Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukt tyst om sjukskrivning

det är sjukförsäkringen, dumskalle! Sjukskrivningsdebatten är som bortblåst i år - ingen av huvudmotståndarna vill tala om den.
Foto: Ronny Johannesson

De sista skälvande veckorna av valrörelsen 2010 dominerades av  sjukskrivningsfrågan. De rödgröna gick på offensiven och lovade att den  så kallade stupstocken - den bortre parentesen i sjukförsäkringen -  skulle tas bort.

Medierna hakade på. Det ena ömmande fallet efter det andra drogs fram i offentligheten och alliansen hade svårt att värja sig mot kritiken. Antagligen var det just denna fråga som kostade alliansregeringen dess majoritet i riks-dagen. De rödgröna knappade in snabbt på slutet.

I årets valrörelse hörs nästan ingenting om sjukskrivningarna. Det beror givetvis på att varken alliansen eller Socialdemokraterna vill prata om saken. Alliansen har gjort allt för att desarmera frågan och S räds stämpeln som bidragsparti.

Dessutom inser rimligen båda sidor att kostnadsökningarna inom sjukförsäkringen är djupt oroväckande. Försäkringskassan meddelade i går att sjukskrivningarna har ökat markant det senaste året. Det så kallade sjukpenningtalet har stigit med 0,8 dagar till 8,92 dagar.

Än mer anmärkningsvärt är kvinnornas över-representation. Kvinnornas sjukskrivningstal är hela 81 procent högre än männens. Att vara sjukskriven har i allt högre grad blivit liktydigt med att vara kvinna och att ha en psykisk diagnos.

I Försäkringskassans prognos för nästa mandat-period kommer kostnaden för sjukpenning och rehabilitering att stiga från 28 miljarder år 2013 till 37 miljarder år 2018. Det är hela nio miljarder kronor i ökade kostnader.

Dessbättre dämpas detta av att kostnaderna för det som vi i dagligt tal kallar förtidspensioner minskar. Skälet är dels att många passerar 65-årsstrecket och därmed går i ålderspension, dels att det nya regelverket ställer höga krav för att bli berättigad till ersättningen.

Men med tanke på de åtstramningar som behöver göras i statsbudgeten, oavsett kulör på nästa regering, är de kraftigt stigande kostnaderna för sjukskrivningarna likväl ett stort problem. Och det kan dessutom bli än mer akut.

De rödgröna partierna lovar nämligen även i detta val att upphäva försämringarna av sjukförsäkringen. Tidsgränsen ska bort och ersättningsnivån höjas.

Signalen är otvetydig: det ska både bli enklare att få ersättningen och att leva på den. Effekterna av regeringens impopulära reform ska upphävas.

Ingen vet i dag hur prislappen på dessa reformer ser ut, men man kan ana.

Om en rödgrön regering låter sjuktalen skena igen så kommer det att tränga ut andra behov i statsbudgeten. Frågan är då vad som får stå tillbaka.

Det har som sagt varit tyst om sjukskrivningarna i årets valrörelse. Men frågan förtjänar att uppmärksammas även i detta val.