Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen Sven drar in över Sverige

Inställda tåg och färjor, flera decimeter snö i Svealand och södra Norrland, stormbyar i södra Sverige och 1,5 decimeter snö i Stockholm.

Vinterovädret Sven drar nu in över Sverige och framåt 19 till 20-tiden i kväll väntas stormen slå till ordentligt.

– Det är framför allt längst kusten i södra Skåne och Blekinge som det kommer att blåsa som mest i natt, säger Kristen Ravnestad, meteorolog på Storm.

Stormen Svens framfart:

På torsdagsmorgonen slog stormen till i Skottland, där en lastbilschaufför omkom. Där stod tiotusentals hushåll utan ström, samtidigt som bilder på svåra översvämningar började strömma in på sociala medier.

Under eftermiddagen nådde stormen norska kusten - där kraftiga vågor slog in mot Lindesnes fyr i södra delarna av landet.

– Det är full storm här, säger Rolf Dybvik till Dagbladet.no.

Natten till fredag väntas snöfallet nå Stockholm - med upp till 1,5 decimeter snö. Mycket tyder på att den kommer att ligga kvar. Även om det första snöfallet kom redan under förmiddagen.

Prognosen till torsdagseftermiddagen och kvällen att nederbördsområdet kommer att dra in över Dalsland, mest i form av regn, innan snö börjar vräka ner över Värmland, Dalarna, Gästrikland och Upplandskusten och stundtals även på andra håll i Svealand senare på eftermiddagen.

– Och för södra delen av Sverige är det i kväll och i natt som det värsta kommer att drabba, där vindarna blåser rejält, säger Kristen Ravnestad, meteorlog på Storm.

När lågtrycket passerat vrider vinden. Nordliga vindar för då ner kalluft och nederbörden övergår i tung, blöt snö som rör sig utmed hela Västkusten och ner i Skåne.

Inställda avgångar under dagen:

Colorline ställer i dag in alla färjeavgångar mellan Strömstad och norska Sandefjord på grund av stormvarningarna, uppger bolaget.

Stena Line ställer in avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i båda riktningarna klockan 9 och 21, sammanlagt fyra turer. Även avgången från Karlskrona klockan 18 är inställd.

Dessutom är färjorna mellan Trelleborg och Sassnitz inställda åt båda hållen klockan 15 respektive 22. Resenärer som ska åka från Trelleborg till Tyskland hänvisas i stället till Rostock-färjorna klockan 15 samt 22.45.

Trafiken från Göteborg är i nuläget oförändrad, uppger Stena Line.

I Vättern går färjan mellan Gränna och Visingsö men lastbilar och andra vindkänsliga fordon får inte åka med på grund av hårda vindar, meddelar Trafikverket.

I Danmark har tågoperatören DSB ställt in samtliga avgångar, men enligt SJ drabbas de inte så mycket i nuläget.

Flera flyg söderut från Bromma flygplats har ställts in. De berörda avgångarna är:

Ängelholm 16.20, Halmstad 17.40, Ängelholm 17.55, Malmö 18.30 och Malmö 19.15.

Allvarliga vädervarningar

Klass 3-varning

Skåne län, utom Österlen.

Klass 2-varningar

För stormbyar och nederbörd:

Halland, Kronobergs län (västra delen), Österlen, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Upplandskusten, Roslagskusten, Öland och Gotland.

Nu har det börjat blåsa och snöa rejält.

Just nu ligger stormens centrum mellan Oslo och Bergen i Norge, enligt norska väderinstitutet Storm.

Stormstyrkan ligger för tillfället på 27-28 meter per sekund och kastvindar över 30 meter per sekund.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Skåne.

"Mycket extremt väder"

Klass 3-varningar är ovanliga och innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

För tillfället gäller SMHI:s klass 2-varningar för storm i Halland, Skåne och västra Kronobergs län.

En klass 2-varning för snöfall är utfärdat för Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala län och Roslagskusten.

I Uppsala län och Roslagskusten väntas det kraftiga snöfallet först under natten.

40 centimeter snö

I Dalarna väntas hela 40 centimeter snö lokalt, och i hela länet råder en klass 2-varning, den näst högsta varningsnivån, för drivbildning. I Gävleborg är det samma varningsnivå, och även där väntas stora snömängder. Framemot kvällen väntas även snö på småländska höglandet. I resten av södra Sverige blir det mest regn.

Det var på torsdagsmorgonen som stormen slog till med full styrka för första gången - då mot Skottland.

Och strax efter klockan 11.00 kom rapporten om det första dödsfallet. En lastbil välte i de starka vindarna och en person avled. Samtidigt rapporterar STV News att flera träd ramlat och träffat bilar, där personer skadats.

Stängda anläggningar

Även i Sverige påverkade Sven vädret redan på torsdagsmorgonen - då med det första snöfallet i bland annat i Skåne och i Stockholm.

I Malmö har nu alla kommunala fritidsanläggningar stängts ner - simhallar, idrottsplatser, ishallar och bowlinghallar, uppger TT. Det eftersom man inte kan garantera säkerheten för personal och besökare.

Till följd av den rejäla blåsten i södra Sverige stängdes Öresundsbron av för tåg- och biltrafik.

Under eftermiddagen började också flygplatserna att ställa in avgångar, bland annat från Bromma flygplats i Stockholm till södra Sverige. Från Arlanda har flyg mot Malmö och Hamburg ställts in.

SJ har ställt in snabbtågen på sträckan Stockholm– Malmö/Köpenhamn. Tågen slutade gå klockan 15 och kommer inte gå resten av dygnet.