Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt du behöver veta om Roskildefestivalen

Orange scenen tillhörde en gång Rolling Stones. Numera är det huvudscenen där till exempel Red Hot Chili Peppers spelar i år.
Foto: Andreas Houmann/HOUMANN FOTO
Prince 2013 var en stor upplevelse för både Martin och Emma Theander.
Foto: Christer Järeslätt/KVP
Festivalfamiljen Theander. Susanna, Emma, Martin och Vera på Roskildefestivalen 2015.
Foto: Mattias Hansson
Campingliv på Roskilde.
Foto: Sanna Dolck

Martin och Susanna Theander tog med sig döttrarna på Roskilde när de var små. Inför Roskildefestivalen 2016 sitter dottern Emma i kö för att bli först in och paxa campingplats. Föräldrarna checkar in på samma rum som vanligt.

– Jag har väl bott där i 30 år eller någonting. Jag har svårt att tänka mig en sommar utan att åka dit, säger Martin Theander.

Under Roskildefestivalen 2016 kommer namn som PJ Harvey, Red Hot Chili Peppers och Neil Young att stå på scen. 183 akter fördelade på nio scener. För Malmöbon Martin Theander, 54 blir det fjärde gången han ser Neil Young på festivalen.

– Jag började gå 1981. Jag åkte dit med min polare Jompa. Han skrev om musik i skoltidningen vi hade på Söderslättsgymnasiet och asade med mig. Jag tror vi bodde tio man i ett tält lite åt vänster om det oreangea tältet. Ian Dury and the Blockheads, Saga och Gruppo Sportivo spelade det året.

Martin Theander minns att han fascinerades av flera saker. Bland annat hur folk kunde orka kånka på ölbackar hela vägen från tågstationen till festivalområdet. Dessutom imponerades den blivande nöjesjournalisten av logistiken på området.

– Bara det där att det fanns duschar och toaletter som räckte till alla som var fascinerande.

Uppgraderade till hotell

Med tiden blev besöken på festivalen en kombination av nytta och nöje. Martin Theander skrev bland annat för Kvällsposten, Nöjesguiden, POP och Sonic om festivalen och kunde uppgradera sitt boende. Kring 1985 gick han in på Slakteriskolans elevhem, precis i närheten av festivalplatsen, och frågade om de hade ett rum. Och på den tiden var det inga problem.

Dit har han återvänt genom åren med några få undantag för hotell inne i stan.

– Men det första man gör när man kommer dit är ju att fylla i blanketten för att bo där nästa år.

Martin kände hustrun Susanna sedan tidigare men det var på Roskilde 1985 de blev ihop. Inspirerade av en annan familj de umgicks med började de ta med döttrarna på festivalen när de kände att barnen var tillräckligt stora för att få ut någonting av det.

– När Vera var tolv fick hon åka över en söndag med min morsa. Det var bara över dagen. Jag minns att mamma gick och gapade över att ingen tyckte det var konstigt att hon var där.

Lillasystern Emma fick känna på festivallivet när hon var tio.

Såg Green day som 10-åring

Martin och Susanna gick runt med barnen och visade festivallivets väsentligheter. Saker som var man ska stå för att se eller höra bäst eller hur man hittar på området.

Emma Theander minns att hon tyckte det var lite jobbigt först men att det fanns en massa bra band som lockade.

– Det första jag verkligen ville se var Green Day, säger Emma Theander som gradvis tagit stegen från att hålla i föräldrarnas hand till att upptäcka festivalen på egen hand.

– Jag kommer ihåg 2010 när jag bestämde mig för att köa helt ensam till Prince. Och det blev en helt fantastisk konsert.

Numera bor Emma i ett eget camp med kompisar.

– Det har blivit ett sällskap på runt 30 personer som träffas här varje år. Det har blivit lite heligt att vara med här.

Roskildefestivalen har blivit en gemensam punkt i familjens kalender även om de inte bor ihop längre.

– Jag känner att man har fått väldigt mycket igen av att ha barnen med på festivalen, säger Martin Theander.

– De kan ju komma till oss och säga häng med på det här eller det här, jag tror du kommer att gilla det!

– Och det är ju en enorm förmån att bara få hänga med dem och deras kompisar. Det är skitkul.


■■■


ROSKILDEFESTIVALEN 2016


Artisterna: LCD Soundsystem, Action Bronson, Neil Young, Macklemore & Ryan Lewis, Neil Young, New Order, PJ Harvey, Wiz Khalifa, James Blake, Kvelertak, Foals, Peaches, Sturgill Simpson, Ghost, Bomba Estero, Bring me the horizon, Meshuggah, Miike Snow bland andra.


Biljetter: De hela festivalbiljetterna (80 000) är slutsålda. Endagarsbiljetter till onsdag och torsdag fanns tillgängliga på torsdagen.


Restips: Tåg från Kastrup och Köpenhammns huvudbangård avgår varje timme. Speciella festivalbussar går i skytteltrafik mellan festivalområdet och Roskilde central. Danska järnvägsbolaget DSB har en egen sajt för Roskilderesenärer.


Boende: Roskildefestivalen har flera olika campingar. Alla med olika profil. Det finns till exempel den helt "almindelige" campingen, en som heter Silent & clean och en tredje som heter Clean out loud till exempel. Husvagn och MC-gäster har en egen camping.

Roskildefestivalens egen hemsida har tips på sökvägar till hotell, vandrarhem och liknande.


Historia och syfte: Roskildefestivalen startade 1971 och är ideell organisation. Vinsten går till välgörande ändamål som Läkare utan gränser, Amnesty och WWF bland andra. Sedan starten har festivalen genererat 36,3 miljoner euro, enligt egna uppgifter