Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valintervju: i dag Sofia Damm (kd)

Kvällspostens Csaba Bene Perlenberg möter unga riksdagskandidater i valet.

FAKTA

Fem snabba
Politiska förebild: Chris Patten
Hemsidestips: blogg.
alfsvensson.
se
Bästa vallåt: Det bästa för Sverige (visserligen moderaternas vallåt 1994, men ändå.
.
)
Favoritstad: Berlin
Viktigaste valfrågan: Mer frihet för medborgarna!

Hon har en elak

förkylning och två mobiler i handen, en för att koppla upp mig på Internet med min laptop, den andra för att ringa på, den 29-åriga kristdemokraten Sofia Damm. Det finns något talande i att vi har hela Malmö och halva Skåne för vår blick, där vi sitter, högt uppe i ett av Slagthusets många mötesrum. För Sofia Damm, som flitigt blandar engelska uttryck i sin svenska, har både rest och studerat (Manchester, Prag och Berlin) i stora delar av världen. Det är därför heller inte märkligt att hon med sin Masters i Europakunskap ser EU-politiken som sin främsta prioritet. - Det är väldigt lätt att vi lever i vår tro att det är så bra här. Jag säger inte att Sverige är ett dåligt land, men jag tror att vi ibland väljer att inte se andra länder som har bra alternativa lösningar. - Det blev tydligt under tsunamikatastrofen, när många blev överraskade av att det fanns fungerande sjukvård i Thailand och att italienarna kom ner först.

Född och uppväxt

i Blentarp mellan Lund och Ystad, arbetar hon i dag halvtid som internationell sekreterare på kristdemokraternas riksdagskansli, och halvtid som generalsekreterare för Kristdemokratiskt Internationellt Center, som arbetar med demokratibistånd. För närvarande veckopendlar hon mellan Stockholm och Skåne. - I Stockholm arbetar jag som tjänsteman, men i Skåne är jag mer politiskt förankrad. Överst på Skånelistan återfinns förre partiledaren, Alf Svensson. Epitetet vallokomotiv ligger nära till hands. Som Sofia uttrycker det: Det passar inte en sådan dynamisk politikersom Alf att bara sätta sig i sitt sommarhus och och lösa korsord. Vad gäller nuvarande partiledaren Göran Hägglund, den partiledare som kan vara denna valrörelses Leijonkung, konstaterar hon att han äntligen fått möjlighet att visa vad han går för. Han är en schysst kille som för politik med sitt hjärta.

Trots att Sofia

varit medlem i kristdemokraterna sedan gymnasietiden blev hon inte aktiv förrän EU-valrörelsen 2004. Och just EU-frågorna är något hon saknat i valrörelsen. Hon menar dock att den internationella politiken, som influerar oss nämnvärt, är svår att konkretisera. Samtidigt menar hon att både kristdemokraterna och den borgerliga alliansen kunde, och borde, vara en betydligt starkare röst om de internationella frågorna. Hon påminner om att det är ju trots allt vår nästa regering som kommer vara ordförandeland i EU under 2009.

Men den politiska udden

saknas inte, och hon riktar kritik mot den sittande regeringen. - Sverige har en dubbelsidig utrikespolitik. Det finns en viss feghet när vi hävdar att vi står neutrala. Många väljare har inför Sofia uttryckt sig i termer av jag skulle vilja rösta på er, men jag är ju inte kristen. - Det är viktigt att väljare förstår att det är ett politiskt parti jag valt, inte en kyrka eller församling. Detta är till exempel inget konstigt i Tyskland, där det ledande partiet är Kristdemokraterna. Och hon är segerviss inför valet, eftersom det ligger i luften. - Jag tror att det är väldigt många människor som undrar över flera av regeringens beslut, och gör de inte det så är det väldigt märkligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!