Sluta jag fildelare! Att ladda ner musik och film från nätet har gjorts möjligt genom spännande teknisk utveckling. Förbud för att exempelvis rädda skivbranschen är fel väg att gå. Foto: LEIF JACOBSSON
Sluta jag fildelare! Att ladda ner musik och film från nätet har gjorts möjligt genom spännande teknisk utveckling. Förbud för att exempelvis rädda skivbranschen är fel väg att gå.  Foto: LEIF JACOBSSON

Uppfyll vallöftet om fildelning!

Publicerad
Minns ni förra året? I valrörelsen. Då var partierna på vild flykt från sitt tidigare beslut att kriminalisera fildelning och nedladdning av upphovsrättsskyddat material.
Nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt gick under en tv-debatt med Göran Persson ut hårt och band sig för en återställare:
– Att jaga en hel ungdomsgeneration var inte syftet med nedladdningsförbudet, och inget som vi vill använda rättsväsendets resurser till.
I efterhand verkar ingen bry sig om vad som sades i valrörelsen. I stället ska tydligen de som hävdar upphovsrätt också ges rätten att agera privatpolis, spionera på fildelare och registrera och lagra deras personuppgifter; polisen ges en handräckningsfunktion till denna privata rättsskipning.

Moderata riksdagsledamöter i kulturutskottet vill att internetleverantörerna ska ges ansvar för hur deras nät används, som om Posten skulle ställas till ansvar om tjuvgods skickas med paket eller Tele2 för att någon ringer och hotar en annan!
Minst en alliansriksdagsman har en rimligare syn, häromdagen skrev moderaten Karl Sigfrid, 30 år, på DN-debatt och påminde om vallöftet.
Men han gjorde mer än så: Han förklarade skillnaden mellan vanlig äganderätt och upphovsrätt till obegränsat kopierbara verk, och smulade därmed sönder och samman fulargumentet om att fildelning är samma sak som snatteri.
I själva verket har man alltid kunnat göra kopior för eget och vänners bruk av till exempel musik som sänds i radio. Alla som är i Sigfrids ålder och äldre minns väl kassettbanden och de dubbelkassettdäck så många hade – med kopiering av musik som enda rimliga funktion. Och han kontrollerade svepskälet om rätten för upphovsrättsägarna att bedriva privatspaning: Nej, det finns inget EU-krav om det.

Han konstaterar att det som är nytt är varken kopiering eller omfattningen av den, utan musikindustrins aggressivitet. Något som troligen beror på att tekniken håller på att slå ut de distributionssätt som funnits några decennier.
Han skriver: ”Dagens upphovsrätt har blivit frånsprungen av den tekniska utvecklingen. Cd-skivor och dvd-filmer som säljs i butiker eller skickas med posten är på väg att fasas ut av moderna fildelningstekniker. Skivbranschens borttynande är därför ett faktum som varken kan eller bör förhindras. Att med rättsliga insatser försöka stoppa fildelningen för att rädda skivbranschen är som att försöka förbjuda bilar för att öka försäljningen av hästkärror.”
Det är uppenbart att Karl Sigfrid har en helt annan intellektuell klass på sitt inlägg än som brukar vara fallet i den svenska politiken. Låt oss hoppas att det därmed får större genomslag, och inte mindre, än mer propagandistiskt.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag