Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför stoppar V välfärdsvinster?

Idag inleds Vänsterpartiets kongress. Välfärdsfrågorna ska stå i  centrum. Jättebra! Jag har som barnmorska sedan 30 år tillbaka många  förslag om hur mödra- och förlossningsvården kan bli bättre.

aTyvärr vet jag att Vänsterpartiet inte är intresserade av dem. Deras främsta vallöfte är att förbjuda vinster inom välfärdsföretag.

Det betyder att vi som i dag driver uppskattade och väl fungerande vårdcentraler, hemtjänst- företag eller skolor kan lägga ner. Alla som driver företag inom vilken annan bransch som helst vet att det inte går att driva ett företag långsiktigt utan möjligheten att gå med vinst.

Hur ska man då kunna utveckla och investera i verksamheten, betala tillbaka lån, skapa en buffert för år när det är motigt? Ingen förväntar sig heller att andra bolag inom vården som städar, sysslar med IT-support eller sköter transporter ska drivas utan vinst - varför ska vi utgöra ett undantag?

I dag finns det cirka 11 000 företag med sammanlagt 120 000 anställda inom vård- och omsorgsbranschen. Samtliga dessa och i förlängningen alla deras patienter skulle beröras av ett vinstförbud.

De flesta företagen är små nio av tio har färre än tjugo anställda. Och de är helt kvinnodominerade. Både bland de anställda och i ledningen. Åtta av tio anställda är kvinnor. Och åtta av tio företag som verkar inom Lagen om valfrihets- system (LOV) drivs av kvinnor.

Det handlar alltså om en stor och viktig bransch som har växt fram på kort tid och som är ett lysande exempel på kvinnors entreprenörskap. Den vill nu Vänsterpartiet sätta stopp för.

Jag tror att bästa sättet att utveckla välfärdssektorn är precis raka motsatsen.

I dag driver jag mödravårdskliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mama Mia är Skandinaviens största privata kvinno-, barn- och familjehälsomottagning.

Men trots att vi har lång erfarenhet av mödravård och en organisation som skulle klara av att öppna en förlossningsklinik är det mycket svårt att uppfylla alla de regler och krav som landstingen ställer upp. Det är synd, särskilt med tanke på hur hårt belastade sjukhusens förlossningsavdelningar är.

Det går att skapa samverkan mellan privat driven mödravård och förlossningsvården som löser problemet men detta vill Vänsterpartiet förhindra genom att man sätter stopp för utvecklingen av privata vårdföretag.

Kvaliteten i vården kommer inte att gynnas av Vänsterpartiets förslag. Minskad mångfald och valfrihet hämmar utvecklingen som pågår. Dessutom är förslaget ett allvarligt hot mot Sveriges bästa exempel på att kvinnor kan driva företag lika bra som män.

Vill Vänsterpartiet verkligen ha det på sitt samvete?

Grundare och styrelseordförande

MamaMia AB