Regeringen gör det sämre för unga

Publicerad

Den 1 februari träder en ny lag i kraft som ytterligare försämrar villkoren för de människor som redan befinner sig i bostadsmarknadens utkanter. Att bostadssituationen i Sverige är problematiskt för många är knappast någon nyhet. Vad som är beklagligt är dock varför regeringen nu väljer att förvärra den ytterligare för dem som vill eller måste hyra sin lägenhet. För unga människor som redan har det svårt på bostadsmarknaden blir situationen nu ännu svårare.

 

Bostadsbristen gör att många unga i dag hänvisas till att hyra bostadsrätt i andra, tredje och fjärde hand. Den nya lagen innebär att man som bostadsrättsägare får ta ut en vinst när man hyr ut sin lägenhet. Vad många inte vet är att ägaren av bostadsrätten numera har rätt att säga upp dig som hyresgäst innan kontraktet går ut och att du som hyresgäst inte har rätt att få tillbaka pengar i efterhand om det visar sig att du betalt för mycket i hyra. Det vill säga att om du tycker att du har en för hög hyra och försöker göra nått åt saken finns det risk att du blir uppsagd. Som hyresgäst blir du i praktiken rättslös. Det står trots allt tiotusentals människor i kö utanför din dörr och väntar på att få flytta in. Regeringen hävdar dock bestämt att detta skulle förbättra bostadssituationen och öka utbudet.

 

Samtidigt som det byggs för lite bostäder i Sverige generellt, och i synnerhet hyresrätter, ombildas även allt fler av de äldre hyresrätter som många unga faktiskt har råd med till just bostadsrätter. Detta har gjort att boende i andra hand i bostadsrätt blir allt vanligare och nödvändigt för unga.

Hyresrätten är ett boende som många unga både vill bo i och har råd med. Ändå beskattas i dag hyresrätten mer än både bostadsrätter och villor. Eller rättare sagt; det finns inga fina ROT-avdrag och skattelättnader för hyresrätter! Det är något man som hyresgäst i dag får betala för. Ett steg i rätt riktning vore att ge alla typer av boende samma skattevillkor så att folk själva kan välja det boende som passar dem bäst. Detta skulle även öka incitamenten att bygga fler hyresrätter och ge fler unga människor ett tryggt boende.

 

Egentligen kanske den nya hyreslagen inte är speciellt förvånande. Den reflekterar den syn som finns i dag på att unga människor ska finna sig i att bli behandlade som andra klassens medborgare och inte ha samma rätt till ett boende med schysta villkor som är självklart för andra. Den här mentaliteten smittar av sig och gör att unga själva inte förväntar sig ett eget tryggt hem, att de inte förväntar sig att få jobb och att de verkligen inte förväntar sig bli tagna på allvar. Hur tror ni då ungas förväntningar ser ut på framtiden?

 

FRITJOF BRANDT

Projektledare

Hyresgästföreningen södra Skåne

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag