bruno har varit gifta sedan 1966. "Bruno var den i gänget som alltid var charmig och artig, som en riktig kavaljer. Och så var han barnkär."
Foto: Olle Sporrong
Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark gifte sig 1966 och har nu sju barnbarn.
Foto: Stefan Söderström
Med kompisarna Siw Malmqvist och Towa Carson

I nästan hela sitt liv har hon sjungit och uppträtt.

Nu är Ann-Louise Hanson nybliven 70-åring men åldern är ingenting som hindrar henne från att fortsätta sina scenframträdanden.

Maken Bruno har stöttat henne i vått och torrt under hennes långa karriär och i år har paret varit tillsammans i 52 år.

- Vi njuter av varje dag vi får dela med varandra, berättar sångerskan för Kvällsposten.

Det är en lång karriär som den nyblivna 70-åringen har bakom sig - och fortfarande stortrivs hon på scen. Genom åren har Ann-Louise Hanson deltagit i Melodifestivalen 13 gånger och haft 50 låtar på Svensktoppen.

- Det känns helt fantastiskt när man tänker efter. Det handlar om tusentals uppträdanden, säger hon.

Mellan sina scenframträdanden skriver hon och maken Bruno Glenmark, 76, på en gemensam självbiografi. Boken ska summera alla de år som paret har arbetat och levt ihop. Och när de träffades i början av 1960-talet tyckte hon nog att det var något särskilt med den unge, skånske trumpetisten. Själv var hon bara 17 år.

"Alltid charmig och artig"

- Vi träffades när vi var med i Leif Kronlunds orkester. Bruno var den i gänget som alltid var charmig och artig, som en riktig kavaljer. Och så var han barnkär, berättar sångerskan.

- Ju längre tiden gick så förstod jag att Bruno var han med stort H.

Redan då hade Anne-Louise Hanson fått känna av rampljusets sken. Hon var bara sex år när hon sjöng för publik för första gången. Då blev hon och brodern Lars kända i Kristianstadstrakten när han ackompanjerade henne på dragspel.

Som 15-åring flyttade hon till Stockholm och började sjunga professionellt strax därefter. Men under hennes första tid som sångerska var Ann-Louise Hanson inte säker på att hon hade valt rätt.

- Innan jag hade fyllt 20 så tänkte jag att det var över. Jag planerade att utbilda mig till kosmetolog och starta en egen skönhetssalong i stället. Men då ringde de och sa att jag skulle ut på en visturné med Cornelis i stället. Och på den vägen är det.

Hon gifte sig med Bruno 1966 och tillsammans skapade de sig en trygg familjetillvaro med de tre döttrarna. Det var också först då som Ann-Louise Hanson började känna ett ordentligt självförtroende när hon klev upp på scenen.

- Jag var så rädd för att misslyckas när jag var yngre. Det vände för mig när vi fick barn. Jag kunde tänka att spricker det med sången så har jag ändå med mig min stora, fina familj.

Har lärt sig kompromissa

Men hennes framgångar som sångerska fortsatte och mellan 1972 och 1990 drev hon och maken skivbolaget GlenDisc tillsammans.

Hur tror sångerskan att de har kunnat hålla ihop under alla dessa år?

- Man lär sig att kompromissa, att inte vara så långsint och släppa vissa saker. Sedan delar vi samma intressen och tycker om god mat, goda viner och att resa tillsammans.

- Humorn är också viktig. Att kunna ta vissa saker med en klackspark och bara leva. Men för mig finns allvaret där också - ibland börjar jag storböla när jag tittar på nyheterna och tänker på orättvisorna i världen.

"Siwan var min stora idol"

Ändå säger sångerskan att hon och Bruno självklart har haft sina småduster under åren som de har arbetat tillsammans.

- Det handlar om småbråk, men när vi har olika åsikter hörs det klart och tydligt! säger hon och skrattar.

- En del människor kan inte jobba tillsammans men vi kan inte tänka oss något annat.

Men också vännerna Siw Malmkvist, Towa Carson och Lill-Babs har funnits där som stöd under stora delar av sångerskans arbetsliv.

- Siwan var min stora idol när jag träffade henne i Stockholm. Först vågade jag inte ens be om hennes autograf utan skrev själv "Från Siw till min vän Ann-Louise" på ett idolkort som hon hade gett mig. Sedan dess har vi hängt ihop.

- Barbro och Towa har också funnits med länge och vi ser alltid till att peppa varandra i det vi gör.

Genom åren har sångerskan framträtt i ett flertal olika konstellationer med sina väninnor. Kanske var det också den starka vänskapen mellan de ytterst pigga veteranerna som fick Ann- Louise Hanson att ställa upp i Melodifestivalen 2004 med "C'est la vie" tillsammans med Siw Malmkvist och Towa Carson. Med sju poäng kom de på tionde och sista plats i finalen i Globen efter att ha vunnit en deltävling.

- För oss var det bara fantastiskt att vinna en deltävling och komma vidare till Globen.

Har gjort Youtube-succé

I förra årets Melodifestival uppträdde damerna i en av mellanakterna med låten "Pensionär" till tonerna av Eric Saades "Popular".

- Videon har visats över 700 000 gånger på Youtube och det är härligt att se alla tittarkommentarer, säger sångerskan.

Inför årets Eurovision Song Contest hoppas Ann-Louise Hanson lite extra på det svenska bidraget. Sanna Nielsen kommer ju även hon från nordöstra Skåne.

- Sanna är jätteduktig och har ett ovanligt vibrato, som en ung Celine Dion nästan. Jag håller verkligen tummarna för henne.

För den nyblivna 70-åringen väntar i den närmsta framtiden påsk i skärgården med barnen och barnbarnen och därefter en stor födelsedagsfest i södra Frankrike, där hon och maken bodde i 20 år. Tempot är fortsatt högt och förutom ett antal scenframträdanden och självbiografin planerar Ann-Louise Hanson dessutom att skriva två barnböcker.

- Jag håller i gång som vanligt och går på gym nästan varje dag för att träna mina knän. Men annars känns det som att jag nyss har fyllt 60!

Svensktoppens okrönta drottning

Namn: Ann-Louise Hanson.

Född: 1944 i Kristianstad.

Familj: Gift med Bruno Glenmark sedan 1966. Döttrarna Jessica, Jenni, Josefin och sju barnbarn.

Bor: Hägernäs strand, Täby.

Bakgrund: Sångdebuterade vid sex års ålder, blev tvåa i Veckorevyns talangjakt när hon var tolv och fick skivkontrakt som 15-åring. Genombrottet kom med skivan "Är du ensam i kväll?" 1961, en svensk version av Elvis Presleys "Are you lonesome tonight?". Hon har sjungit in över 600 låtar, deltagit 13 gånger i Melodifestivalen och haft 50 låtar på Svensktoppen. Hon har sjungit visor med Fredrik Åkerström och Cornelis Vreeswijk, spelat i musikalen "Cats" på Cirkus i Stockholm och uppträtt med Siw Malmkvist och Lill-Babs under namnet Tre damer.