Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världen är mycket större än Skåne

Foto: Försvaret

Det har varit en intensiv vecka i den svenska försvarsdebatten; i sig  lika roligt som ovanligt, om än med sedvanligt smolk i bägaren.

Någonting håller på att hända, enligt tankesmedjan frivärld och United  minds anger var tredje svensk väljare att försvarspolitiken är viktigt  för deras partival i nästa års riksdagsval.

Det är första gången på tio  år frågan över huvud taget är uppe på agendan, vinterns debatt om  enveckasförsvaret var ett obehagligt uppvaknande för många.

I måndags anordnade Frivärld heldagskonferens på temat säkerhet runt Östersjön 2013, med representanter för regeringar, media, tankesmedior och ambassader från Norden och Baltikum. För en svensk gav det välbehövligt perspektiv: vi är inte en isolerad ö. Sveriges brist-ande försvarsberedskap, obrydda uttalanden och envisa NATO-vägran äventyrar inte bara vår egen säkerhet.

Ryssland rustar. Från en från början låg nivå, där får man ge de borgerliga försvarspolitikerna rätt, men de har hållit på i några år nu. Och vi rustar ner, även det från en låg nivå. President Putins popularitet dalar och det är inte nödvändigtvis positivt, ovilligt att ge upp makt och inflytande letar regeringspartiet fiender både inom och utanför Ryssland. Skenattacker av den typen som fått så stor uppmärksamhet i Sverige efter de ryska flygen i närheten av svenskt luftrum under påsken är vardagsmat inte bara i de Baltiska länderna utan även Norge. Det handlar inte om invasionshot a la kalla kriget; Ivan kommer inte knacka på dörren imorgon, men det är tydligt att Ryssland testar gränser och ingen kan eller vågar sätta ner foten. Allra minst Sverige.

I onsdags högtidlighölls Veterandagen med avtäckning av det nya Veteranmonumentet på Djurgården i Stockholm och hans majestät konungen delade ut medaljer för förtjänstfulla insatser och för sårade i strid. Försvarsministern och Överbefälhavaren höll tal, den senare avslutade klädsamt med att tacka de svenska veteranerna för sina insatser. Fredrik Reinfeldt var inte där i år heller, kanske inte så förvånande efter vårens uttalande om att försvarsmakten är ett särintresse bland andra.

Att så inte är fallet har sällan varit tydligare än just i onsdags. De må låta främmande med svenska soldater sårade i strid, som dekoreras för att ha "handlat med stort personligt mod och med fara för eget liv" och för "förtjänstfulla insatser under svåra förhållanden i samband med strid" men det är många tusen svenskar som riskerat sitt liv i insatser för fred och demokrati runt om i världen, och många hundra som gör det idag.

Idag presenterar försvarsberedningen sin säkerhetspolitiska rapport, den första på fem år. Den kommer sedan ligga till grund för den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen i Sverige och förhoppningsvis bygger den på en nykter och realistisk omvärldsanalys. Tyvärr är risken stor att det istället är budgeten fått styra, att finansdepartementet meddelat vad som kan avvaras till försvaret när alla andra fått sitt och hotbilden anpassas därefter. Lettlands försvarsminister Artis Pabriks kritik i veckan inger inga större förhoppningar: det är lika oförståeligt som oroande att Försvarsberedningen under arbetet besökte så väl Egypten som Singapore, men inte grannländerna Estland, Lettland och Litauen.

Idag är det också medaljceremoni för FS24 i Lund. Klockan 13 delar Överbefälhavare Sverker Göransson ut medaljer till de 300 nyligen hemkomna Afghanistanveteranerna i Statsparken. Gå gärna dit, visa ert stöd och minns att världen är oändligt mycket större än Skåne.