Vi vill förbättra kvinnosjukvården

Publicerad

I Malmö pågår just nu Nordiskt Forum som är en stor jämställdhetskonferens som samlar kvinnorörelser från hela Norden för att sätta agendan för framtidens jämställdhetspolitik.

Här i Skåne har vi de senaste åren kunnat se hur jämställdheten tillbakatvingats bland annat genom att de nedskärningar som den moderatledda regionledningen i Skåne tvingat på sjuk-vården har drabbat kvinnovården.

För oss socialdemokrater är det självklart att gravida kvinnor ska få plats på närmsta sjukhus och att vården av kvinnosjukdomar ska vara högt prioriterad. Så sker inte alltid i dag.

Under förra sommaren rådde i det närmaste kaos på flera förlossningsavdelningar. Kvinnor i aktivt värkarbete hänvisades runt till olika sjukhus i Skåne eftersom förlossningsavdelningarna var fulla.

Nedskärningarna har också drabbat kvalitén på förlossningsvården. I Malmö har det så kallade familje-BB, där båda föräldrarna kunde stanna kvar för att i lugn och ro lära känna sitt nya barn, stängts.

Nyförlösta mammor uppmanas nu att åka hem efter bara några timmar eller sätta sig i en taxi till patienthotellet i Lund med sitt nyfödda barn. Det är inte värdigt.

Nedskärningarna har drabbat även andra delar av kvinnovården. Ett exempel är vården av kvinnor med endometrios. Detta är en utbredd kvinnosjukdom med svåra smärtor och ofta ofrivillig barnlöshet som följd. Kvinnor som har endometrios upp-lever många gånger att de har svårt att få rätt diagnos och behandling.

Det är därför mycket tragiskt att det så kallade endometriosteam som funnits på Skånes Universitetssjukhus (SUS), och som varit mycket uppskattat, tvingats lägga ned sin verksamhet på grund av resursbrist.

Vi socialdemokrater lovar att förbättra kvinnovården om vi vinner valet till Region Skåne i höst. Vi kommer att satsa på förlossningsvården så att födande kvinnor ska slippa att bli avvisade från den förlossningsavdelning de söker sig till. För att öka tillgänglighet och höja kvalitén kommer vi att anställa fler barnmorskor och undersköterskor.

Med en socialdemokratisk regering kommer dessutom en statlig satsning som innebär fler platser på barnmorskeutbildningen.

Vi kommer att öppna familje-BB eller mot- svarande på alla sjukhus med förlossnings- verksamhet. Kvinnor med endometrios eller andra kvinnosjukdomar ska få den vård och omvårdnad de behöver. Därför kommer vi att återstarta och utveckla endometriosteamet på SUS för att samla expertkunskap kring sjukdomen.

Kvinnovården är en av de stora förlorarna efter två mandatperioder med moderatlett styre i Region Skåne. Socialdemokraterna vill förbättra kvinnosjukvården, göra den mer tillgänglig och stärka den med mer personal.

 

Henrik Fritzon (S)

Regionsråd i opposition Region Skåne

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag