Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

 Wollstad: Teorierna spär bara på hatet

INTE HEMMA HÄR. Konspirationsteorier och fördomar borde hållas utanför Malmö stadshus. Foto: Jonatan Jacobson

"IS är tränad av Israeliska Mossad. Det är inte muslimer som krigar, det är andras krig som muslimer används som brickor i ett spel i."

Det hävdade den socialdemokratiske Malmöpolitikern Adrian Kaba på sin facebooksida i somras, kunde Sydsvenskan avslöja i veckan. Det, och att kurderna i norr välkomnar Mossadtränade ISIS.

Som källa angavs bland annat en artikel i nätpublikationen Mellanösternbladet, och när Kaba konfronterades med uppgifterna försvarar han sig med att han inte visste om uppgifterna var sanna.

Det är de inte, om någon nu tvivlade. Islamska Staten, eller Daesh som de egentligen bör kallas eftersom de vare sig är en stat eller speciellt representativa för islam, är en extremistisk terrororganisation. De slaktar urskillningslöst - kurder, yazider, judar, kristna, ateister, muslimer som inte delar deras extrema religiösa tolkningar det vill säga de flesta av dem. De är så brutala att terrorgruppen al-Qaida offentligt tagit avstånd från dem och deras metoder.

Att de skulle vara tränade av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad är ett lika grundlöst som huvudlöst påstående, grundat i grovt antisemitiska konspirationsteorier.

Kaba i blåsväder

Det är inte första gången Kaba är i blåsväder för ungefär samma sak. 2012 var han ledarskribent i tidningen Tro och Politik, organ för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet före detta Broderskapsrörelsen. Där skrev han bland annat en text om den judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning som enligt uppgift svepte över Europa.

Han backade sedan från just den formuleringen, och sa att han själv fick en klump i magen när han läste texten i efterhand. Samtidigt förklarade han att han ville beskriva tydliga kopplingar mellan högerextrema och islamofobiska Counter Jihad-rörelsen och European Defence League och den sionism som utmålar islam som ett hot. En rörelse han visserligen menar är starkast i Europa, men för vilken Israel är mer som ett lokomotiv.

Sitt uppdrag som ledarskribent fick han lämna, men han stannade kvar i Malmös kommunstyrelse. Och där sitter han fortfarande.

Kraftigt avstånd

Joakim Sandell, Socialdemokraternas ordförande i Malmö, tar kraftigt avstånd från de senaste uttalandena när det kommer till hans kännedom. Gott så, men problemet är nog större än en enskild kommunpolitikers snedsteg.

För uttalandena visar inte bara att Kaba inte har lärt sig någonting, utan att de lokala Socialdemokraterna inte heller gjort det. När man tog beslutet att låta honom sitta kvar på ett socialdemokratiskt mandat 2012 tog man också ett ansvar för att det inte skulle ske igen. Då borde man ha tagit ett samtal inom gruppen om fördomar och konspirationsteorier, om varför de åsikter som framfördes inte var acceptabla för en folkvald ledamot av Malmös kommunstyrelse och om varför de var fel. Och då borde Kaba nu haft förmågan att se igenom de hatiska lögner som han, återigen, okritiskt spridit.

Ett sådant uttalande från en folkvald är alltid anmärkningsvärt, men det är det i synnerhet i Malmö. En stad som länge kämpat mot det religiösa hatet, och allt för ofta har fått göra det i politisk motvind.