Tillsammans så kan vi göra en stor skillnad

Publicerad

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är för stor. Den generella arbetslösheten ligger på för höga nivåer och det tar i genomsnitt sju år för en nyanländ invandrare att få jobb i Sverige. Denna tid är väsentligt kortare i flera andra länder.

Det går att diskutera varför situationen är som den är i Sverige. Särskilt i höst kommer frågan om vilka åtgärder som bör vidtas för att råda bot på arbetslösheten diskuteras av de politiska partierna. Svaren kommer vara olika beroende på vem som får frågan. Men, problemen har funnits länge. Att peka finger och skylla på sina politiska motståndare är i längden inte fruktbart.

Vi måste gemensamt söka och pröva nya lösningar.

Även vi som undertecknar denna artikel drar delvis olika slutsatser. Men vi förenas samtidigt i en gemensam övertygelse om att näringslivet kan spela en viktig roll för att lösa denna utmaning. Självfallet är näringslivets viktigaste uppgift att utveckla och stärka konkurrenskraften i de olika företagen.

Men, härtill kan man genom samverkan som involverar både det privata och det offentliga medverka till att minska arbetslösheten, öppna dörrar, skapa framtidstro och därmed skapa ett bättre samhälle för fler.

Sedan hösten 2011 samarbetar stiftelsen Uppstart Malmö och Malmö Stad, med stöd av den regionala utvecklingsfonden, i initiativet Tillväxt Malmö. Tillväxt Malmö vänder sig till små och medelstora företag som vill växa skapa nya arbetstillfällen i Malmö.

Uppstart Malmö bidrar med ett flertal av regionens mest erfarna företagare och deras nätverk. Malmö Stad och den regionala utvecklingsfonden bidrar med driftsfinansiering. Ett tjugotal partnerföretag bidrar med sin tid, sin kompetens och sina nätverk.

Hittills har Tillväxt Malmö engagerat sig i ett 60-tal företag. Av de fler än 1 200 arbetstillfällena som Uppstart Malmö bidragit till, genom alla sina initiativ, har samarbetet i Tillväxt Malmö bidragit till att över 600 nya jobb skapats. Initiativet har fått brett stöd nationellt: "...ett ypperligt lokalt initiativ.", säger Elisabeth Svantesson (moderat och arbetsmarknadsminister), "Det bästa stödet till ett företag som vill växa är etablerade företag som vill ställa upp med sitt kunnande och kapital." säger Stefan Löfven (partiledare för Socialdemokraterna). Det tycker vi är förträffligt.

Alla kan bidra och vi måste nu kavla upp ärmarna. Det finns få utmaningar som är viktigare än att minska arbetslösheten i Sverige.

Arbetslösheten är förödande både för de enskilda och för samhället som inte har råd att slösa med kompetens och talang som går förlorad. Tillsammans kan vi göra skillnad.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Kommunstyrelsens ordförande, Malmö Stad.

Dan Olofsson

Ordförande, Uppstart Malmö.

Jan-Erik Bengtsson.

Verskamhetschef, Tillväxt Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu