Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige alltför EU-negativt

Sveriges EU-politik blir allt svårare för mig att förstå. Det verkar finnas en allmän vilja från regering och riksdag att göra avståndet till Bryssel än längre.

Visst finns det anledning att ha synpunkter på flera av de förslag om djupare ekonomisk och politisk integration som kommit från såväl Barroso som Van Rompuy.

Här har jag ingen annan uppfattning. Men det handlar om vilja och tonläge! Vill vi att Sverige skall tillhöra EU:s inre kärna eller inte?

En grundläggande fråga är om Sveriges intressen bäst värnas genom att vi ställer oss vid sidan av det utökande samarbetet i Europa?

Ett aktuellt exempel är bankunionen, ett förslag som syftar till att bryta det skadliga sambandet mellan dåliga banker och länders skuldsättning. I Sverige vet vi sedan 90-talet vad krisande banker kan ställa till med. Därför behövs kraftfulla åtgärder som återskapar förlorat förtroende för flera av EU:s banker. Och det räcker inte med enbart ett nationellt anslag.


Men regeringen ville länge vänta och se, en attityd som länge var förhärskande i Sveriges förhållande till Europa, något som jag hade hoppats brutits med Alliansregeringen.

Precis som när Sverige förra året ställde sig utanför den så kallade europluspakten.

Jag tror att detta Nej-sägande skadar Sveriges möjligheter att göra rösten hörd inom EU. Vi ses med ökande skepsis och får ett minskat politiskt inflytande. Denna utveckling inträffar inte över en natt utan sker gradvis.

Sveriges tvehågsna attityd kan också påverka andra känsliga svenska frågor, som snusets framtid. Snus får säljas i Sverige, dock inte i andra EU-länder. Frågan har blivit aktuell genom det tobaksdirektiv som nyligen presenterades.

Föga förvånande delar inte kommissionen regeringens syn på snusets fördelar framför annan tobak.


Vår handelsminister har proklamerat "fullskaligt krig" mot alla försök att röra prillan, och denna krigsförklaring kommer samtidigt som EU får Nobels fredspris.

Jag har ingen annan uppfattning än att Sverige skall få behålla snuset i nuvarande form och smak och heller ingenting emot att de EU-länder som vill sälja snus också skall få göra det. Men frågan är om detta hårdföra förhandlingsspråk gynnar saken?

Jag tror inte att regeringen - eller för den delen Socialdemokraterna - egentligen vill isolera Sverige från övriga EU-länder. Men tyvärr kan nuvarande strategi leda till ett försvagat Sverige inom EU.

Möjligen finns också en fara inom inrikespolitiken. Genom att i tid och otid kritisera EU-samarbetet riskerar Sveriges båda stora partier att öppna vägen för sverigedemokraterna och deras nationalistiska budskap.


Olle Schmidt, EU-parlamentariker (FP) Malmö