Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ygeman: ”E.ON har inte hotat mig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG

Det stämmer inte att de sydsvenska elkunderna får betala för regeringens politiska problem med effektbristen, skriver energiminister Anders Ygeman (S) i en replik till Csaba Bene Perlenberg, som svarar direkt.

GENMÄLE. Csaba Bene Perlenberg skriver i Kvällsposten att de sydsvenska elkunderna får betala för regeringens politiska problem med effektbristen. Men Perlenbergs beskrivning stämmer inte. 

Vi har haft en lång period av ökande elnätspriser utan ökande elnätsinvesteringar. Regeringen har i flera omgångar skärpt lagstiftningen för att åstadkomma sänkta avgifter. Trots det har elnätsregleringen fungerat bristfälligt. Energimarknadsinspektionen har lagt fram intäktsramar som elnätsföretagen har överklagat. 

Senaste gången elnätsföretagen vann i domstol valde en del av dem att höja elnätspriserna maximalt, medan andra valde att ta ut en lägre höjning. Om regeringen inte lagt fram något förslag hade dessa företag nu kunnat höja sina priser till samma nivå som de företag som maxade sitt uttag. Detta utan att investera i elnät eller ny kapacitet.

Våren 2019 undersökte vi därför om det gick att stoppa bolagen från att föra över sina outnyttjade intäkter från perioden 2012-15. Juristerna på departementet gjorde bedömningen att det var osäkert med tanke på att bolagen hade ”berättigade förväntningar” att använda sig av dessa. 

Rättsprocesser på elmarknadsområdet har historiskt inte varit till konsumenternas fördel. Elnätsföretagen har vunnit i princip alla viktiga mål. Därmed har priserna kunnat öka 26 år i följd utan motsvarande nätinvesteringarna.

Därför valde regeringen en annan väg framåt. Ett gemensamt initiativ med energibranschen, där vi kunde åstadkomma ökade investeringar i elnäten, sänkta elnätsavgifter och ökad effekt i Stockholm och Malmö. 

Initiativet möjliggjorde att kraftvärmen i Malmö och Stockholm kunde säkras, produktion som annars hade lagts ned vid årsskiftet. Svenska kraftnäts åtgärdsprogram är också viktigt. Det kompletterar initiativet, men ersätter det inte. 

Initiativet bidrar också till ökade investeringar. Det innebär att bolagen får ta del av de outnyttjade intäkterna endast om de använder dem till elnätsinvesteringar och skjuter till egna medel. Om de medlen inte skjuts till, får de inte ta del av en enda krona. 

Varken E.ON eller något annat elnätsbolag har någonsin hotat mig, och för första gången på 26 år sänks nu elnätsavgifterna samtidigt som investeringarna ökar. 

Men elnätsregleringen behöver utvecklas. Kunderna har en för svag position och risken för utdragna rättsprocesser är stor. Jag kommer därför bjuda in till en elnätsdialog med kunderna, branschen och riksdagspartierna. Vi behöver få en större långsiktighet och samsyn kring elnätsregleringen.

 

Anders Ygeman (S) 

Energi- och digitaliseringsminister

 

SVAR DIREKT: 

Anders Ygeman dementerar att han blivit hotad av E.ON att bolaget inte genomför nödvändiga investeringar om de inte tillåts ta in ytterligare 8 miljarder kronor från de hårt prövade sydsvenska elkunderna. Nyheten framkom ursprungligen i en nyhetsartikel i Dagens Nyheter den 29 september. E.ON:s Johan Mörnstam har varken i DN:s egen artikel eller i ett genmäle till Kvällsposten kunnat eller vela förneka att ett sådant hot gjorts. Nu menar energiministern att ett sådant hot inte gjorts. DN:s nyhetsartikel har så sent som lördagsmorgonen den 3 oktober inte tillfogats någon rättelse eller dementi från Anders Ygeman.

 

Csaba Bene Perlenberg