Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen Simone drog in över Sverige

Skåne och södra Halland drabbades värst när Simone drog fram genom Västsverige.

– Prognosen säger att det kommer bli full och stark storm, uppemot 25-30 meter per sekund på de värsta ställena, konstaterade Marianne Åbrekk meteorolog på vädertjänsten Storm i ett tidigt skede.

Under eftermiddagen väntas det bli hård vind över hela Götaland och de södra delarna av Svealand, efter att lågtrycket kommer att komma över från de södra delarna av nordsjön. Skåne, Halland, Bohuslän, de västra delarna av Småland kommer att drabbas hårdast - med uppemot 25-30 meter per sekund.

– Men hela Götaland kommer att få en blåsig dag och kväll, säger Marianne Åbrekk meteorolog på vädertjänsten Storm.

Klass 3 varning

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för storm för Bohuslän, Göteborg och Halland. De har också utfärdat en varning klass 2 för högt vattenstånd.

Det kommer också att bli hård vind i de södra delarna av Svealand till södra Sverige; som Blekinge, Öland delar av Småland och Gotland.

– Prognosen är lite osäkrare här. Först slår det till mot området i väst, säger Åbrekk.

Stormen kommer till eftermiddagen

Enligt väderprognosen väntas ovädret slå till vid eftermiddagen och kvällen, och alltså först i de västra delarna.

Metrologerna varnar bland annat för att vattenståndet beräknas öka, framför allt längs den västra kusten.

– Har du en båt i fjärden bör den säkras, säger Åbrekk.

Men det är inte bara privatpersoner - utan också myndigheterna förbereder sig inför stormdygnet.

Värst i väst

I mellersta Sverige, kring Stockholm och Uppsala-området kommer det inte bli lika farlig blåst, eftersom lågtrycket förväntas gå mer öst över. Där kommer det att bli nederbördsmängder kring 15-20 millimeter. Längst kusten i Östra Sverige kan det däremot bli en kraftig vind.

– Det är mest Blekinge, Småland och Östra Götaland upp till Uppland där det kan blåsa 20 meter per sekund på måndagskvällen.

Försenade båtar

Den beräknade stormen förväntas ställa till det på vägarna och flera tågsträckor kommer att ställas in - och bilister varnas för att ge sig ut på vägarna, i det oväder som beräknas bli det värsta på elva år.

Också färjetrafiken påverkas; bland annat är det en färja från Göteborg till Kiel som är försenad i upp till tolv timmar - ordinarie avgångstid är klockan 18.45 på måndagskvällen.

– Men fler avgångar från både Göteborg och Trelleborg kan komma att påverkas. Det är kapten på respektive fartyg som bestämmer, och redan i går togs ett beslut om avgången till Kiel, säger Jesper Waltersson, informationschef hos Stena Line, till TT.

Även personal på flygplatser i södra Sverige förbereder sig nu. På Landvetter och Malmö Airport gör de extra kontrollrundor. Det är flygbolagen, som i samråd med myndigeter avgör om flygplanen ska lyfta eller landa i blåsten.

Plan till och från Amsterdam och Göteborg har ställts in, och ett plan till London har försenats.

Tåg inställda

Flera tågbanor i Västsverige är också avstängda - på grund av risken för liv och egendom.

– Det hårda vädret gör att det finns en risk att träd faller, det kan också bli problem i kontaktledningarna så att de kommer i svängning så att det inte blir säkert att köra, säger Roger Falk, presskommunikatör vid trafikverket.

Mellan klockan 16 på måndagen till klockan 06 på tisdagsmorgonen stängdes bland annat Västkustbanan, Norgebanan och Bohusbanan.

Dessutom togs beslutet att stänga av all tågtrafik i södra Sverige. Tågen står också helt stilla i hela Halland.

– Sista tåget norrut gick strax efter 15 från Halmstad. Men nu har vi stoppat all trafik fram till allra minst klockan 12 i morgon, säger Hallandstrafikens kommunikationschef Yasmine Möllerström Henstam.

Trafikverket varnar nu trafikanter för att ge sig ut på vägarna, och uppmanar människor att anpassa hastigheten och planera sin resa i god tid.

Vattenfall höjer beredskapen

För att undvika eventuella störningar på elnätet höjer Vattenfall beredskapen. Detta bland annat genom att personalen i driftcentralen utökas, fordon och material förbereds för snabb insats. Även beredskapsstyrkan och kundservice har förstärkts.

– Prognoserna visar på mycket hård vind vilket kan ställa till problem med att träd faller på elledningarna, säger Helena Kortered, Kommunikatör Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Kommunen varnar

På måndagseftermiddagen gick Kungsbacka kommun ut med en varning på sin webbplats. Kommunen uppmanar alla föräldrar att hämta sina barn från förskola och fritids tidigare än vanligt. Dessutom uppmanas alla invånare i kommunen att hålla sig inomhus mellan 17.00-21.00 på måndagskvällen.

Också i Göteborg har kommunen gått ut med en varning. Invånare uppmanas att hålla sig inomhus och anställda inom Göteborgs stad rekommenderas dessutom att ta sig hem från sitt arbete så fort som arbetsuppgifterna tillåter.

Hallandspolisen bemannar upp

Hallandspolisen ökar sin bemanning under måndagskvällen.

– Vi bemannar upp utifrån de erfarenheter vi drog efter stormen Gudrun i Halland, säger informatör Tommy Nyman i en kommentar.

På eftermiddagen beslutades att Uddevallabron i höjd med Torp stängs av tills vidare. Dessutom stängs Älvsborgsbron och Angeredsbron i Göteborg av från 18.30, meddelar Mats Olsson vid trafikledningscentralen i Göteborg.

Strax efter 20.30-tiden på kvällen slog stormen till mot Göteborg. Vid Älvsborgsbron uppmättes vindar på 30 meter per sekund.

– På tio minuter gick det från 10 till 30 meter per sekund, säger Kim Selland trafikledare vid trafikledningscentralen i Göteborg.

På marknivå mättes vindar på upp till 27 meter per sekund vid Fiskebäck i Göteborg.

Flygande byggmaterial kring ett bygge vid Kvillebäcken på Hisingen och fallande träd runtom i länet ställer till en del problem i trafiken.

Vid midnatt kunde konstateras att Göteborg klarat sig förhållandevis bra i stormen.

– Vi hade sex larm som var relaterade till blåsten. Någon översvämning, ett par träd som föll över vägen och en skylt som blåst ner på Avenyn. Men det blev inte så dramatiskt, summerar Bosse Holmberg larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.