Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland - världens största brigad?

Ryska stillahavsflottan deltar i sommarens stora beredskapsövning, ett bevis för att rysk militär inte längre befinner sig på låg nivå.
Foto: Alexei Nikolsky

I Försvarsberedningens hett eftersedda rapport fastslog tidigare i somras att Ryssland klarade att genomföra övningar på som mest brigadnivå, det vill säga omfattande cirka 5 000 - 6 000 man.  En månad efter publikation är rapporten redan obsolet.

Den oförberedda mobiliseringsövning som avslutades i östra Ryssland förra veckan omfattade 160 000 man, 5000 stridsvagnar och stridsfordon, 130 flygplan och helikoptrar och 80 fartyg. Parallellt med huvudövningen skedde ett antal mindre, separata beredskapskontroller av bland annat det kärnvapenbestyckade strategiska bombflyget och den de strategiska robottrupperna, de interkontinentala ballistiska missiler som från Ryssland kan nå mål i princip var som helst i världen.

Oförberedd övning i dubbel mening, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, informerades timmar innan övningen inleddes natten mellan fredag den 12 juli och lördagen den 13, Sverige fick informationen dagen efter. Först på måndag visste man hur många man och vilka geografiska områden som berördes.

Kan man på 24 timmar ställa upp med runt 160 000 man öster om Uralbergen så kan man göra det vid östersjöns kust, eller gränsen till Polen eller Baltikum. Det är till och med enklare här, västra Ryssland är tätare befolkat, har fler permanenta baser och mer militärmateriel redan tillgängligt.

Det finns i dagsläget inget militärt hot mot Sverige, vare sig från öst eller från någon annanstans. Men upprustning tar tid och politiska vindar vänder snabbt. Sverige är ingen ö. Vi påverkas av, och påverkar, säkerheten i hela Östersjöområdet.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev varnade i början på sommaren för att en expansion av Nato som inkluderade Sverige och Finland kommer att leda till ryska motåtgärder. Och skulle någon av de baltiska staterna hamna i konflikt med Ryssland har vi genom vår ensidiga solidaritetsförklaring svurit att inte förhålla sig passiva.

Vårt geografiska läge gör oss sårbara, mitt emellan Ryssland och Nato är vi strategiskt intressanta för båda parter. Det är långt ifrån säkert att det är till vår fördel. Skulle vi inte förmå stoppa en attack mot Natolandet Norge som sker genom svenskt luftrum så skulle vi ses som medskyldiga, folkrättsligt och moraliskt. Nej, det är i dagsläget inte ett speciellt sannolikt scenario men det är ett vi måste ha med i beräkningarna. Övriga parter kommer definitivt att ha det.

Övningen har hittills inte kommenterats med ett ord från vare sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M), försvarsminister Karin Enström (M) eller försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M). 

Den flygövning i närheten av svenskt luftrum som genomfördes i påskas och som uppvisade alla tecken på att vara en anfallsövning mot mål i Sverige eller Norge har inte lett till någon rektion från offentligt håll, annat än att utrikesminister Carl Bildt (M) har avfärdat den som en övning vilken som helst och att försvarsministern har börjat jaga läckor inom försvarsmakten.

När Amerikanska B-2or flyger tillräckligt nära Nordkoreanskt territorium för att enligt egen utsago kunna genomföra attacker mot strategiska mål är det en världsnyhet och en uppenbar provokation. När Ryssland gör samma sak mot Sverige är det tyst.

Det är allvar nu. Tiden för dimridåer om ”låga nivåer” och politisk pajkastning är förbi; det här är den verklighet vi har att förhålla oss till. Det är dags att även de moderata försvarspolitikerna inser det.