Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Allt för Sverige"-Katie har en dödlig sjukdom

Foto: SVT

Katie Malik lever med en dödlig sjukdom som flåsar henne i nacken.

I gårdagens ”Allt för Sverige” sökte hon sina rötter i Skåne. Men efter de krävande inspelningarna var hon så medtagen att hon tvingades ta det lugnt under en tid för att kunna återhämta sig.

– Jag fick fokusera på min hälsa där ett tag, säger hon och berättar att hon i dag mår bra.

Katie Malik

Ålder: 35

Familj: Maken Joe

Bor: Gig Harbor i delstaten Washington

Gör: Sångerska, yogainstruktör, revisor.

Om svenska släkten från Nöbbelöv i Skåne:

– Min morfars farmor Ellen Pärsson kommer från Skåne men träffade sin skånske man först efter att hon emigrerat till Amerika. Hon var sömmerska, dotter till en skräddare, och hon sydde alla kläder till sig själv och sin familj. Hennes yrkeskunskaper gav henne jobb som piga hos välbärgad familj i Tacoma. Det var där hon träffade Andrew Olson, som hade ett torp på obrukad mark. Han ville börja driva eget jordbruk. Det tilltalade Ellen som själv var uppväxt på ett lantbruk. Paret gifte sig och fick fem barn som växte upp på gården. Jag tror att hon var såväl social som något av en stadskvinna, eftersom hon behöll jobbet som sömmerska inne i Tacoma och eftersom barnen gick i skola där inne i stan.

Katie Malik - som arbetar som operasångerska, yogainstruktör och revisor i Gig Harbor i den amerikanska delstaten Washington - lever med cystisk fibros, en kronisk sjukdom som påverkar lungor och matsmältningen. Sjukdomen är dödlig och medellivslängden på den som drabbas är 37 år. Katie är i dag 35.

– Eftersom inspelningarna i Sverige var intensiva fick jag ägna mig åt min hälsa under några veckor efter hemkomsten. Jag måste vara beredd på att kunna ta och ge för att kunna leva med sjukdomen. Om jag pressar mig för hårt måste jag ha tid för återhämtning. För att komma i balans. Nu är min lungfunktion som den ska igen och jag har mått bra sen jag kom hem igen.

Katie tvingas tänka på sin hälsa för att hålla sjukdomen i schack. Ett bra sätt att träna lungorna är att sjunga opera.

"Äventyret fångade mig"

Nu hoppas hon kunna återvända till Sverige och få sjunga.

– Jag skulle inte plugga svenska om det inte vore för att jag skulle återvända. Förhoppningsvis får jag en chans att sjunga i någon av de vackra kyrkor jag såg, till exempel Lunds domkyrka. Det skulle göra min morfars farmor glad.

Katie sökte till programmet efter att ha sett det i USA där det heter ”Great swedish adventures”. Sverige ”har alltid varit ett mysterium för Katie” och hon drömde om att få besöka landet innan hon dör.

– Det var det där med äventyret som fångade mig. Det i kombination med chansen att eventuellt hitta mina rötter fick mig att söka till programmet.

Katie valdes ut. I första avsnittet reser sällskapet in i Sverige via Öresundsbron. När programledaren Anders Lundin träffar deltagarna har man samlats på en kajkant i Malmö.

– Det var på den här kajen som min morfars farmor, Ellen, klev på båten som skulle ta henne till Amerika. Det här var det sista hon såg av Sverige, någonsin. Det där ögonblicket, det var som en tidsresa för mig.

Men det som kanske gjorde starkast intrycket var besöket i Lunds domkyrka, som tittarna inte fick vara med om.

– Jag fick syn på det där astronomiska uret som slår och träfigurer kommer ut ur små luckor. Ellen berättade om den här speciella klockan för sina barn och som min morfar skrivit om i sina memoarer. Hon mindes den alltså. Det var en märklig känsla att befinna sig på exakt rätt ställe vid rätt tillfälle. Där hon befunnit sig, där jag var nu. Jag befann mig på en plats som mina förfäder älskade och ville minnas. Jag tror att Ellen uppskattar att jag minns henne för det där uret.

"Gillar adrenalinkickar"

Hon vill hinna med så mycket som möjligt under sin livstid, som är begränsad på grund av den dödliga sjukdomen, och därför är hon aktiv. Hon reser mycket, sjunger opera, åker skidor och ägnar yoga som lärare.

– Jag gillar adrenalinkickar. Jag vet att många tittare inte gillar tävlingsmomentet i ”Allt för Sverige”, men för mig var det en del av behållningen med programmet.

Vari bestod den största utmaningen för dig?

– Det svåraste för mig var att släppa kontrollen över mitt dagsschema med hänsyn till min hälsa. Vi fick aldrig veta i förväg vad vi skulle göra. Det fick mig att inse hur mycket jag hela tiden tvingas hitta balansen mellan vad jag måste göra och vad jag vill göra. Det var svårt för mig att släppa kontrollen. Och det var något som tv-teamet fick erfara.

Hur var det att komma hem efter inspelningarna i Sverige?

– Det var en chock och jag började genast sakna mina nyvunna vänner. I operavärlden talar man om besvikelsen man känner när väl en föreställning är genomförd. Så var det här. Fast gånger tusen.

Hur kom du över det?

– Jag började skypa med de som var med, samt begravde mig i mitt arbete. Jag började arbete med en opera där jag lade till ett stycke inspirerat av min tid i Sverige. Jag tvingades lära mig svenska.