Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våga värna det privata – om skvallerspeglar

Uppkopplat. Internet är allestädes närvarande - individuellt eller i grupp - även i Blekinges skärgård. Här från helgens konferens om sociala medier på Tjärö.. Foto: peter j olsson
Foto: Peter J Olsson

Internet ger oändliga möjligheter. Till att hitta nyttiga sätt att försörja sig. Till att skapa meningsfull fritidssysselsättning. Till att umgås med gamla vänner och nya bekantskaper. Till att ta del av - eller sprida - kultur och opinion.

För en del myndigheter tycks man misstänka att internet dessutom ger oändliga möjligheter att begå brott och konspirera mot det bestående. Och hoppas att internet kan komma att användas för att kontrollera allt detta - och kanske upptäcka gamla brott som varit okända.

För många kanske möjligheten att konspirera mot det bestående är en av de mer lockande, i alla fall om man tillhör den majoritet av jordens befolkning som inte riktigt kan lita på att de får välja och utse sina styresmän i demokratiska val.


Tanken på denna dubbelhet blir inte mindre ens av att jag befinner mig på Sweden Social Web Camp på Tjärö i Blekinges skärgård och får ta del av en mängd entusiastiska beskrivningar av vad som redan kan göras, av vad som kommer att kunna göras bara i morgon - och nå allmänheten i övermorgon.


Ett pass jag deltog i handlade om möjligheterna att registrera allt vad man gör, vilket i princip är möjligt att göra med en vanlig smartphone - och bidrar till att Apple, Google, Facebook och andra i större eller mindre omfattning vet exakt vad vi är och vad vi gör, eller hur många steg vi tar och vilken puls vi kommer upp i. Alldeles bortsett från de personliga data som vi själva skapar och sprider medvetet på Facebook, Instagram och andra tjänster om vad vi äter för lunch eller tycker om Rysslands antihomosexlagar. Eller för den delen den samlade information som våra köp på internetbokhandlar - och med betalkort på vanliga bokhandlar - kan skapa.

Möjligheterna att kartlägga oss och ge en heltäckande bild av oss är redan oändliga och blir för varje dag allt större.


För många är transparensen en kick i sig, antalet som aktivt dokumenterar hela sitt liv med en liten kamera som automatiskt tar bilder är kanske inte så stor - men ökande.

Självvalt eller påtvingat så kanske hundra år av relativ anonymitet i massamhället är på väg att ta slut. Vi kommer åter till det lilla samhället där skvallerspeglarna sitter utanför fönstren och alla vet allt om alla. Fast i än större skala.


De som samlar uppgifter är företag och myndigheter. Företag är väl inte bättre, men de har ändå som främsta syfte att sälja saker till oss. Att stater vill kontrollera oss och att tekniken kan ge alldeles fel redskap har många varnat om redan för årtionden sedan.

Just nu cirkulerar i sociala medier ett tänkvärt citat från Gösta Bohman som lyder:

"Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre."


Den senaste tidens avslöjanden om amerikanska säkerhetsorgan är ett utmärkt exempel både på detta och hur utsatt situationen är för "visselblåsare" som avslöjar olagliga aktiviteter. De val vi som människor och medborgare har är kanske inte knutna till detta. Men det kan finnas skäl till att fundera över hur man vill sprida uppgifter om sig på internet. Det behöver alls inte betyda att man blir helt hemlig, slutar bära mobiltelefon och bara använder kontanter. Kanske är det bästa receptet mot att informationsspridning blir besvärande att faktiskt vara mycket öppen med allt man gör - och i gengäld försvara de innersta gömslena, det som är privat och inte offentligt.