Mördade ex-frun efter telefonterror

Publicerad
Uppdaterad
Upp emot 50 telefonsamtal om dagen blev för mycket för 56-åringen.
Så han dödade sin 53-åriga ex-fru med ett hagelgevär.
- Jag klarade inte pressen, säger mannen i domstolen.
Det var de otaliga störande telefonsamtalen som för två dagar sedan fick en man från Munkebo i Danmark att tappa besinningen, skriver danska tidningens Fyens Stiftstidende. Efter att ha krossat en terassdörr gick han in i vardagsrummet hos ex-frun och sköt henne kallblodigt till döds med ett hagelgevär. - Hon ringde mig 20-50 gånger om dagen - ibland var tionde minut eftersom hon ville ha mig tillbaka, förklarade den 56-årige mannen i rätten. Ex-frun, som tidigare varit inlagd för psykiatrisk vård, hade själv uppmanat den 56-årige mannen att hitta en ny flickvän.

Rasande av svartsjuka

Paret skildes för ett år sedan och sen i december förra året har mannen bott tillsammans med sin nya flickvän i Munkebo. 56-åringens förhållande gjorde dock ex-frun så rasande av svartsjuka att hon gjorde allt för att få hans uppmärksamhet. - Jag ville inte prata med henne mer. Jag mådde dåligt av hennes terror, och till sist klarade jag inte pressen, säger mannen i rätten. I tisdags passade 56-åringen sina två barnbarn på tre och elva år under den större delen av dagen. Redan klockan sju på morgonen började ex-fruns telefonterror, skriver Fyens Stiftstidende.

Träffades i huvudet

Vid 18.30-tiden tog sig mannen ut till den 53-åriga kvinnans hus med ett hagelgevär i handen. Enligt hans egen uppgift var avsikten aldrig att döda ex-frun, utan att skrämma henne en gång för alla. Han kunde inte se in i ex-fruns vardagsrum genom terassdörren eftersom persiennerna var nervridna. Efter att han krossat glaset stack han in hagelgeväret genom persiennerna och avfyrade flera skott - kvinnan träffades både i bröstet och huvudet. Sedan stack 56-åringen in huvudet genom hålet i glaset och då skar han sig i pannan.

Äktenskapsmord ger straffkortning

Mord mellan makar är inte ovanliga, och om den 56-årige mannen verkligen plågats så intensivt av sin ex-fru kan det bli en förmildrande omständighet när straffet ska utdelas, skriver Fyens Stiftstidende. Juridikprofessor Gorm Toftegaard Nielsen från Aarhus universitet berättar att mord på en make i regel är straffnedsättande enligt dansk lag. - Mord på en främling straffas som regel med 12 års fängelse men när det handlar om äkta makar är straffet i utgångsläget 10 år eftersom man säger att det är en extra belastning mellan dem som är gifta, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag