Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se till att få bort kommunala proppar

serverat. I Hörby kan man få fyra gånger fler serveringstillstånd för samma pengar som i Höganäs.
Foto: Lasse Svensson

Det kostar bara 2 500 kronor för att få ett serveringstillstånd i Hörby och därmed kunna öppna upp och anställa folk. Men 9 580 kronor för samma tillstånd i Höganäs. Och visste ni att Malmö har den högsta avgiften för bygglov i Sverige på hela 60 000 kronor. I Hässleholm och Ängelholm är den avgiften inte ens hälften. Hur kan det vara så?

Kommunalt självbestämmande är en viktig grundprincip för att besluten ska tas så nära invånarna som möjligt. Och visst tror man lite till mans att kommunerna i stort sett har samma handläggningstid och prislista över hela landet när det exempelvis handlar om just serveringstillstånd eller bygglov. Men icke! Skillnaderna mellan Skånes 33 kommuner är enorma.

Det visar en ny rapport från Näringslivets Regelnämnd, NNR. Förvisso en ganska okänd organisation som sällan syns i neonskrift, men vars borrande är jätteviktigt för att förhindra snedvriden konkurrens mellan kommunerna och hjälpa frustrerade näringsidkare som får börja sin verksamhet långt senare än de önskar. I Hässleholm och Lomma tar det bara två respektive tre veckor att få ett serveringstillstånd. Medan det i Hörby tar tolv veckor. Till saken hör att Lomma också hade tolv veckors handläggningstid 2010 men som tagit till sig av kritiken och därför nu klarar av det hela på bara tre.

Tittar man på bygglov är Eslöv och Kävlinge trögast i hela Skåne. Där tvingas den sökande vänta i tio veckor innan beslut. Medan exempelvis Bjuv, Åstorp, Östra Göinge och Osby för att nämna några, fixas det på bara två.

Så går det att effektivisera? Klart det gör! Men det krävs både en målmedvetenhet och en lyhördhet från de kommunansvariga. Och den fulla insikten om att ett aktivt näringsliv som är berett att anställa, naturligtvis ska mötas av så få kommunala proppar som möjligt.

Ett viktigt steg att höja effektiviteten i den kommunala byråkratin är att erbjuda företagen så kallad företagslots - alltså kommunala samordnare som tar hand om alla ärenden som kräver tillstånd. Som också kan uttryckas som en kontaktperson som hjälper företagaren att hamna rätt bland förvaltningar, nämnder och blanketter. Och som dessutom hjälper till att knuffa på.

I Skåne finns det sådana företagslotsar. Som är bra, men där en hel del kommuner ändå erbjuder otillräcklig service. Vilket innebär att ansökande företagarna själva tvingas navigera sig fram utan kompass till rätt person. Det tar både kraft och tid.

Näringslivets Regelnämnd vill så klart ha en förändring. Och kräver nu en uppryckning bland de kommunala tjänstemännen. En kommun ska ha max tre veckor på sig för bygglov och serveringstillstånd, är kravet. Rimligt? Absolut!

Så varför är det här så viktigt? Jo, eftersom det faktiskt är väldigt lätt att fatta att när kommuner prestigelöst, blixtsnabbt och målmedvetet hjälper företagare att bygga ut sina lokaler och locka restauranger till orten med minimalt strul och acceptabla stämpelkostnader, innebär det fler i jobb, nyväckt framtidstro och mindre bidrag.

Det finns väl ingen som missat Malmö som kaxig framtidsstad utan gräns. Desto mer pinsamt då när det nu alltså visar sig att samma stad är Sveriges i särklass dyraste bygglov på 60 000 kronor styck. Men där det "bara" kostade 24 000 kronor 2010. Skulle vara jätteintressant att få reda på varför denna megahöjning på bara två år?

Skåne behöver vågliga företagare och entreprenörer som inte ska behöva stånga sig blodiga mot trög kommunal byråkrati och där många kommuner dessutom har mage att ta alltmer betalt.

Näringslivets Regelnämnd kanske inte låter som världens klatschigaste inrättning. Men helt klart behövs den.