Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexander Karim: "Jag har fått en del hatmejl"

Flydde diktaturen. Alexander Karims föräldrar flydde från Uganda och diktatorn Idi Amin. Foto: Anders Ylander
Alexander Karim är just nu även aktuell i den nya versionen av "Jönssonligan" ("Den perfekta stöten"). Foto: Johan Bergmark
Jönssonligan, originalet. Foto: Sf/Tv4
Alexander Karim om diktatorn Idi Amin.
– Man visste aldrig vad som skulle ske. En efter en bara försvann folk och hittades sedan döda i Victoriasjön.

Skådespelaren Alexander Karim spås bli näste svensk i Hollywoodfabriken efter sitt genombrott i tv-serien "Tyrant".

Han gläds dessutom åt att nyligen blivit pappa för tredje gången.

- Jag mår oförskämt bra, säger han och berättar samtidigt om sin mörka barndom och hur familjen tvingades fly "Afrikas Hitler" i Uganda.

alexander karim

Namn: Alexander Ally Karim.

Ålder: 38.

Familj: Gift med Malin Karim, de har dottern Alba, sonen Elias och en nyfödd baby. Alexanders två bröder Baker och Othman är också verksamma i filmbranschen.

Yrke: Skåde-spelare.

Bor: I Stockholm.

Last: Snusar.

Bakgrund: Förutom teaterjobb, ett 15-tal roller på film och tv: julkalendern "En decemberdröm", "Andra avenyn", "Orka! Orka!", "Familjen Babajou" och "Äkta människor". Spelar polis i de senaste Johan Falk-filmerna.

Aktuell: Rollen som Vanheden i nya Jönssonliganfilmen "Den perfekta stöten", medverkar i tv-serien "Tyrant" och spelar mot Nicolas Cage i långfilmen "Dying of the light".

Karim om att spela vanheden och mötet med ulf brunnberg

'' Jag hade ju inte sett filmerna tidigare och trodde ärligt talat att de var tramsiga. Men det är komedi med topprestationer. Så jag blev plötsligt nervös och ringde Ulf Brunnberg, som jag kände sen tidigare eftersom vi spelat på Fredriksdal tidigare ("Herrskap och tjänstehjon", 2006). Men han var enormt positiv och generös. Våra Vanheden är nog ganska lika på det sättet att de båda lever för dagen och aldrig skulle öppna sparkonto.

"Vi såg filmen tillsammans"

'' När filmen var färdig såg vi den tillsammans och det ska du veta var nervöst. Men han ringde upp mig efteråt och vi hade ett samtal. Ett trevligt samtal utan att gå in på några detaljer.

Alexander är just nu även aktuell i den nya versionen av "Jönssonligan" ("Den perfekta stöten") där han bland andra spelar mot Torkel Peterson.

- Jag är nästan lite hög liksom. Vi har precis fått vårt tredje barn. Så när livet är bra säger jag det och det är det nu. Sen kan ju förstås barnet drabbas av kolik och filmen floppa...

Alexander var bara ett år när han kom till Sverige. Föräldrarna flydde från Uganda där diktatorns Idi Amin, som fått epitet "Afrikas Hitler", skräckvälde blev outhärdligt.

Flydde hemlandet

Han berättar om varför de lämnade hemlandet.

- Amin var en lynnig jävel. Man visste aldrig vad som skulle ske. En efter en bara försvann folk och hittade sedan döda i Victoriasjön. Det var säkert därför mina föräldrar flydde. De visste inte vad som skulle hända. För egentligen hade vi det bra i Uganda, vi hade tillgångar.

Efter att ha flyttat runt i Sverige hamnade familjen så småningom i Helsingborg.

- Den staden är mitt hem, jag är Helsingborgspatriot. Det där med Sveriges riviera och allt.

Föräldrarna skilde sig dock och Alexanders pappa flyttade hem till Uganda igen. De tre bröderna Karim vände blickarna mot USA.

- Vi tre syskon stack en efter en till USA för att plugga film. Alla drog i väg efter studenten. 1985 var det min tur. Jag var 19 år då. Jag kom hem till Helsingborg igen 2000, då jag var 24 år. Jag bodde där i ytterligare tio år. Så jag är rotad i Helsingborg.

Möts av rasism

Men trots att Alexander bott i Sverige i nästan hela sitt liv möts han av intolerans och rasism. Nu senast när han tolkade rollen som Vanheden i nya Jönssonliganfilmen.

- Det var hatmail där man undrade om Martin Luther nu skulle spelas av en vit man. Men jag har också fått många positiva reaktioner från vettiga människor. Mailen visade upp det bästa och sämsta sidorna hos folk. Men jag låter mig inte påverkas av hatet.

I dag bor han med sin familj i Stockholm, men han har hela världen som arbetsplats. Anbuden dräller in från Hollywood.

- Hollywood har förändrats. Förut var långfilmer det stora, nu är det tv-serier som är det kreddiga.

Men du är ju med i Paul Schraders ("Taxi driver") film med Nicolas Cage ("Dying of the light")?

- Ja, och det var den jag trodde alla skulle snacka om, men icke.

I stället var det en tv-serie som fick igång surret i Hollywood om Karim-brodern.

- Just det. "Tyrant". Som nu får en ny säsong. Där finns det resurser. Bara piloten har jag läst kostade 13 miljoner att spela in. Det är ju samma folk som ligger bakom "Homeland", "Lost" och "24". Det är gediget, stort. Howard Gordin från just "Homeland" ligger bakom "Tyrant"

Ska du flytta USA nu?

- Ja det vill jag. Ett par år där vore trevligt. Men jag vet inte om jag vill bosätta mig i Los Angeles för all framtid. De där filmerna jag gjort spelas in på andra platser i världen. Piloten till "Tyrant" spelades in i Marocko och avsnitten i Tel Aviv i Israel. Jag pendlade mellan hemmet och inspelningsplatsen. Det blev 17 tur och retur-resor under de fyra månader vi spelade in. Det blir mycket flängande.

Jobbigt för din fru som nu blir ensam hemma med tre barn?

- Ja, tufft för min fru Malin. All heder åt henne. Hon får dra hela lasset. Nu är hon mammaledig, förra gången jobbade hon också. Vi har ju känt varandra sen vi var 14 år. Hon vet att en dröm går i uppfyllelse.

Samtidigt är Alexander mån om att det inte ska sluta som det gjorde med hans egen far, som dog nyligen.

- Han flyttade tillbaka till Uganda och jag reste aldrig dit och hälsade på honom. Jag vill inte göra som min pappa som stack. Det är därför jag är så mån om att sticka direkt hem från en inspelning så fort jag bara har chansen.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!