Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes skyttegravar grävs i detta nu

AVGÖRANDE. Skåne blir av allt att döma ett av de avgörande slagfälten för riksdagsvalet nästa år.
Foto: Sanna Dolck

Femton månader - drygt - till valdagen då det avgörs vem som bildar  regering i landet, och vilka styren kommuner, landsting och regioner  får.

Det är i politiken en hel evighet. Motsvarande tidpunkt före förra valet så såg det ut som om den rödgröna oppositionen med lätthet skulle köra i väg alliansregeringen - och Sverigedemokraterna var så små att de inte ens mättes.

Hur det gick vet vi alla: Fredrik Reinfeldt & co regerade vidare, om än utan egen majoritet. Vi fick SD som nytt riksdagsparti, och de på mållinjen snubblande Socialdemokraterna kastades in i en spiral av minskande siffror och partiledarkaos.

I går kom en ny partisympatimätning från statistiska centralbyrån SCB - och den pekar åter mot maktskifte, vad det alltså är värt. En rödgrön röra av S, MP och V får egen majoritet - och S och MP är tillsammans större än hela alliansen, vartill ska läggas att Kristdemokraterna hamnar (åter) under fyraprocentsspärren och centern bara strax ovanför.

Mycket talar för att valet avgörs i storstädernas tillväxtområden, och i dessa ser det lite blandat ut. I Göteborgs kommun går inte Socialdemokraterna särskilt bra, men bättre i Västra Götaland. I Stockholm och Skåne är det tvärtom, där klarar sig S bäst i den största staden medan omlandet är mer borgerligt.

I Malmö stad tar S-sympatierna i riksdagspolitiken ett hopp uppåt, och för första gången den här mandatperioden är Socialdemokraterna större än Moderaterna i denna arbetarrörelsens gamla födelsestad: Senast var M störst i riksdagsvalet, medan S, eller kanske Ilmar Reepalu, var starkast i kommunvalet.

Det kan inte uteslutas att det ändå är Reepalus avgång och publiciteten till den ledarstrid som nu lett till Katrin Stjernfeldt Jammeh som nytt förstanamn (S) i Malmö stad är det som gett Malmösossarna en stöt uppåt. Om denna uppgång blir bestående beror nog på såväl lokala S-företrädare och på om Moderaterna kan svara.

Valkretssiffrorna har en stor felmarginal och det är inte ens säkert att Socialdemokraterna har återtagit förstaplatsen även i verkligheten.

SCB mäter riksdagssiffrorna. I regionala och kommunala val kan tillkomma andra aspekter, men dessa kan också dra med sig röster i riksdagsvalet, och tvärtom - även om väljarna allt mer splittrar sina röster mellan de olika valen.

Och som sagt, striden blir hård nästa år. Och partierna vet att Skåne blir ett av de slagfält som avgör hela kraftmätningen. Så vi kan nog förvänta oss att de lokala partiföreträdarna får en hel del hjälp - och något mindre frihet att själva driva politik.